opinie

De minachting van wethouder Eva Oosters voor de Utrechtse burgers  en de gemeenteraad 

Artist inpression van een fiasco

Arme Eva Oosters. Als wethouder namens Student en Starter (partij met inmiddels slechts één raadszetel) kreeg ze cultuur in haar takenpakket. En daarmee nam ze als erfenis van haar D66-voorganger Anke Klein het dossier De Machinerie over. Een dossier dat haar nog lang hoofdpijn zal bezorgen. 

Met goedkeuring van de raad reserveerde de gemeente Utrecht een bedrag van 3, 5 miljoen voor De Machinerie, het gemeentelijke project dat in de Cartesius driehoek onderdak moest bieden aan ’t Hoogt, het Filmfestival en Fotodok. De vrees van criticasters dat subsidie voor De Machinerie in een bodemloze put terecht zou komen, kwam uit. Na twee jaar trok de gemeente de stekker uit het project. Terwijl de bouwvergunning nog niet was aangevraagd, had het college al zo’n 800.000 euro uitgekeerd aan de Stichting De machinerie. 

Afgelopen donderdag stond De Machinerie weer op de agenda van de Utrechtse gemeenteraad. Yvonne Hessel van UtrechtSolidair, scherp op dit dossier, wilde nu wel eens precies weten waar de subsidie allemaal voor was gebruikt. Een 525.000 euro voor een kwartiermaker terwijl er geen steen was gebouwd? Hoe kan dat? Mag de raad een afrekening van de opgeheven stichting zien, vroeg ze. 

Nee, antwoordde wethouder Oosters, De machinerie is een onafhankelijke stichting waar de gemeente geen zeggenschap over heeft. En, benadrukte zij, alle subsidierelaties met de stichting zijn inmiddels afgerond. 

Dat was een bijzondere redenering. Want deze ‘onafhankelijke stichting’ is niet alleen volledig door gemeenschapsgeld gefinancierd maar ook geïnitieerd door de cultuurambtenaren op het Stadskantoor. In het hele proces hebben wethouder Klein en vervolgens wethouder Oosters een sturende rol gespeeld. Dat Oosters weigert volledige verantwoording af te leggen voor de besteding van 800.000 is een blijk van minachting voor de raad, de niet gesubsidieerde culturele ondernemers en de inwoners van Utrecht. En versterkt ook de gedachte dat tijdens de voorbereiding van De Machinerie ongecontroleerd kapitalen zijn uitgegeven. 

Toch zal die verantwoording er uiteindelijk moeten komen. Een meerderheid van de raad stemde donderdag in met een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van het college inzake De Machinerie. De uitkomst van dit onderzoek wordt in de loop van 2024 verwacht. Student en Starter stemde tegen het onderzoek. Het zou te duur zijn.  

Voor die tijd beslist het college nog over een jaarlijkse subsidie van bijna een half miljoen aan ’t Hoogt, het filmtheater dat vorig jaar volgens berekeningen van De Nuk  gemiddeld 8 bezoekers per voorstelling trok. Dat komt neer op een gemeentelijke bijdrage van 61,78 euro per kaartje. Essentieel meent de gemeente, omdat ’t Hoogt kwetsbare films zou vertonen. 

Voruge week werd bekend dat vanwege tekorten de gemeente een paar miljoen op de zorg moet bezuinigen. Het is een kwestie van prioriteiten: kwetsbare burgers of kwetsbare films? 

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

  • Arno Beekman schreef:

    525.000 euro voor een kwartiermaker? Wie dit heeft goedgekeurd, moet per direct worden ontslagen. En de verantwoordelijke wethouder de laan uitgestuurd.

  • F. Koster schreef:

    Stuitende reactie van deze wethouder. Wie geen openheid van zaken wil geven, heeft meestal iets te verbergen.

  • Joep schreef:

    Ik denk niet dat de wethouder hier van wakker ligt. Zolang van Hooijdonk met al haar geblunder kan blijven zitten, weet Eva Oosters dat ze veilig zit op het pluche.

  • Jes schreef:

    Minachting en hooghartigheid kenmerken dit college. Een wethouder die weigert excuses aan te bieden voor geblunder met een parkeerapp (en de rest …). Een wethouder die onbeholpen communiceert met standplaatshouders. Of een wethouder die openheid van zaken weigert over subsidie. Was het maar vast 2026.

  • Bernard Tomlow schreef:

    Wat zijn verkiezingsprogramma’s toch verhelderend.Neem Student & Starter. Ik citeer: ‘Utrechters aan het roer in een datagedreven stad. (..)Student en Starter wil dat het makkelijker wordt voor Utrechters om mee te praten ,door buurtbudgetten,digitale inspraakrondes en het toegankelijk maken van gemeentedata,rekening houdend met privacy.’
    (..)
    ‘Onderwerp: controleer de gemeenteraad:tijd voor meer transparantie.(..) Student &Starter wil dat Utrecht koploper wordt op het gebied van democratische transparantie.’

    Wie stemde alweer tegen dat onderzoek in het kader van transparantie?

  • isabelle schreef:

    De Hooijdonkerie. Geldverspillende gemeenteraadsmachine van Utrecht, naar succesvol ontwerp van GL/D66.

  • FH schreef:

    Goede bijdrage van de Nuk met goed stuk. Ik wens de NUK veel bekendheid, het is nu een van de weinige plekken met vrij degelijk politiek meedenken over stad Utrecht (ook nog inclusief ruimte voor reacties van burgers).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *