Expositie

Otto Hamer exposeert in KUUB 

De tachtigjarige Utrechtse kunstenaar Otto Hamer (1938) toont vanaf vrijdag 19 april tot zondag 28 april zijn constructivistische schilderijen in galerie KUUB, Pieterstraat 3 in Utrecht. 

Otto hamer is sinds 1965 als kunstenaar actief, eerst als bronsgieter, later als schilder en tekenaar. Geboeid en geïnspireerd door het werk van De Stijl bestaat het geschilderde oeuvre van Hamer voornamelijk uit in primaire kleuren geschilderde schilderijen. Naast De Stijl is ook jazzmuziek een inspiratiebron. De opening van de tentoonstelling met de titel ‘Belendende zaken’ zal dan ook worden opgeluisterd met livemuziek, gespeeld door Steven Kamperman op klarinet en Dion Nijland op contrabas 

De kunstenaar die zijn opleiding aan de kunstacademie niet afmaakte omdat hij dacht dat het toch niets zou worden, is later gelukkig van gedachten veranderd. Hij besloot eind jaren zestig, nadat hij enige jaren in een bronsgieterij had gewerkt, toch te gaan schilderen. Hij zocht en vond ordening, zijn werk ziet er dan ook ‘geordend’ uit. Eerst denken, dan doen, zijn gedachten omzetten in materie op doek. In de traditie van De Stijl, abstract, radicaal. De kunst van Hamer, met zijn primaire kleuren, lijnen, vlakken en geometrische vormen hebben zonder enige twijfel kenmerken van De Stijl, het doet onder andere denken aan het werk van Theo van Doesburg. Vorm, ruimte en licht staan altijd centraal in zijn oeuvre. 

Otto Hamer is consequent gebleven, hij heeft getracht zijn schilderijen een maatschappelijke boodschap mee te geven. Zelf is hij maatschappelijk actief geweest. Hij heeft bestuursfuncties bekleed bij Kunstliefde en was oprichter van het Utrechtse Collectief Beeldend Kunstenaar. Er kan veel gezegd en geschreven worden over de kunst van Otto Hamer, maar nog beter hoort u het van de kunstenaar zelf. Dat kan, want in 2009 is door de Utrechter Hans Jonkhart een mooie korte film gemaakt waarin Otto op heldere wijze uitlegt wat zijn werk inhoudt. De film wordt tijdens de expositie in KUUB onafgebroken worden vertoond. 

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *