De beste restaurants van Utrecht

Utrechtse restaurants die in 2019 ook de moeite waard zijn

Vis & Meer

De lijst met Utrechtse restaurants waar je al jaren op wacht, de lijst van Geert Wijnhoven, mede-eigenaar van communicatiebureau Boss & Wijnhoven. Horecakenner Wijnhoven doet zijn kennis uit de doeken en geeft de beste tips. Deze week zijn plekken die zeker de moeite waard zijn aan de beurt. In deze lijst staan restaurants die in de wijken liggen en die buiten de stad liggen. Ook noemt Wijnhoven wijnbars, en vlees- en visrestaurants. 

Later publiceren we een lijst met de beste internationale restaurants en een lijst met de beste plekken om te lunchen in Utrecht. We publiceerden al een lijst met de 30 beste Utrechtse restaurants om te dineren

 

Bijzonder in de buurt

Kantien

Aan de Ravellaan. Bijzonder: in het voormalige gebouw van de gemeente. De enorme kantine ademt losse sfeer van tijdelijke bewoning. En het eten doet net een beetje meer dan dat.

Colour Kitchen

Bijzondere plek aan de Oudegracht. En ook in Zuilen, aan de Prinses Christinalaan. Een multiculturele poging voor en achter het ‘keukenluik’. Waar jongeren met weinig mogelijkheden kansen krijgen en ‘wij’ redelijk te eten krijgen.

De Klub

Aan de Europalaan. Leuke ‘kraakzaak’. Behoorlijk eten. Losse omgeving. Maar van wijn hebben ze niet veel verstand.

De Klub

Vegetarisch (terwijl ik aan veganistisch nog niet toekom of aandurf)In de meeste betere restaurants kun je wel vegetarisch eten krijgen. Maar er zijn er een paar die alleen maar daarvan zijn. En die verdienen een apart plekje.

De Werfkring

Al meer dan 40 jaar is dat De Werfkring aan de Oude Gracht.

Broei

Sinds kort ook Broei aan de Oosterkade. Voor wie denkt dat jongeren tegenwoordig geen geitenwollensokken meer zijn: ga kijken.

 

Twee hamburgerzaken

Meneer Smakers

Meneer Smakers op de Nobelstraat maakt parels van (uitgebreide) hamburgers. Maar plan je bezoek want vaak is het vol en moet je lang wachten. Meneer Smakers zit inmiddels ook in de Twijnstraat vlak bij het Ledig Erf en op de Oude Gracht.

Pickels & Burgers &Wines

Dit restaurant in de Drieharingstraat is nog net even wat meer restaurant dan Meneer Smakers. En net iets minder tot de verbeelding sprekende hamburgers. Zit inmiddels ook op hoek Singel en Biltstraat.

Restaurants buiten de stad die de moeite waard zijn om naartoe te ‘fietsen’

Heemstede in Houten

Is een voorname, dure, topplek. Zeker als je ‘het’ zakelijk doet. Staat 35ste op de lijst van de beste 500 van ‘Lekker’.

Hoefslag in Bosch en Duin

Iets teveel pretenties. Wel niveau. Mooie wijnen. Nu nog mensen die er geen lulverhalen bij vertellen. Staat 26ste op de lijst van de beste 500 van ‘Lekker’.

La Provence in Driebergen

Is de fietstocht waard. Echt op de Franse leest geschoeid. Maar ook hier moet je je portemonnee niet vergeten. Staat 71ste in de lijst van de beste 500 van ‘Lekker’.

Ripassa

Bij het station van Bilthoven. Mooie Italiaanse wijnen met Italiaanse smaken erbij. Omdat we het in Utrecht zo niet hebben: de moeite om naartoe te fietsen.

Huis de Wiers in Nieuwegein

Mooie, bijzondere, zaak aan het water. Verfijnde gerechten en niet alleen maar alledaagse wijnen.

 

Wijnbars

Wijnbar VinVin

Aan de Predikherenstraat heeft een mooie sortering betaalbare wijnen en de hapjes die je erbij krijgt zijn heel behoorlijk. Weinig pretentie. Behoorlijk voeten op de vloer. De beste in Nederland in 2016.

Wijnbar Lefebvre

Op de Neude. Hier vind je de vrouwen van 25-35 waarvan de mannen in de kroegen ernaast komen. Veel pretenties. Behoorlijke prijzen. Maar ook bijzondere wijnen. En hapjes die ook niet goedkoop zijn. Mooie zaak. De beste in Nederland in 2015. Maar van klantvriendelijkheid hebben ze niet altijd wat begrepen. Ben daar voldoende beledigd om er nooit meer naar toe te gaan.

Zies

Wijnbar. De wijn is goed. De hapjes soms ook. Maar iets te popy. Op Twijnstaat vlakbij Ledig Erf.

Gastmaal Café

Op de Hoek van Griftstraat en Kleinesingel. Ze hangen er vanaf het begin met de benen buiten, terwijl het allemaal niet over houdt. Maar met zo’n wijk achter je kom je ver.

 

Foto: Gauchos

Vleesrestaurants

Vijf restaurants voor de carnivoren onder ons.

Loetje

Aan het Oudkerkhof zit Loetje. Als je je zo laat voorstaan op biefstuk hoor je in dit lijstje. Groot. En ok. Als je van vlees bent.

Meat & More

In de Mariastraat. Tap aan de tafel. Vlees is prima.

Gauchos

Voor de carnivoren onder ons is er Gachos. Onder de voormalige bioscoop Scala, vlakbij het Stadhuis, op de Oudegracht. Veel vlees, niks bijzonders.

Boro

Boro zit volgens mij al 40 jaar vlak onder de Rembrandtbioscoop aan de Oudegracht. Er is in al die jaren niks veranderd. Helaas is onze smaak wel subtieler geworden. Maar toch: brood met knoflooksaus, heel veel soorten vlees op een bord, en Macedonisch ijs met heel veel fruit. Probeer het maar eens allemaal naar binnen te werken. Oh ja: en duur is het nog steeds niet.

Broadway

Broadway zit aan de Oudegracht. Alles met vlees, spareribs in het bijzonder. Het is er druk en aan de prijs.

 

Visrestaurants

Niet meer dan drie visrestaurants van enig niveau telt de stad. En toen Hoofjes sneuvelde, inmiddels al jaren geleden, is de beste niet meer.

The Seafood Bar

Aan het Stationsplein bij Hoog Catharijne zit deze mooi opgemaakte zaak. Prachtige vissen. Een paar echte mooie wijnen. Maar wel echt veel te duur.

Vis & Meer

Prachtige grote zaak in de Drieharingstraat. Mooie wijnen. Prima kaart. Nu nog wat vaker goed bereiden. Staat bij de beste 500 van ‘Lekker’.

De Kust

Kwaliteit heeft hoog niveau frituur; dus neem dingen die daar niet uit (kunnen) komen. Heeft de rol van buurtrestaurant op de hoek van Biltstraat en F.C. Dondersstraat. Er is nauwelijks plek om te zitten.

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Willem schreef:

  Beste Geert, hoe kan het dat je het, naar mijn mening, beste visrestaurant niet noemt. Slechts 3 visrestaurants kent Utrecht volgens jou. De Sea salt saloon aan het Wed ooit bezocht?

 • Geert Wijnhoven schreef:

  Ja de sea salt saloon ken ik. Net als veel klanten die er ook geweest zijn. Dat is geen aanleiding om het aan te bevelen.

 • Willem schreef:

  Waarom dan de Kust (“hoog niveau frituur”) wel aan te bevelen is, is mij een raadsel.
  Nee, ik heb geen aandelen SSS…

 • Geert Wijnhoven schreef:

  Dat is een verdedigbare stelling: allebei niet. Maar vanwege de locatie wel De Kust. Maar ze noeten wel beter worden (als ze een nieuwe eigenaar krijgen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *