Speeltuinsoap

Speeltuin Lauwerhof moet weg: “Waarom grijpt de gemeente wel in bij een speeltuintje en niet in de Nobelstraat”

 • Door Redactie
 • |
 • 20 mei 2022
 • |
 • 11 reacties

Speeltuintje aan het Lauwerhof

Het speeltuintje aan het Lauwerhof moet weg. Gisteren antwoordde wethouder Diepeveen (hij verving wethouder Klein) op vragen van GroenLinks en VVD. Zij wilden weten of er nog steeds sprake is van overlast, of de gemeente van plan is om de ontstane vertrouwensbreuk met de bewoners wil herstellen. En of de gemeente bereid is om het speeltuintje in elk geval te laten staan tot er een andere plek in de buurt is gevonden.

De wethouder was kort en krachtig in zijn antwoord. Er is nog steeds overlast, het speeltuintje moet weg en het had er nooit mogen komen. De gemeente gaat op zoek naar een andere speelplek voor kinderen in de buurt. Van uitstel kon geen sprake zijn.

Joke Bos, voorvechter voor het behoud van de speeltuin, spreekt van een domper. “Onbegrijpelijk dat dit mooie initiatief, notabene gesteund door de gemeente, de nek wordt omgedraaid. Het was een sterk voorbeeld van burgerparticipatie waar de gemeente blij mee zou moeten zijn. Het tegendeel blijkt het geval. Een paar klagers winnen het van een grote meerderheid buurtbewoners.”

“Waar komt die enorme daadkracht van de wethouder vandaan over zo iets onschuldigs?”

Jos Traa, van woningcorporatie Portaal, was nauw betrokken bij de plannen voor het speeltuintje. Ook hij begrijpt de houding van de gemeente niet. “Er was daar al veertig jaar een plek voor kinderen om te spelen. Die werd niet onderhouden. Dus toen de buurt met het idee kwam om het speeltuintje te upgraden hebben wij als opstalhouder actief meegedacht. Uit een draagvlakmeting bleek dat het plan door vrijwel iedereen werd gesteund. Prima, iedereen enthousiast. Het was een zeer democratisch proces. De gemeente was zelf zo enthousiast dat 23.000 euro werd vrijgemaakt. Dat nu wordt besloten het tuintje te verwijderen op basis van een paar klachten, kan ik niet plaatsen. Wat is in dit geval overlast? Een paar spelende jonge kinderen. Waar komt die enorme daadkracht van de wethouder vandaan over zo iets onschuldigs? Ik heb het me vaak afgevraagd maar het antwoord heb ik niet. Het doet me aan Kafka denken. Feit is dat 23.000 gulden wordt weggegooid.”

Dat de gemeente zegt op zoek te gaan naar een plek in de buurt klinkt mooi. Maar hoe realistisch is dat? Waar denken ze dat te vinden? Op de van Asch van Wijckskade? Dat is een doorgaande weg. Waar je ook gaat zoeken, er is altijd wel een klagende bewoner. Ik sluit niet uit dat wanneer  het speeltuintje aan het Lauwerhof weggaat er helemaal geen alternatief voor die kinderen komt.”

Bewoners in actie tegen de verwijdering van het speeltuintje

Formeel moet de gemeente aan Portaal toestemming vragen om de speeltuin te verwijderen. “Wij zouden tegen het beluit bij de rechter bezwaar kunnen maken,” zegt Traa. “Maar dat willen we niet, want een goede relatie met de gemeente is voor ons belangrijk. En dat weet de gemeente ook.”

“Er is sprake van een regentencultuur en wethouder Klein is daar een duidelijke voorbeeld van”

SP-raadslid Yvonne Hessel komt regelmatig langs bij de bewoners van het Lauwerhof. Zij verbaast zich eveneens over de bijna persoonlijke betrokkenheid van wijkwethouder Anke Klein. “Ik hoor van bewoners dat de ambtenaar die in deze zaak voor de wethouder werkt nogal emotioneel kan reageren. Alsof het een prestigezaak is van de wethouder. Tegen die achtergrond zou het me niet verbazen als ze opdracht geeft het ’s ochtends om zes uur te verwijderen, zodat de bewoners het niet meer kunnen tegenhouden. Dat de wens van de bewoners zo wordt geneerd, zegt alles over hoe de gemeente denkt over de participatie van de buurt. Sinds het afschaffen van de wijkraden zie je steeds meer dat meepraten van de burger een wassen neus is geworden. Er is sprake van een regentencultuur en wethouder Klein is daar een duidelijke voorbeeld van. Natuurlijk weet zij dat Portaal de gemeente nodig heeft en dus niet gaat procederen. Maar dat zou geen rol mogen spelen. Ik krijg er een vieze smaak van in mijn mond. Die speeltuin moet weg, al is het haar laatste daad als wethouder.”

“Waarom wel op het Lauwerhof en niet in de Nobelstraat? Dit is toch aan niemand uit te leggen.”

Wat is overlast? Hessel vraagt het zich ook af. Ze ziet dat de gemeente daar verschillende ideeën over heeft. “Twee, misschien drie, klagende bewoners zijn voor de gemeente reden om heel resoluut in te grijpen op het Lauwerhof. Overlast van spelende kinderen? In de Nobelstraat wonen mensen die aantoonbaar gezondheidsklachten hebben van de nachtelijke herrie die door dronken jongeren wordt veroorzaakt. Er zijn 40 klachten bij de gemeente binnengekomen. Er is nog helemaal niets door de gemeente ondernomen om deze problemen aan te pakken. Waarom wel op het Lauwerhof en niet in de Nobelstraat? Dit is toch aan niemand uit te leggen.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

11 reacties

 • Arno de Vries schreef:

  Het lijkt wel een persoonlijke kruistocht van vertrekkend wethouder Anke Klein tegen een speeltuintje door de gemeente betaald. Is zij bevriend met de drie klagers?

 • Joost van der Grift schreef:

  Heel goed om hier het verband te leggen tussen de overlast van een speeltuin en de Nobelstraat. Anke Klein maak je daar eens druk over.

 • Ans van Zanten schreef:

  Ik begrijp dat D66 afscheid heeft genomen van deze wethouder. Laat het hier bij bij, mevrouw Klein. Het speeltuintje graag overlaten aan uw opvolger die wel enig gevoel in zijn/donder heeft.

 • Arnout schreef:

  Goede vraag boven dit artikel. Wat is het antwoord?

 • Richard Voskuil schreef:

  Portaal wordt duidelijk onder druk gezet om geen actie te ondernemen. Want anders…Goed dat deze wethouder onze stad weer verlaat.

 • Jes schreef:

  Illustratief voor de gemeente Utrecht. Al vele jaren een wrange, belastinggeldverslindende grap.

 • Corrie Huiding-Stomp schreef:

  Ik kan niet begrijpen waarom dit door de meeste buurtbewoners gewaardeerd en beschutte speelplaats weg moet. Mijn zoon zat daar 43 jaar geleden op de crèche van buurthuis De Lauwer. Toen speelde onze kinderen daar al. Het is daar een zeer veilig plekje waar de kleintjes kunnen spelen. En nu dit rampzalige plan.
  Ook dit is weer de zoveelste miskleun van het college bovenop al het andere weggegooide gemeenschapsgeld.

  Anke Klein laat je hart spreken en luister niet naar een paar zeurderige bewoners.
  Ook kleine Utrechters hebben rechten op een veilige speelplek.
  Corrie Huiding-Stomp

 • mees kees schreef:

  Welke goede onderzoeksjournalist speurt nou eens naar het echte verhaal achter deze bizarre opstelling van de gemeente/wethoudster, want hier speelt natuurlijk meer, dat voelen wij allemaal aan ons water. En die meneren en mevrouwen van Portaal gaan wel heel snel door de knieën.

 • Toine Goossens schreef:

  Dat is nou het mooie aan burgerparticipatie. De gemene deler gaat louter en alleen door als er voldoende draagvlak is. Is het draagvlak niet 100%, dan rest slechts de juridische toets. Het aantal botsingen tussen bewoners over het invullen van de openbare ruimte gaat verder toenemen. Een van de grondeisen van het initiatievenfonds is dat bewoners onderling gezamenlijk draagvlak creëren anders komt er geen subsidie. Laten we beginnen met een cursus deep democracy voor alle burgers. Voor de jaarlijkse nieuwkomers die de Nobelstraat verpesten wordt die verplicht. Zonder het behalen van een certificaat krijgen zij een uitgaansverbod/gebiedsverbod.

  Vooralsnog kan de omgeving Nobelstraat een aanvraag doen bij het initiatievenfonds voor het subsidiëren van een veegploeg bij sluiting van de horeca. Foto’s maken, identiteiten uitzoeken, en hen vervolgens zo lang hinderlijk volgen dat zij begrijpen wat hinder is. De oorlog van allen tegen allen. Thomas Hobbes waarschuwde er in de 17e eeuw al voor. Onze laat maar waaien cultuur, is de perfecte voedingsbodem voor die oorlog.

 • Pauline schreef:

  Er zijn ruim dertig omwonenden die hun handtekening hebben geplaatst om de speeltuin weg te halen. Hierboven wordt beweerd dat er maar drie of mensen last hebben. Dat is pertinent onwaar. Er wordt heel eenzijdig en foutieve informatie verstrekt bij verschillende nieuwsberichten en persoonlijke blogs rondom het verwijderen van de speeltuin. De wethouder/gemeente heeft met eigen ogen gezien wat de impact is van de aanwezigheid van de nieuwe speeltuin, en is niet voor niets zo vastberaden om de hof te herstellen.

 • Geïntimideerde bewoner schreef:

  De ‘paar klagers’ zijn 5 direct aanwonenden. Dus 5 verschillende panden, die pal aan deze speeltuin wonen. Zij die geen enkele inspraak hebben gehad, veel overlast ervaren van bezoekers maar inmiddels ook van initiatiefnemers. Zij die voortdurend worden weggezet als zeurders hebben een advies:
  De ‘zielige kinderen en hun ouders’ kunnen altijd terecht in deTorteltuin, 8 min lopen, Oranjehof 4 min, Wolvenplein 4 min.
  Of wellicht in de riante achtertuinen van initiatiefnemers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *