De beste restaurants van Utrecht

Dineren in Utrecht: de beste restaurants van 2019

Het Ketelhuis Utrecht

De lijst met Utrechtse restaurants waar je al jaren op wacht, de lijst van Geert Wijnhoven, mede-eigenaar van communicatiebureau Boss & Wijnhoven. Horecakenner Wijnhoven doet zijn kennis uit de doeken en geeft de beste tips. Deze week zijn plekken om te dineren aan de beurt. In deze lijst staan 30 ‘serieuze’ restaurants die zich op een of andere manier onderscheiden.

Later publiceren we een lijst met de beste internationale restaurants, een lijst met de beste plekken om te lunchen in Utrecht en een lijst met restaurants die ook de moeite waard zijn. 

Tot voor kort stond L’ami Jac met stip bovenaan in deze lijst, maar Sjaak gaat eind 2018 de arena verlaten. Ook ElVi aan de Jan van Scorelstraat heb ik van deze lijst moeten halen. Eind 2018 sluit het restaurant, dat een Bib Gourmand-onderscheiding van restaurantgids Michelin kreeg, haar deuren.

Concours

Waar vroeger ‘De Baas’ zat aan de Biltstraat, zit nu Concours. Bewust, verantwoord en origineel. Frans-achtig. Wijn die, meestal, zijn prijs waard is. Enthousiaste bediening. Het mag van mij wel wat minder formeel. Staat bij de 500 beste van ‘Lekker’ en de 250 van ‘Inside Iens’.

Karel 5

Een sjiekere plek om te eten is er niet in Utrecht. Het is ‘oude’ kwaliteit wat hier de klok slaat: mooi eten en topwijnen. Maar: er is ook geen plek in de stad waar je meer moet betalen. Staat bij de 500 beste van ‘Lekker’ en de 250 van ‘Inside Iens’.

Héron Petit Restaurant

Het restaurant is gelegen aan de Schalkwijkstraat bij het Lepelenburg. Bewust niks weggooien van het beest en alles uit de buurt halen, dat is het motto hier.Nam niet voor niks een voorbeeld aan Arjan Smit van De Pronckheer in Cothen. Er worden mooie dingen gemaakt, inclusief bijzondere en ‘natuurlijk’ verantwoorde wijnen. Héron begint in 2019 (ook) in het pand van L’Ami Jac aan de Burgemeester Reigerstraat.

Het Ketelhuis

Bij het Ketelhuis op Rotsoord is veel aandacht voor wat je op je bord krijg. De bediening door de ‘geschorten’ is wat veel van het goede, net als de prijzen. Maar het restaurant heeft een mooie locatie en niet alleen alledaagse wijnen. Staat bij de 500 beste van ‘Lekker’ en de 250 van ‘Inside Iens’.

Brass

Midden tussen de studentencafés op het Janskerkhof is Brass een culinaire oase. Zowel door de kwaliteit van het eten als door de omgeving waarin je je bevindt. Je zit goed, ook als je met zijn vieren of zessen bent. Ze doen hun best om je de ruimte te geven die je nodig hebt en de prijs past bij wat je ziet en voelt. Brass is de hoogst genoteerde ‘Utrechter’ in de 250 van ‘Inside Iens’.

Goesting

Goesting

Een van de mooiste ‘verborgen’ plekken in de stad zit op het voormalige Veeartsenijterrein aan het einde van de Poortstraat. Het is lommerrijk en heeft een een fijn terras. Vooral als je achter het pand een plekje kunt krijgen in de zomer. Je waant je dan in Frankrijk. Of nog mooier: Italië. Uitermate geschikt voor de lunch. Goesting is een goede plek om af te spreken omdat het zeven dagen in de week open is voor lunch en diner. En de rekening? Ach.

De Zagerij

Zusje van Het Ketelhuis op Rotsoord. Betaalbaarder en toegankelijker dan het andere familielid. Mooi eten. Je voelt daar hoe de stad aan de zuidkant van het centrum uit zijn voegen barst. Lekkere plek.

Simple

Simple zit op de plek waar tot het begin van 2018 Podium onder de Dom zat. Niet verkeerd, maar wel veel pretentie. Heel veel pretentie. Bijzondere wijnen en met overtuiging gekookt. Maar kijk na afloop niet naar de rekening, want die combinatie klopt niet. Staat bij de 500 beste van ‘Lekker’ en de 250 van ‘Inside Iens’.

Goeie Louisa

Karel 5 is voor de meeste mensen over de top als het gaat over prijs en aankleding. Daarom is de brasserie, in hetzelfde gebouw aan de Springweg, een prima alternatief. Het is een mooie plek om te eten, en ook buiten op het terras is het aangenaam. Deze plek is milder voor je pinpas dan de grote broer/buurman.

Veldkeuken Amelisweerd

Voor de Veldkeuken Amelisweerd moet je de stad uit. Een kwartiertje fietsen, en dan kom je in een prachtige omgeving. ’s Zomers voelt het als rondom de camping in Frankrijk. Het is beperkt kiezen uit de ‘bewuste’ gerechten. Maar de omgeving, ook al zit de stoel slecht, maakt dat meer dan goed. Wat een rust. Wat een weldaad zo vlakbij de stad. Een date met je nieuwe liefde zal hier altijd een succes zijn (met mooi weer).

El Qatarijne

Het restaurant aan de Mariaplaats is bijna niet te missen. Ze zeggen zelf dat ze Oost en West verbinden. Dat is wel een beetje zo, van Turkije tot Frankrijk. Wel gemotiveerd neergezet. En mooie wijn, Turkse wijn. Maar te stijf, te duur. En het personeel is meer koning dan de klant. Staat bij de 500 beste van ‘Lekker’ en de 250 van ‘Inside Iens’.

Piatto

Piatto aan het Vredenburg speelt Italiaans, maar is het niet echt. Dat stel je vast als je er zit. Mooie gerechten voor mooie prijzen, en het ziet er veel beter uit dan je zou vermoeden als je er voor staat.

Florent

Florent aan het Visschersplein is voor Utrechtse begrippen een bijzondere zaak. Het heeft een moderne omgeving en doet pogingen om bijzonder eten op tafel te zetten. Het restaurant heeft een paar mooie wijnen tegen dikke prijzen. Maar het ontwikkelt zich daar niet echt. Het heeft iets van ‘wij zijn voor de beter gesitueerden die nog niet echt oud zijn’.

WT Urban Kitchen – Foto: Lars Verkroost Photography

WT Urban Kitchen

De bovenste verdieping van de watertoren op Heuveloord. Romantischer kan bijna niet als het donker is en de lichtjes buiten aan zijn. Je hebt dan goddelijk uitzicht op de achterkant van de stad. Het eten haalt dat niveau niet maar kan er mee door. WT Urban Kitchen dankt zijn hoge plek op de lijst aan zijn locatie. Je moet wel ver van tevoren reserveren (houd rekening met een paar maanden als je kritisch bent op de datum), want als je als je geen tafeltje hebt op die hoogste verdieping is het allemaal een stuk minder interessant. Staat bij de 500 beste van ‘Lekker’.

Madeleine

Op ’t Wed is dit een schot in de roos voor de ambitieuze tweeverdiener van boven de 35. De well-to-do’s krijgen hier wat ze willen en komen elkaar tegen. Een open, heldere zaak met een kok die er echt wat van wil maken.

Keuken van Gastmaal

Gepromoveerd tot gevestigde orde. Geweldig als je van vegetarisch houdt. Maar het is wel vaak van hetzelfde op de Biltstraat, dat geldt zeker voor de wijnen. Zakt een beetje weg.

The Green House

Op de Croeselaan vlakbij de Rabobank zit The Green House. Ik ben er zelf nog niet geweest maar hoor bijzondere verhalen. Ze gebruiken voor zichzelf de term Urban Farm. Een demontabele kas met producten uit de regio. The Green House werkt ook nog samen met de Colour Kitchen: 20 procent van het personeel bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Staat bij de 500 beste van ‘Lekker’.

C’est Ça

Het ideale buurtrestaurant, aan de Bollenhofsestraat in Wittenvrouwen. Daarom hangen mensen hier dan ook met de benen buiten. Het is een bijzondere loot aan de stam, op de verhouding tussen prijs en kwaliteit in de stad nauwelijks te verslaan. Je ‘moet’ eten wat de pot schaft, en dat is nooit echt mis. Als het over wijn gaat zouden ze toch echt wat meer te kiezen moeten geven.

Wilhelminapark

Het sjieke buurthuis voor ruim in de middelen zittende Utrecht-Oosters. Het eten is goed klaar gemaakt, maar uiteindelijk is het een veredeld eetcafé. Het is vooral triest dat het bij het meeste personeel ontbreekt aan professionaliteit. Zeker als het over (hun eigen) wijnen gaat. Staat bij de 500 beste van ‘Lekker’.

Heeren van Leeuw

Zit aan de Oudegracht halverwege de Twijnstraat. Heeft bijzondere wijnen en kookt aardig, maar heeft niet altijd even deskundige bediening. Ze zijn wel gemotiveerd. Een plekje waar je romantisch goed uit de voeten kunt, maar zou inmiddels wel een beetje opgekalefaterd mogen worden.

Goedheyd

Mooie zaak met te veel stoelen voor de ruimte die er is. Althans, aan dat gevoel ontkom je niet. De prijs zouden ze mogen matigen.

Le Jardin – Foto: Eric Kleinberg

Le Jardin

Heel veel mensen worden enthousiast van het ruime restaurant bij het Conservatorium aan de Mariaplaats. Het ziet er prachtig uit, maar het is niet zo best zitten: daarvoor nodigen de stoelen niet uit. Op de kaart staan veel vegetarische gerechten.

Metro City Kitchen

Een van die gloednieuwe zaken bij het nieuwe Hoog Catharijne, aan de Jaarbeurskant. Je kunt er altijd terecht. De hele dag, voor lunch en diner. Het heeft een enorm terras en heel behoorlijk niet alleen maar voorspelbaar eten. Ideale plek om af te spreken met mensen die elders uit Nederland komen en weer terug moeten. Er een romantische afspraak hebben zal niet meevallen. Het restaurant is nog behoorlijk nieuw, dus zullen ze het moeten redden met personeel. Of gaat dat niet lukken, zoals bij Danel aan de andere kant van Hoog Catharijne.

Artisjok

Krijgt van menigeen meer veren in de kont dat het verdient. Artisjok is een mooi zaakje aan de Nieuwegracht met bijzondere bouwsels op je bord, maar ik snap niet altijd waar het toe dient. Meer sjiek dan goed.

Bis

De energie van dit topzaakje in het winkelgebied vlakbij ’t Wed is er een beetje vanaf. Is meer middle-of-the-road geworden. Veel vrouwen die (klaar zijn met) winkelen. Minder keuze, minder kennis en een tikkie verveeld. Maar nog altijd meer dan de moeite waard.

Meneer Buscourr

Je krijgt hier op de Lange Nieuwstraat vaak meer aandacht dan waar je om vraagt. Het eten is heel behoorlijk en er staan altijd wel een paar bijzondere wijnen op de kaart.

Fico

Ik ken Fico van vóór de overname. Wie weet vel ik later een oordeel over Fico onder de huidige eigenaren (dezelfde als die van WT Urban Kitchen). Is zeker de moeite waard als ze veranderd zijn.

Van Ostade

Van Ostade zit aan de Adriaen van Ostadelaan. Het ziet er uit als een lunchroom en zo voelt het in eerste instantie ook. De stoelen binnen en buiten zien er ook niet uitnodigend uit, maar als je met dat oordeel begint valt alles mee. Toegankelijk eten dat goed is gemaakt voor een redelijke prijs. En leuke wijnen. Als je met mooi weer buiten zit tegenover het Diakonessenhuis komen er ook nog allerlei mensen langs die je al jaren niet gesproken had.

Noir

Laat ik eerlijk zijn: Noir op de Lange Nieuwstraat staat in deze lijst vanwege ‘horen zeggen’, ik ben er nog niet geweest. Ik ken de ruimte vanwege zijn voorgangers: die is prima voor grote groepen. Ik lees wat bezwaren die gaan over kleine porties, lang wachten en zich populair gedragend personeel. Maar vooralsnog: voordeel van de twijfel.

Laat uw reactie achter

Reactie

13 reacties

 • Jan schreef:

  Darah, Afghaans restaurant aan de Oudegracht is heel bijzonder. Goed eten en eerste klas bediening.

 • Emma B schreef:

  Jasmijn & Ik is voor mij het beste restaurant in Utrecht. Altijd een fantastisch smakenpalet en nog nooit teleurgesteld. Maar helemaal niet erg dat ze niet in deze lijst staan. Dan blijft dit het geheim van Utrecht. 😉

 • Geert Wijnhoven schreef:

  Jasmijn & Ik en Darah horen bij mij in de lijst van internationale restaurants.

 • Jaap schreef:

  Eindelijk een eerlijke lijst zonder alle dramatische ellende die Utrecht rijk is… Muv ’the Greenhouse’, ga er alstublieft eerst eten zodat steeds meer mensen hier een echte mening over kunnen vormen. Misschien wel de slechtste eetervaring in Utrecht ooit (en dat is knap!), het is en blijft een gigantisch cateringbedrijf (albron) en de kwaliteit vh eten stijgt daar dan ook niet bovenuit. Nieuwe verademing in ons stadsie; ‘Saar’ aan de Singel, net een maandje open dus hopelijk houden ze dit vast.

 • Bernard Tomlow schreef:

  Geachte heer Wijnhoven,Dit lijstje is handig. U schrijft,naar het lijkt,met gezag.Maar ook hier geldt: over smaak valt niet te twisten. Ik miste bijvoorbeeld twee restaurants:Zocher en Le Canard.Een persoonlijke,professionele bediening in combinatie met een uitstekende kaart. Prima wijnen, waar aandacht aan is besteed. Deze restaurants stralen uit: wij gaan vanavond ervoor, dat u en uw disgenoten een paar uur zorgeloos genieten.En dan wordt het geheel meer dan de som der delen.Ik zie uit naar uw volgende reeks.
  Bernard Tomlow

 • Engelien en Kees schreef:

  Wij missen vooral Zala’s Restaurant, Trans 7a, met chef Shafiqie en gastheer/sommelier Errol. Heerlijke gerechten, geweldige wijnen, prima sfeer voor een schappelijke prijs.

 • Emma schreef:

  “Jasmijn & Ik en Darah horen bij mij in de lijst van internationale restaurants.”
  Wat betekent dat?

 • Geert Wijnhoven schreef:

  Tomlow: je praat voor je beurt. Zoals zo vaak. Komen in volgende ljjst.
  Snap dat mensen van Zala houden. Ik vind het aardig maar niet bijzonder. Wel mooi geprijsd (vooral de wjjnen).

 • Geert Wijnhoven schreef:

  En Jaap over The Greenhouse: zou reden zijn het niet eens te proberen. Ok: ga alleen als iemand me meesleept.

 • Michael schreef:

  Al eens bij Ubica op de Ganzenmarkt geweest?
  Prima lunch, heerlijk dineren of gewoon een biertje pakken, ruime keuze!
  Gezellige bediening, mooie inrichting; de moeite waard!

 • Bas schreef:

  Met het meeste eens, maar De Zagerij in deze lijst? Echt? Dat was niet best man. Wilhelminapark vind ik ook niet meer wat het geweest is. Vooral veel business klandizie. Erg ongezellig daardoor. Maar we zijn in Utrecht weer een beetje op de goede weg na jaren lang gepruts.

 • Wes Schreutelkamp schreef:

  Wat een gezwets!
  Deze meneer voelt zich onwijs thuis in het Utrechtse linkse journaille met zijn betwetende toon.
  Nog zo een mening opleggend blogje waar niemand onder de 50 op zit te wachten…

 • Geert Wijnhoven schreef:

  Wes: ja eetblogjes hebben iets van mening opleggen. En inderdaad ik ben boven de 50. En de meeste mensen die ‘aangekleed’ uit gaan eten zijn ook ‘wat ouder’. Misschien wel vooral boven de 50. En in Utrecht wonen vooral jongeren die ‘even wat willen eten’. Kortom: je zou weleens gelijk kunnen hebben in je reactie. Alleen over ‘betwetende’ toon moet ik nadenken. Ik vind iets iets ja. En dat probeer ik zo duidelijk mogelijk te verwoorden. Vooral om mensen een keus te geven. Niet te per sé iets te promoten. Maar om te helpen bij de keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *