De beste restaurants van Utrecht

Lunchen in Utrecht: hier moet je heen in 2019

De lijst met Utrechtse restaurants waar je al jaren op wacht, de lijst van Geert Wijnhoven, mede-eigenaar van communicatiebureau Boss & Wijnhoven. Horecakenner Wijnhoven doet zijn kennis uit de doeken en geeft de beste tips. Deze week zijn restaurants om te lunchen aan de beurt. 

We publiceerden al een lijst met de 30 beste Utrechtse restaurants om te dinerenplekken die er zeker ook toe doen en een lijst met de beste internationale restaurants

 

Plekken waar je prima kunt lunchen. Meestal meer dan dat. Maar ik vind ze vooral daarin de moeite waard.

Het Gegeven Paard

Op het Vredenburg, onderdeel van het nieuwe Muziekcentrum. Niet vanwege het eten maar de plek waar je (straks) buiten op het terras wilt zitten.

Vroeg

Kwartiertje buiten de stad bij Amelisweerd. De Veldkeuken is vol. Dus dan is Vroeg een prima alternatief. Als het daar niet ook vol zit. Iets minder bewust dan de buren. Maar de voormalige boerenschuur heeft ook een wat professionelere en commerciëlere aanpak.

Luden

Zakelijk gezien mooie plek om te lunchen. Het eten houdt niet altijd over. Maar wordt hier, aan het Janskerkhof, gecompenseerd door de mooie klassieke omgeving. Iedere zakelijke gast zal onder de indruk zijn.

Rechtbank

Vooral voor jongeren en beter gesitueerden. Mooie bereikbare plek vlakbij de Dom. Met bijzonder (groot) terras onder de boom voor de ingang van de oude Rechtbank aan de Hamburgerstraat.

Meneer Vink

Langs de hoofdweg van Utrecht naar Zeist. Paar honderd meter achter de Berenkuil. Tussen zes en tien kun je beter reserveren. Voorspelbaar. Maar de prijs klopt bij de kwaliteit. En een flink terras. Ook als is dat bij mooi weer helemaal vol gereserveerd.

Oudaen

De gelagzaal van dit kasteel is een lot uit de loterij. Enorme ruimte waar je alleen op zaterdag liever niet komt omdat je dan over allerlei benen struikelt. Prachtige plek waar je de geschiedenis van Utrecht kunt ‘ruiken’.

Badhu

Niet voorstelbaar hoe de omgeving in de Vogelenbuurt ooit moeilijk heeft gedaan over de komst van dit restaurant. Heeft zijn omgeving tot leven gebracht. Mooi Noord-Afrikaans genieten en ‘zitten’.

Stan & Co

Stan & Co op de Ganzenmarkt is niet te versmaden, midden in de stad, aan de achterkant van het Stadhuis. Open zaak waar ze prima belegde boterhammen presenteren. Je kijkt soms je ogen uit als je het (veelal mannelijke) personeel ziet. Die droegen al baarden toen het nog niet ‘in’ was.

Het Zuiden

Klagen over wat je krijgt zul je hier vaak. Maar je zit wel op een aardige plek als je tijdens, of rondom, het winkelen iets meer wil eten dan alleen een broodje.

Vers

Waarom zou je het noemen? Want dit piepkleine zaakje aan de Oudegracht, net voorbij ’t Wed richting Twijnstraat, kan maar een paar mensen herbergen dus heeft geen extra bekendheid nodig. Want die paar manen zitten er altijd al. Je krijgt echt lekkere boterhammen en salades. En ik ben ervan overtuigd dat het allemaal verantwoord is.

Markt

Een van de vele restaurants in de Drieharingstraat. Zo moet een zaak er uit zien. Aankleder Roland van Rooij verdient daarvoor lof. Open. De kleurige groenten begroeten je. Ook goed eten. Zelfs een vegetarische lunch waarvoor je misschien wel terug wilt komen.

Bijenkorf

Behoorlijk eten. Maar, als je aan het raam gaat zitten, vooral mooi uitzicht op het Vredenburg.

Orloff aan de Kade

De westkant van het centrum heeft dit plekje allang aan het hart gedrukt. Prachtige zaak waar heel veel mensen in kunnen. Enorm terras. Bijna altijd in de zon. Bij het eten klopt de verhouding van prijs en kwaliteit. En wijn drink ik gelukkig vooral ’s avonds en niet tijdens de lunch.

Le Journal

Voorspelbaarder dan dit krijg je het niet in de stad. Op de Neude. Altijd hetzelfde. Toegankelijk voor iedereen. Je zit er op je gemak.

Buurten

Schot in de roos aan het eind van de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht-Oost. Op veel momenten ontmoetingsplaats voor heel veel (hockey)moeders die met hun kinderen wachten tot papa klaar is met golfen. Dan doet het eten er niet toe. Het succes van Buurten spoelt over de stad. Er is ook een Buurten in de fabriek. In Oog-in-Al. Klanten staan nog net niet in de rij voor de deur. En er staat er een gepland bij het winkelcentrum De Gaard in Tuindorp.

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Loes schreef:

    Nou Geert dan ook maar eens naar de Burgemeester achter het stadhuis voor heerlijke zelfgemaakte soepjes ??‍???‍???‍?

  • Geert Wijnhoven schreef:

    Loes: je hebt gelijk: prima soepjes. Maar nog kleiner dan ‘Vers”……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *