Francoise Stoop

‘Robuuste fijnzinnigheid’, prachtige expositie bij KUUB 

Bij Kunstruimte KUUB , gevestigd in de Pieterstraat 3 vaart de eigenzinnige galeriehouder Jaap Roëll zijn eigen koers. Ogenschijnlijk wars van commercie biedt hij (niet de minsten) kunstenaars een podium die door hun al even eigenzinnige werk stof tot nadenken geven. Op de goed bezochte opening zondag 18 augustus werd ik zoals zo vaak verrast door de keuze van Röell.  

De in Utrecht geboren kunstenaar Francoise Stoop (*1963) kiest jute als materiaal om op te schilderen. Oude zakken of stukken daarvan, beschildert zij in abstracte vlakken die in een enkel geval doen vermoeden dat Mondriaan een inspiratiebron is geweest. Soms is een vleug figuratie te zien waarin landschappen met bomen opdoemen. Op jute schilderen vergt voorbereiding, het soms kurkdroge, grofmazige materiaal laat zich niet makkelijk temmen. Het dient geprepareerd te worden, anders zou iedere druppel aangebrachte verf als sneeuw voor de zon verdwijnen. De grof ogende schilderijen zijn in meerdere opzichten aantrekkelijk, ze lijken aangeraakt te willen worden, is het nostalgie, of de schijnbare eenvoud? Iedereen die de jaren vijftig heeft meegemaakt zal zich de kenmerkende geur en de ruwheid van het materiaal herinneren.  

Francoise Stoop heeft het schilderen op jute niet uitgevonden. In de Tweede Wereldoorlog grepen kunstenaars, bij gebrek aan beter, ook naar jute. Gebrek aan beter is nu niet aan de orde en dat maakt de keuze van Stoop juist zo verrassend. 

Naast de geschilderde werken toont Marike Jacobs (*1962) keramische schalen en vazen. De huid van haar werken is ook niet zoals je je die (waarschijnlijk) voorstelt. De keramiek van Jacobs is vervormd en het heeft een ruwe huid. Net als de schilderijen van Stoop wil je het materiaal aanraken. Je wil de ruwheid als het ware ervaren, iets wat door de gebruikte kleuren, die zij laag voor laag aanbrengt, wordt  versterkt.                                                                                        

Robuuste Fijnzinnigheid is een expositie van raakvlakken; in vorm, in kleur, van aanraken en voelen. Ga het zien! 

www.kunstruimtekuub.nl 

Marcel Gieling 

 

 

 

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *