Plannen van 't Hoogt afgewezen

Ondanks zeer kritisch rapport krijgt ’t Hoogt ook dit jaar nog subsidie

  • Door Redactie
  • |
  • 29 juni 2023
  • |
  • 8 reacties

De Nijverheid was een mogelijke locatie van Het nieuwe Hoogt.

Hoe nu verder met ‘t Hoogt? Dat was de vraag na het stopzetten van de Machinerie, het beoogd centrum voor beeld en cultuur dat onderdak zou bieden aan het voormalige filmtheater. ’t Hoogt dat sinds 2018 geen vaste plek heeft, krijgt tot en met 2024 een gemeentelijke subsidie van 450.000 euro. Nadat De Machinerie als thuisbasis wegviel, vroeg de gemeente om een nieuw plan en begroting die zou aansluiten op de nieuwe situatie. Het door ’t Hoogt ingediende plan is door een externe commissie als niet realistisch en risicovol beoordeeld.

Het plan van ’t Hoogt ging uit van een loods van 250m2 met twee filmzalen (totaal 120 stoelen), een kleine horecavoorziening en een buitenruimte voor openluchtvertoningen, exposities en installaties. Als locaties werden Beton T en De Nijverheid genoemd. Het project zou als naam Het nieuwe Hoogt krijgen en moest dit jaar worden gerealiseerd. “Niet realistisch en te ambitieus”, oordeelt de commissie. Ze spreekt over een gebrek aan behoedzaamheid in de overgangssituatie en had meer reflectie van de organisatie verwacht om van daaruit tot een sterke herpositionering te komen.

De commissie noteert de directiewisseling bij Het nieuwe Hoogt en de korte tijdspanne om te komen tot een nieuw plan van aanpak. Tegelijkertijd is ze kritisch over het gebrek aan behoedzaamheid in de huidige overgangssituatie. Ze had meer reflectie van de organisatie verwacht om van daaruit tot een sterkere herpositionering te kunnen komen. Ze spreekt haar verbazing uit over het hoge ambitieniveau. Ook vraagt de commissie zich af waarom de optie om langduriger met een nomadisch programma te werken niet sterker is meegewogen. ’t Hoogt had in de aanvraag aangegeven een vaste locatie onontbeerlijk te vinden.

De kritiek van de commissie was geen reden om negatief te adviseren over de subsidie:

“Ondanks haar zeer kritische beoordeling van de aanvraag, hecht de commissie er vanwege de lange geschiedenis van de organisatie en de unieke positie die zij in de stad inneemt belang aan om voor Q3 en Q4 2023 het gevraagde bedrag toe te kennen. Op deze wijze wil de commissie Het nieuwe Hoogt voldoende ruimte geven om niet gehinderd door een bezuinigingsopgave de gevraagde jaarplanning en begroting voor 2024 te ontwikkelen. Advies De commissie adviseert voor Q3 en Q4 2023 het gevraagde bedrag € 242.762,- toe te kennen.”

Het college gaat daar in niet mee en laat in een brief aan de raad weten de subsidie voor 2023 gedeeltelijk in te trekken met 62.178 euro:

“Dit omdat op basis van de geleverde stukken het onvoldoende realistisch is dat alle activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend plaats zullen vinden in 2023, en daarmee de groei in de begroting tussen 2022 en 2023 onvoldoende onderbouwd is.”

Lees hier het beoordelingstraject ’t Hoogt en advies.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

8 reacties

  • A. van Apeldoorn schreef:

    Zelden werd de uitzonderingspositie van ’t Hoogt beter aangetoond. Broddelwerk afleveren en toch subsidie krijgen zodat ze riant kunnen werken aan de volgende mislukking voor 2024.

  • luc Lauwers schreef:

    De vraag die deze commissie negeert: is er behoefte aan ’t Hoogt? Het antwoord is de afgelopen jaren door ’t Hoogt zelf gegeven. Absoluut niet!

  • Ralph schreef:

    Duidelijk. Deze commissie wil graag voortzetting van het nomadisch bestaan van ’t Hoogt. Dus even de plannen die richting aanpassen en de subsidie is weer geregeld.

  • G. van de Werken schreef:

    Vanwege de voorspelbaarheid wordt elk bericht over t Hoogt inmiddels uiterst slaapverwekkend.

  • Roel van Amerongen schreef:

    Niet realistisch en risicovol. Dat bleek achteraf ook het geval bij De Machinerie, trouwens door velen ook vooraf als dusdanig beoordeeld. ’t Hoogt gaat dus gewoon door op de oude weg: zinloze plannen bedenken om een overbodige organisatie in stand te houden. En ook nu weer faciliteert de gemeente dit met subsidie. Wat is dit toch?

  • Bernard Tomlow schreef:

    Een sprookje is in oorsprong een mondeling overgeleverd volksverhaal waarin vaak magie een rol speelt en een beroep wordt gedaan op de fantasie van de lezer … ‘t Hoogt is zo’n sprookje. De rode draad in het kritische advies is: Mooie plannen, maar waar is de financiële onderbouwing. Sinds vorig jaar augustus is Annemarie Nycolaas de nieuwe directeur.Tot heden heeft zij nog niet de financiële resultaten van 2022 kunnen presenteren.Een gemiste kans.

  • Els Verstralen schreef:

    Utrecht gaat bezuinigen op essentiële zaken. Dan is een subsidie aan ’t Hoogt op geen enkele manier te rechtvaardigen. De politiek moet eindelijk een einde maken aan deze geldverspilling.

  • Drs. C. Nijntje schreef:

    Feitelijk is dit onbegrijpelijk en al sinds enkele jaren voor niemand uit te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *