Will en Didi Jansen proeven

De Nuk Afhaalgids (1): Badhuis best goed

  • Door Redactie
  • |
  • 19 maart 2021
  • |
  • 1 reactie

Hoe we eten, wat we eten en waar, alles loopt door elkaar. Gewone restaurants doen wat fastfoodketens al deden; supermarkten gaan warme maaltijden maken en bezorgen en restaurants beginnen een delicatessenwinkel met eigen producten en die van collega’s uit de buurt. Intussen is de consument in coronatijd ook meer zelf gaan koken.  

Die kan nu op de bank alles eten wat hij wil, van zijn zelf gemaakte hutspot met bal gehakt tot een patat kapsalon tot gebraisseerde kalfssucade. Hij bestelt steeds meer online en haalt af of laat bezorgen. Gemak is de belangrijkste reden. Veiligheid in een drukke supermarkt of in een restaurant, speelt ook een belangrijke rol. De Nuk verkent voor u de Utrechtse afhaalscene. We letten op zaken als kwaliteit, hoeveelheid, prijs, creativiteit en service. De reis begint bij het gloednieuwe restaurant Badhuis aan het Willem van Noortplein. Will Jansen en zijn dochter Didi zijn onze gids.

Een kaasplankje met charcuterie als goedmakertje. Het stemt vrolijk.
Smullen van de zwaardvis

De website van Badhuis is duidelijk, de keus beperkt, wat het kiezen makkelijk maakt

Als restaurant heeft Het Badhuis van Pieter Jonkers nog niet echt gedraaid. Pas in het najaar is de verbouwing gereed gekomen. Het interieur oogt fraai, met veel hout en zwart-wit tegelwerk komt het in de buurt van de stijl van de buitenkant: de Amsterdamse School. Ze hebben goed gewerkt aan de akoestiek. Die was beroerd toen het hier nog Badhu heette, met die karakteristieke wierookgeur. De website van Badhuis is duidelijk, de keus beperkt, wat het kiezen makkelijk maakt. Als we afhalen zijn de medewerkers innemend en behulpzaam. Zeker als we later komen melden dat ze het brood vergeten zijn. We krijgen een kleine plank met kaas, charcuterie en zelf gemaakte chips als goedmakertje mee. Dat stemt vrolijk. Ze vertellen dat er 100 tot 150 maaltijden per dag de deur uit gaan. Aan bezorgen zijn ze nog niet toegekomen en afhalen kan alleen op vrijdag, zaterdag en zondag, wat een beetje tegenvalt. We kunnen kiezen uit een 3 gangen menu vlees dan wel vega voor € 29,50 per persoon. De Nuk kiest voor allebei. Je kunt ook een borrelbox bestellen voor € 19,50 en een kindermenu voor € 15. De Franse en Italiaanse wijnen kosten € 15 euro per fles. Da’s redelijk, maar kun je goedkoper zelf in huis halen bij Appie Heijn om de hoek.

De drie gangen bij het vleesmenu scoren dikke voldoendes

De chef kok heeft een Utrechts verleden bij De Zakkendrager en Flores. Hij weet dus van gas geven en verfijning. Dat zie je terug aan de gerechten. Alles oogt vers in de (plastic) kartonnen bakjes. De hoeveelheid groente houdt niet over. De vega afdeling is een ondergeschoven kindje. Het hoofdgerecht, risotto met truffelsmaak, is een erg volle bak plakkerige rijst. De gebrande geitenkaas met walnoot en aceto balsamico vooraf, smaakt vlak. De mascarpone met paddenstoel en Oude Gracht kaas (?) bij de risotto maakte het er niet echt beter op. De drie gangen bij het vleesmenu daarentegen scoren dikke voldoendes.

Mooie sous vide gegaarde eend van de Veluwe

De afhaal zouden wij zeker niet stoppen, eerder uitbreiden

Vooraf de zwaardvis met inktvismayonaise, rode curry crème, dille en waterkers; we smullen ervan. Daarna de sous vide gegaarde eend van de Veluwe, die is erg mooi roze, de schorseneren, de venkelsalade en de mango-chili marmelade passen er perfect bij. De witte chocola panna cotta, bloedsinaasappel, amandel en florentine komen over als een hele luxe jello. Al met al is het best goed bij Badhuis. Als ze weer open mogen, zal het restaurant van Jonkers zijn draai wel vinden in deze buurt met veel jonge gezinnen: papa aan de hamburger, de kinderen in de speelhoek en mama lekker ontspannen aan de inktvis. De afhaal zouden wij zeker niet stoppen, eerder uitbreiden. Maar wel de vega serieus gaan nemen. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Nicky schreef:

    Ik heb de vegetarische gerechten bij het Badhuis juist als zeer smakelijk en creatief ervaren. Over smaak valt niet te twisten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *