Het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Johan Fransen

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Johan Fransen. De gitareur van Van Piekeren. Het kon niet uitblijven. Z’n maatje Jan had ik al onder handen genomen. Een kwestie van tijd dus, dat Johan in deze serie zou komen. Eén van de weinigen die ik inmiddels een vriend durf te noemen en de eerste Bijzondere Utrechter van 2022. Hopelijk niet de laatste maar vooralsnog heb ik geen grenzen overschreden… geloof ik.

Lastige houding maar daarom juist een mooie uitdaging. Ingetogen blik, opperste concentratie. Zoals ik hem ken van de heerlijke optredens die ik heb bezocht. Het lastigste was eigenlijk twee criticasters waar ik mee te maken kreeg. Mijn vrouw en Hermanus Jr. (de laatste krijgt inmiddels les van Sr.) kennen Johan ook en dagelijks werd ik geconfronteerd met: ‘hij is hier te mager hoor’… of: ‘let je op z’n onderkin? Dat linkeroog… ga je daar nog iets aan doen? Nee… zíjn linkeroog!’ Uiteindelijk ben ik tevreden en de rest van mijn gezin ook gelukkig. Nou het ‘lijdend’ voorwerp nog…

Hoe? Op zwart papier met zwarte en witte aquarelpotloden… en een kneedgummetje. 

Hermanus, 14 februari 2022.

Utrecht. 

Hermanus

Het kan verkeren en het verkeerde. Na drie jaar ben ik terug met artistieke fratsen, onder mijn tweede naam: Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die toen ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Het veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.

Impulsief kocht ik een tijd geleden een blok met zwart tekenpapier. Ik had geen idee wat ik ermee ging doen totdat… even impulsief het idee kwam om iets met Bijzondere Utrechters te doen. Voor De Nuk zou ik ‘live’ Bekende Utrechters gaan portretteren maar u begrijpt het. Dat ging niet door vanwege het…
Nu dus een serie met Bijzondere Utrechters want naast bekende, zijn er vele, minstens even bijzondere Utrechters. Virusproof getekend vanaf zelf bewerkte foto’s

5 reacties

Reageren
  1. Ik zie nu pas na het lezen dat het een “tekening “ is! Ik dacht mooie foto. Echt schitterend en treffend Johan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *