Burgemeestersportret

Van . Zanen . Battle . Game . Over

 • Door Hermanus
 • |
 • 4 december 2021
 • |
 • 4 reacties

Daar was het. Het geluid van Monty Python dat ik hoor als er een email binnenkomt… Message for you Sir. De jury was er uit! Degene die de opdracht kreeg om het traditionele burgemeestersportret te mogen maken, werd bekend gemaakt. Al krijg ik het met moeite uit mijn strot gewurgd… gefeliciteerd Nico Heilijgers!

Ik zou een leugenaar zijn als ik zou zeggen dat ik niet teleurgesteld was, toen ik en de overige 38 ‘verliezers’ vorige week al mochten vernemen dat we het niet waren geworden. De nodige uren waren al in mijn concept gaan zitten. Officieel ‘de schets’ maar ik was al halverwege met uitwerken in gouache en ver voorbij de schetsfase. 

Balend had ik het ingeleverd. Onvoltooid maar nog geen verleden tijd. Ik weet niet of ik aan een eventuele volgende battle mee zal doen als Sharon Dijksma vertrekt. Wellicht als het om voltooide werken gaat waar je meer tijd voor krijgt… maar daar ga ik niet over. 

Op 2 december heb ik mijn concept weer opgehaald om het te kunnen voltooien alvorens ik het inlever voor de expositie van de non-winnaars. Ik ga ervoor. Waarom weet ik niet maar mijn beroepseer fluistert in mijn oor, dat ik geen onvoltooid werk ten toon kan en wil stellen. Ik twijfelde of ik überhaupt nog mee wilde doen en het werk af zou maken, maar ik had het toegezegd. Een man een man, een woord een woord. Alleen nog even iets ludieks verzinnen voor achter de transparante vitrage…

Het prettige is nu dat ik geen schroom meer voel om het ingeleverde concept wereldkundig te maken. Geen geheimzinnigheid meer en geen geheimhouding. De artistieke exhibitionist is weer vrij. Ik weet wel dat ik ga meedoen aan de expositie en dat ik ga kijken, want ik ben benieuwd wat de andere 38 ervan hebben gemaakt. Het mooie portret van John Noy heb ik al kunnen bewonderen maar werken van de overigen nog niet. Het zou zomaar eens een zeer boeiende expositie kunnen worden met veel variatie aan stijlen, materialen en technieken. Ik verheug me op. De wonden zijn gelikt en nu gewoon doorgaan.   

Hermanus

2 december 2021.

Auteur Hermanus
Auteur

Hermanus

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Laura van der Pas schreef:

  Dit is helemaal Jan van Zanen. Prachtig!

 • Drs. C. Nijntje schreef:

  Ja Laura, een echte staatsman, politicus, vooral die allure van wijsheid: geweldig voor in zijn slaapkamer, dat hij dat dan ziet als hij ’s morgens wakker wordt en voorzichtig steeds weer opnieuw zijn ogen open doet.

 • Lodewijk Hermans schreef:

  Een fraaie tekening van een sympathiek maar zeer opportunistische burgemeester. Een sjaal van Ado Den Haag zou het beeld compleet maken.

 • ElisE schreef:

  Message for Hermanus. Ik vind ‘m prachtig geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *