Bijzondere Utrechters… de sepia-files

Bijzondere Utrechters: Marco Maring, schappelijke fietsenmaker op de Oudegracht

Bekend, niet bekend. Irrelevant. Hebben ze een sprekende kop? Essentieel. Ik neem u wederom graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen zestien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. Een tweede serie in sepia, na een serie in wit op zwart.

Ik was pas een moertje kwijt van m’n fiets. M6 was de maat en ik had het niet in mijn boutje/moertje/nippeltje-bakkie. Marco Maring had ze wel… met rubbertje. Voor de zekerheid maar twee…

“Wat krijg je van me?”

“Koppijn.”

Ik schoot in de lach door deze schappelijke, hardwerkende fietsenmaker (alias De Strooierpooier. Hij werkte mee aan de ontwikkeling van nieuwe zoutstrooiers voor de winterse wegen van weleer) aan de Oudegracht 322. Recht door zee en recht voor z’n raap. Ruwe bolster, blanke pit. Met vaak een baard waar je beschuit op kan raspen maar altijd vriendelijk, humoristisch en behulpzaam. Een bonnetje schrijven voor twee moertjes vindt hij teveel moeite en echte reparaties doet hij vakkundig… met handgeschreven rekeningen.

Hij was aanvankelijk sceptisch toen ik vroeg of ik een foto van hem mocht maken voor deze serie want hij dacht dat ik een artikel over hem wilde schrijven. Hij had een beetje vreemde nasmaak van een artikel uit 2018. Ik vertelde dat ik voor de Nuk portretten schilder en niet voor de DUIC werk… toen was het goed en zo geschiedde.  

Hoe? Met sepia gouache op getint papier; 14 x 20cm.

Hermanus, 27 april 2023

Utrecht.

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

7 reacties

Reageren
 1. Een geweldige fietsenmaker en zeker een gezellige en aardige buurman. We zijn blij met hem!

  Liefs Corina & Rodney

 2. “Vrouwtje weet je wel dat je voorwiel los zit?” Vroeg Marco mij toen ik bij hem kwam om mijn band te laten plakken. Natuurlijk wist ik dat niet en zo behoedde Marco mij voor een lelijke val. Sindsdien zwaaien we naar elkaar en roept hij mij na, “let je op je voorwiel?”

 3. Topper,

  Ken hem al jaren van het sporten. De manier hoe hij zijn zaak runt, een zakeman die altijd eerlijke is. Wilt iedereen helpen. Een man met het hart op de juiste plek.

  Ga zo door ouwe🙏

 4. Hé Michael

  Wat een ongelofelijk tof schilderij heb je ervan gemaakt, ik dacht eerst dat het mijn foto was maar dan bewerkt met een filter..
  Ik kreeg ook veel leuke en positieve reacties

  Heel erg bedankt 👍🏻
  Gr Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *