Kwartiermaker

Oud-directeur TivoliVredenburg Frans Vreeke aan de slag bij De Machinerie

Frans Vreeke is terug in Utrecht. De oud-directeur van TivoliVredenburg wordt kwartiermaker van De Machinerie, het complex voor film- en beeldcultuur dat op de plek van de Central Studios gaat komen.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad een subsidie van 3,5 miljoen euro aan De Machinerie te verstrekken, zodat er gewerkt kan worden aan de bouw en organisatie. Vreeke is gevraagd “handen en voeten” te geven aan het project. “Het wordt een hele klus, maar ik heb er zin in.”

Hij werd precies op het juiste moment gevraagd. “Ik had net mijn werkzaamheden voor het poppodium in Haarlem afgerond en had dus mijn handen vrij. Niet dat ik op zo’n moment alles aanpak wat me wordt aangeboden. Ik verkeer in de situatie dat ik alleen nog dingen doe ik leuk vind. En dit is zo iets.”

Hij wordt kwartiermaker. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Er staat veel op papier en dat moet nu werkelijkheid worden. Eerst moet er een rechtspersoon komen, want die is er nog niet. Daarna staat er een flinke verbouwing te wachten. Dat ga ik in gang zetten. Helemaal nieuw is dat niet voor mij. Toen ik aan de slag ging in Rotterdam bij LantarenVenster was er ook nauwelijks iets. De Machinerie zit nu nog in de pioniersfase en daar moet het uitgetild worden.”

En als het klaar is, wordt Frans Vreeke de nieuwe directeur?

“Dat is totaal niet aan de orde. Ik heb nu een contract tot 1 februari en dat zal verlengd worden.  Ik ben niet gevraagd als directeur maar als kwartiermaker. Dus dat speelt op geen enkele manier.”

 

 

Redactie

9 reacties

Reageren
  1. Als er nou iemand in staat was van Tivoli een gesubsidieerd zalencentrum te maken onder het excuus van Cultureel Centrum dan was Frans het wel. Met 3, 5 miljoen in de pocket moet dat ook voor een tweede keer lukken.

  2. Ach, dus Rianne Brouwers kan ook al geen kwartier maken. Vreeke gaat het werk doen en zij daarna de boel weer naar de verdommenis helpen. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt.

  3. Groen Links coryfee en subsidieritselaar Rianne Brouwers, kan dan misschien geen kwartier maken, maar ze gaat jarenlang genieten van een riant salaris.

  4. Er is over de toekomst van De Machinerie een ” second opinion ” voor de gemeenteraad door een onafhankelijk onderzoeksbureau gemaakt. Die is op initiatief van Groen Links niet openbaar gemaakt. Wat op zich al genoeg zegt. Ik hoorde via via- of dat waar is kan ik niet controleren want het onderzoek is immers geheim- dat onze rasbestuurders minimaal 3,5 miljoen over de balk gaan smijten.

  5. Prima keuze. Zeker als De Machinerie net als TivoliVredenburg geld tekort komt. Dat is toen ook mooi opgelost met een extra bijdrage van de gemeente.

  6. Hoe je het wendt of keert, Frans Vreeke heeft met TivoliVredenburg knap werk verricht. Dat gaat hij nu ook doen.

  7. De tekorten van Tivoli zijn vooreerst opgelost door de regels te veranderen die wethouder Gispen ( dood) vaststelde; dat het een cultuurpaleis moest worden met maar een beperkte verhuurfunctie als feest-en congreszaal. Dat is omgedraaid. Als nu vol trots beweerd wordt dat er weer een miljoen bezoekers kwamen worden om van cultuur te genieten, dan is meer dan de helft daarvan congres of vergader of iets dergelijks bezoeker. Of een bezoeker van een van de 2 restaurants. Ik heb Tivoli financieel mogelijk gemaakt, zelfs de architect uitgekozen maar het is een Culturele Gotspe geworden.

  8. Henk. Het gegoochel met (bezoek)cijfers is een bekend en voor-de-hand-liggend fenomeen in een groot gedeelte van gesubsidieerde culturele netwerk. Met gemak ook steeds aan te tonen, maar helaas is niemand daarin geïnteresseerd. Het lokale bestuur en haar controleurs sowieso niet.

  9. Geachte Heer of Mevrouw Nijntje. U slaat de spijker op haar kop. Het geweldige van ons stadsbestuur is dat extern advies voor de 185 communicatiedeskundigen die onze stad rijk is, steevast zegt dat je gewoon niet moet reageren op kritiek. In het licht van een openhartige communicatie. Waarna ale 185 deskundigen weer de tijd hebben om op cursus te gaan om hun zegenrijke zwijgen nog beter toe te kunnen passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *