Kon er wel gebouwd worden?

Utrecht Solidair kritisch over De Machinerie: “Veel geld uitgegeven zonder dat er zelfs een omgevingsvergunning was aangevraagd”

Yvonne Hessel: “Is de stekker eigenlijk wel uit De Machinerie getrokken”

Een half jaar geleden besloot het Utrechtse college de stekker uit de Machinerie te trekken. Hoewel de gemeente 3,5 miljoen euro had uitgetrokken voor het centrum voor beeld- en filmcultuur bleek dit bedrag niet genoeg om de kosten te dekken. Hoeveel geld het project de gemeenschap heeft gekost, kon wethouder Oosters toen nog niet zeggen. En dat antwoord blijft nu, een half jaar later, nog steeds uit. Utrecht Solidair vindt het tijd voor een verantwoording van de kosten en stelt vandaag vragen aan de wethouder.

Yvonne Hessel (Utrecht Solidair): “Dit dossier wordt steeds opmerkelijker. Is de stekker eigenlijk wel uit De Machinerie getrokken? Kort voordat de betrokken partijen tot het inzicht kwamen dat er geen toekomst was voor dit project, deed Stichting De Machinerie nog een subsidieaanvraag van maar liefst 120.000 euro bij de Provinciale Staten. De aanvraag is goedgekeurd, geld is overgemaakt maar nooit teruggestort. Dat is bijzonder omdat dit door de gemeente gesteunde project niet verder ging dan de bouw van een pand. Het lijkt er op dat de stichting zich nu bezighoudt met allerlei zelf bedachte nevenactiviteiten die niets van doen hebben met het oorspronkelijke plan.”

Ook verbaast Hessel zich over de status van de Stichting De Machinerie.

“ ’t Hoogt, het Filmfestival en Fotodok waren de gezamenlijke partners in dit project. Daarvan zit alleen Fotodok nog in het bestuur. De voorzitter blijkt een consultant uit Amsterdam en dan is er nog een andere Amsterdamse consultant die geen bestuurslid maar wel gevolmachtigde is. Waarom zijn deze mensen toegevoegd? Zij waren nooit betrokken bij De Machinerie maar spelen nu een essentiële  rol in de afhandeling en kennelijk ook bij de aanvraag van subsidies. De vestigingsplaats van de stichting is tegenwoordig Amsterdam. Dat is vreemd voor een project dat  in samenwerking met onze gemeente en Utrechtse partners tot stand kwam. Waarom is dit?”

Dat De Machinerie is gestopt voordat er met de bouw was begonnen, zou het gevolg zijn van de mondiale crisis. Hessel denkt daar anders over. Zij kwam er achter dat pandeigenaar Erfgoed Werkspoor Utrecht gedurende het traject nooit een omgevingsvergunning heeft aangevraagd. De vraag is dus of er wel gebouwd kon worden. Crisis of geen crisis.

“Dat vond ik echt verbijsterend. Er is heel veel geld uitgegeven aan de voorbereidingen, onder meer aan een zeer goed betaalde kwartiermaker. Maar de echt belangrijke stap in dit bouwproject is nooit genomen: namelijk het aanvragen van een vergunning. Wie een dakkapel wil plaatsen, gaat zonder vergunning geen kapitalen uitgeven. Een ondernemer die op zijn centen moet passen, is ook wel wijzer. Bij dit gemeenteproject golden andere regels. De Machinerie zou volgens de eerste plannen in 2022 worden opgeleverd. Hoe? Zonder een omgevingsvergunning? Was er vanuit de gemeente dan geen enkel toezicht op dit project. En ook belangrijk, was de wethouder hiervan op de hoogte?”

Lees hier de vragen van Utrecht Solidair.

Redactie

5 reacties

Reageren
  1. Apart antwoord, Nu ‘De Machinerie’ wordt opgeheven is er een nieuwe Stichting opgericht. De kernpartners voeren gesprekken met PS of de verstrekte subsidie kan worden overgenomen.

    Voor 1 juni worden de jaarcijfers bekend gemaakt en voor de zomer krijgt de raad inzicht in de financiële afwikkeling. Ben benieuwd!

  2. Inderdaad verbijsterend. Maar hier lullen ze zich ook wel weer uit. Ondernemen met gemeenschapsgeld is het recept voor ellende.

  3. Nieuwe stichting zodat subsidie kan worden overgenomen? Ik begrijp het niet meer. Subsidie waarvoor? Dit lijkt een omweg om de kernpartners na het debacle van De Machinerie weer te fêteren. Het houdt niet op.

  4. De opmerkingen/ vragen van Utrecht Solidair zijn zeer relevant en schokkend (nieuwe feiten). De antwoorden van de wethouder vaag en ontwijkend. En dus bleef alles zoals het was. Maar de opmerking/bijdrage van ene Derk van Bergen (niet gekozen commissielid) namens college partner CU als zou Yvonne van Hessel 1 minuut te lang zou hebben gesproken (wil de voorzitter daar op letten?), getuigt van hoogmoed én desinteresse. En dan vraagt men zich af waarom ook het restant van het electoraat niet meer geïnteresseerd is in politiek. Ik schrok oprecht van deze arrogante inbreng van het 26-jarige commissielid uit de buurt van Zaltbommel die blijkbaar geen idee heeft wat hier speelt. Schande Derk, of wil je soms ook voorzitter worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *