Kon er wel gebouwd worden?

Utrecht Solidair kritisch over De Machinerie: “Veel geld uitgegeven zonder dat er zelfs een omgevingsvergunning was aangevraagd”

 • Door Redactie
 • |
 • 25 mei 2023
 • |
 • 10 reacties

Yvonne Hessel: "Is de stekker eigenlijk wel uit De Machinerie getrokken"

Een half jaar geleden besloot het Utrechtse college de stekker uit de Machinerie te trekken. Hoewel de gemeente 3,5 miljoen euro had uitgetrokken voor het centrum voor beeld- en filmcultuur bleek dit bedrag niet genoeg om de kosten te dekken. Hoeveel geld het project de gemeenschap heeft gekost, kon wethouder Oosters toen nog niet zeggen. En dat antwoord blijft nu, een half jaar later, nog steeds uit. Utrecht Solidair vindt het tijd voor een verantwoording van de kosten en stelt vandaag vragen aan de wethouder.

Yvonne Hessel (Utrecht Solidair): “Dit dossier wordt steeds opmerkelijker. Is de stekker eigenlijk wel uit De Machinerie getrokken? Kort voordat de betrokken partijen tot het inzicht kwamen dat er geen toekomst was voor dit project, deed Stichting De Machinerie nog een subsidieaanvraag van maar liefst 120.000 euro bij de Provinciale Staten. De aanvraag is goedgekeurd, geld is overgemaakt maar nooit teruggestort. Dat is bijzonder omdat dit door de gemeente gesteunde project niet verder ging dan de bouw van een pand. Het lijkt er op dat de stichting zich nu bezighoudt met allerlei zelf bedachte nevenactiviteiten die niets van doen hebben met het oorspronkelijke plan.”

Ook verbaast Hessel zich over de status van de Stichting De Machinerie.

“ ’t Hoogt, het Filmfestival en Fotodok waren de gezamenlijke partners in dit project. Daarvan zit alleen Fotodok nog in het bestuur. De voorzitter blijkt een consultant uit Amsterdam en dan is er nog een andere Amsterdamse consultant die geen bestuurslid maar wel gevolmachtigde is. Waarom zijn deze mensen toegevoegd? Zij waren nooit betrokken bij De Machinerie maar spelen nu een essentiële  rol in de afhandeling en kennelijk ook bij de aanvraag van subsidies. De vestigingsplaats van de stichting is tegenwoordig Amsterdam. Dat is vreemd voor een project dat  in samenwerking met onze gemeente en Utrechtse partners tot stand kwam. Waarom is dit?”

Dat De Machinerie is gestopt voordat er met de bouw was begonnen, zou het gevolg zijn van de mondiale crisis. Hessel denkt daar anders over. Zij kwam er achter dat pandeigenaar Erfgoed Werkspoor Utrecht gedurende het traject nooit een omgevingsvergunning heeft aangevraagd. De vraag is dus of er wel gebouwd kon worden. Crisis of geen crisis.

“Dat vond ik echt verbijsterend. Er is heel veel geld uitgegeven aan de voorbereidingen, onder meer aan een zeer goed betaalde kwartiermaker. Maar de echt belangrijke stap in dit bouwproject is nooit genomen: namelijk het aanvragen van een vergunning. Wie een dakkapel wil plaatsen, gaat zonder vergunning geen kapitalen uitgeven. Een ondernemer die op zijn centen moet passen, is ook wel wijzer. Bij dit gemeenteproject golden andere regels. De Machinerie zou volgens de eerste plannen in 2022 worden opgeleverd. Hoe? Zonder een omgevingsvergunning? Was er vanuit de gemeente dan geen enkel toezicht op dit project. En ook belangrijk, was de wethouder hiervan op de hoogte?”

Lees hier de vragen van Utrecht Solidair.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

10 reacties

 • Yvonne Hessel schreef:

  Apart antwoord, Nu ‘De Machinerie’ wordt opgeheven is er een nieuwe Stichting opgericht. De kernpartners voeren gesprekken met PS of de verstrekte subsidie kan worden overgenomen.

  Voor 1 juni worden de jaarcijfers bekend gemaakt en voor de zomer krijgt de raad inzicht in de financiële afwikkeling. Ben benieuwd!

 • Fer Rietschoten schreef:

  Inderdaad verbijsterend. Maar hier lullen ze zich ook wel weer uit. Ondernemen met gemeenschapsgeld is het recept voor ellende.

 • Ron Stekelenburg schreef:

  Nieuwe stichting zodat subsidie kan worden overgenomen? Ik begrijp het niet meer. Subsidie waarvoor? Dit lijkt een omweg om de kernpartners na het debacle van De Machinerie weer te fêteren. Het houdt niet op.

 • yvonne hessel schreef:

  De antwoorden van de wethouder.
  https://www.youtube.com/watch?v=UvLENqO-3AE

 • Jos Stelling schreef:

  De opmerkingen/ vragen van Utrecht Solidair zijn zeer relevant en schokkend (nieuwe feiten). De antwoorden van de wethouder vaag en ontwijkend. En dus bleef alles zoals het was. Maar de opmerking/bijdrage van ene Derk van Bergen (niet gekozen commissielid) namens college partner CU als zou Yvonne van Hessel 1 minuut te lang zou hebben gesproken (wil de voorzitter daar op letten?), getuigt van hoogmoed én desinteresse. En dan vraagt men zich af waarom ook het restant van het electoraat niet meer geïnteresseerd is in politiek. Ik schrok oprecht van deze arrogante inbreng van het 26-jarige commissielid uit de buurt van Zaltbommel die blijkbaar geen idee heeft wat hier speelt. Schande Derk, of wil je soms ook voorzitter worden?

 • Bastiaan Hendriks schreef:

  Derk van Bergen is een gluiperd.

 • Jes schreef:

  De Machinerie … ik krijg er een beeld bij van een versnippermachine van gemeenschapsgeld.

 • Bernard Tomlow schreef:

  Lees ik dat nou goed? Wethouder Oosters kan nog niet zeggen hoeveel het project de Machinerie heeft gekost, ook niet zeven maanden (Oktober 2022)nadat de stakeholders er de stekker uitgetrokken hadden. Eerst is 3 1/2 miljoen toegezegd en ,wat kennelijk iedereen vergeet, in 2021 nog een half miljoen. En wat doet de Raad? Zeuren over overschrijding van de spreektijd met een minuut. Die 4 miljoen waren niet voor de voorbereiding,maar voor de gehele gemeentebijdrage aan de bouw.Er is dus nog geen spijker geslagen. Ik ben echt razend benieuwd naar de financiële verantwoording. Kennelijk is onze wethouder niet geïnteresseerd in cijfers,want als zij die vraag zou stellen,(he,stichting hoeveel hebben jullie van onze centen opgemaakt?)kan je toch in maximaal een middag antwoord verwachten.Zo gaat dat in het normale leven.Wethouder Oosters beloofde toen ze als wethouder begon,dat ze het verschil zou uitmaken.Die afspraak-het moet gezegd- komt ze helemaal na.

 • Toine Goossens schreef:

  Niet voor niets heeft de rechtbank Rotterdam Richard de Mos vrijgesproken van alle verdenkingen, waaronder lid van een criminele organisatie.

  Groen66 met bijfietser PvdA tonen in onze stad aan waarom de rechter niet tot een andere uitspraak kón komen. Politici, ambtenaren en culturele instellingen zijn vele handen op één buik. Als een politicus waar je een hekel aan hebt dat doet, wordt dat een criminele organisatie genoemd. Dat die politicus niet anders doet dan binnen linkse colleges gebruikelijk is, beseffen linkse partijen niet eens meer. Zij achten zich moreel zo verheven boven het klootjesvolk, dat zij, net als de elite die de Franse revolutie uitlokte, de macht in handen willen houden en in control willen blijven. Die Derk is gewoon het zoveelste poppetje dat aan een touwtje een rol speelt.

  De essentiële democratische waarden gelijkheid en broederschap, waardoor je altijd rekening houdt met een belangrijke minderheden, zijn volledig uit het cliëntelistisch georganiseerde Utrechtse politieke landschap verdwenen.

 • Henk Westbroek schreef:

  Derk van Bergen van de Christen Unie komt er wel. Hij heeft geen interesse in het luisteren naar vragen over, laat staan in antwoorden over politieke kwesties. Maar hij kan klokkijken. En het is flauw hem zijn desinteresse kwalijk te nemen. Dan voelt hij zich wellicht onveilig tijdens zijn klokkijkwerk. Dat de voorzitter direct inziet dat de klok belangrijker is dan de vraag die niet meer gesteld mag worden, illustreert opnieuw dat ze “creativiteit” studeerde.Want ze speelde een grote rol rol in het toekennen van de subsidies. Saved by the bell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *