Acties leiden tot twee opmerkelijke resultaten

Overlast in de Nobelstraat: “Er zit schot in de zaak, maar we zijn er nog lang niet”

 • Door Redactie
 • |
 • 20 juli 2022
 • |
 • 4 reacties

Flink moet verdwijnen uit de Nobelstraat.

Tot diep in de nacht samenscholingen van feestende jongeren, ziekmakende geluidsoverlast, laden en lossen bij het distributiecentrum van Flink. Al maanden klagen de bewoners van de Nobelstraatbuurt over de ongezonde leefomgeving waarmee ze geconfronteerd worden. Burgemeester Dijksma ging onlangs in gesprek met de bewoners en beloofde de problemen voortvarend aan te pakken. “Er zit schot in de zaak maar we zijn er nog lang niet”

Nobelstraatbewoner Annette Berenschot was aanwezig bij het gesprek met de burgemeester. “We hebben dat als zeer positief ervaren. De burgemeester begon het gesprek met de zin “we hoeven het er niet over te hebben dat er sprake is van een probleem.” Dat scheelde al een half uur en we konden direct over oplossingen praten. Daarin dacht Dijksma heel betrokken mee. Eenvoudig zijn die oplossingen niet want de geluidsoverlast wordt veroorzaakt door meerdere bronnen. Denk bijvoorbeeld aan de trillingen die het gevolg zijn van de 1350 bussen die dagelijks door de Nobelstraat rijden. Daarom is het goed dat de gemeente een coördinator heeft aangesteld die samen met de bewoners een analyse maakt van de problemen. Dat is niet binnen een dag geregeld. En uiteindelijk gaat het om de oplossingen. Het is voor ons heel belangrijk dat het door de burgemeester echt op de agenda is gezet.”

De gemeente laat weten de klachten van de bewoners serieus te nemen.

“Samen met bewoners en andere belanghebbenden gaan we na de zomer aan de slag om tot een goede probleemanalyse te komen. De overlast kent namelijk niet één oorzaak, waardoor er ook niet één kant en klare oplossing is. Op basis van deze analyse kijken we vervolgens welke maatregelen we als gemeente kunnen nemen. In de tussentijd ondernemen we uiteraard al wel actie. Zo zijn er de afgelopen weekenden horeca stewards ingezet die horecapubliek aanspreken bij eventuele overlast.”

Inmiddels hebben de bewoners met hun acties al twee opmerkelijke resultaten behaald. Naar aanleiding van het handhavingsverzoek heeft de gemeente besloten dat Flink moet verhuizen. De vestiging aan de Nobelstraat heeft tot oktober de tijd om een andere locatie te vinden, daarna moeten zij uit de Nobelstraat weg zijn onder last van een dwangsom. Flink heeft een zienswijze ingediend en krijgt nog een kans om aan te geven dat ze het daar niet mee eens zijn en waarom. De gemeente beslist dan of ze vasthouden aan hun besluit.

Ook is de vergunningsaanvraag voor nog een restaurant in de Nobelstraat (200 zitplaatsen) door de gemeente herroepen. De gemeente acht het niet aannemelijk dat kan worden voldaan aan de eisen van het Activiteitenbesluit milieubeheer. Bovendien past het volgens de gemeente niet om een horecagelegenheid toe te staan in een buurt die al zeer negatief wordt beïnvloed door uitgaanspubliek. Het restaurant zou in het pand komen waar nu Flink is gevestigd.

Rustig is het nog steeds niet in de Nobelstraat.

Annette Berenschot: “De nachtelijke overlast is er nog steeds. Er schijnen meer stewards te komen maar daar zijn de jongeren niet van onder de indruk. En de horecaondernemers zeggen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor wat er op straat gebeurt. Er zit dus schot in de zaak maar we zijn er nog lang niet.”

Lees hier een artikel in Trajectum waarin studenten spreken over de overlast in de Nobelstraat.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • cees van bommel schreef:

  Zolang de gemeente nog toestemming geeft voor een beachvolleybal-toernooi om de hoek zit er helaas nog weinig schot in de zaak.

 • L. Brinkman schreef:

  Waarom wordt er niet gehandhaafd?

 • Wouter Stekelenburg schreef:

  Ik zie lichtpuntjes voor de bewoners maar ik zie ook dat er op korte termijn niets verandert. Dus sterkte voor de bewoners nu en de komende maanden.

 • E westerhoff beekink schreef:

  Veel praten en niets uitvoeren dat is het beleid van de gemeente en dat met zovele zaken alleen als het gaat om huisvesting van asielzoekers kan er gelijk wat gebeuren kan ook niet anders met groenlinks pvda d 66 links bestuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *