Galerie Waterbolk

Postume expositie voor Jan Pieter Hartzema

Net voor kerstmis overleed de Utrechtse kunstschilder Jan Pieter Hartzema (1954-2018). Zijn overlijden was voor al zijn vrienden, en dat zijn er veel, een grote schok. Hij liet een groot oeuvre na, vrijwel zeker zullen zijn schilderijen en gouaches tot in lengte van jaren mooie herinneringen blijven oproepen aan zijn charismatische persoonlijkheid.

Jan Pieter, geboren in 1954 in het Friese Sint Annaparochie, was al enige tijd ziek, maar bezocht, tegen alle adviezen van zijn een vrienden in, geen dokter. Niemand wist hoe ziek hij was, hijzelf waarschijnlijk ook niet, maar hij schilderde tot op het laatst alsof hij voelde dat de dood hem op zijn hielen zat. In zijn atelierwoning troffen zijn nabestaande twee schildersezels aan met daarop twee doeken waaraan hij gelijktijdig werkte.

Al op zestienjarige leeftijd kwam hij naar Utrecht om aan de School Voor Grafische Vakken te gaan studeren. Na het behalen van zijn diploma ging hij naar de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus (nu HKU), waar hij in 1979 afstudeerde. Jan Pieter was nieuwsgierig en geïnteresseerd in andere culturen, hij maakte daarom en mede ter inspiratie een reis naar Amerika en Mexico. Na zijn terugkeer werkte hij zijn getekende reisimpressies uit in olieverf. In die periode schilderde hij figuratief, op doeken van groot formaat met brede kleurvakken waarin hij de mens centraal plaatste.

Later, in de jaren negentig veranderd zijn stijl en maakt de figuratie plaats voor abstractie waarin nog maar sporadisch figuraties te ontdekken zijn. Door alle jaren heen bleef het gebruik van kleur een van zijn sterkste wapens. Hij exposeerde zelden, hij schilderde niet om te verkopen, hij schilderde om te schilderen, integer en zonder concessies. Omdat hij weinig exposeerde bouwde hij een groot oeuvre op dat een fascinerende tijdweergave laat zien van zijn ontwikkeling als schilder.

Een aantal vrienden hebben besloten om vanaf dinsdag 19 t/m zondag 24 maart a.s. een postume verkoopexpositie te organiseren in Galerie Waterbolk in de Schoutenstraat 10 in Utrecht. Uit zijn brede nalatenschap zijn na een zorgvuldige selectie een vijftigtal olieverfschilderijen gekozen die in de Schoutenstraat geëxposeerd zullen worden. Voor veel van zijn vrienden zal dit een laatste kans zijn om voor een redelijke prijs een werk van Jan Pieter te verwerven.

Het is nadrukkelijk de wens van de nabestaanden dat de schilderijen ‘prettig’ geprijsd worden. Met de opbrengst worden in een later stadium nieuwe activiteiten ontplooid waardoor de schilder niet in vergetelheid raakt. Het plan is in ieder geval om een boek over zijn leven en werk te maken en ook een website wordt overwogen.

Waar: Galerie Waterbolk, Schoutenstraat 10, Utrecht.

Wanneer: dinsdag 19 maart t/m zondag 24 maart

Alle dagen geopend van 12.00 tot 18.00 uur

Telefoon: 06-22246032 of 06-55167586

 

 

 

 

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Kim schreef:

    Zeer terecht dat deze kunstenaar een expositie krijgt. En het plan voor een boek kan ik alleen maar toejuichen. Laten de nodige fondsen (KF Heinfonds?) dit helpen realiseren.

  • Paul van der Vossen schreef:

    Ja, een boek met oeuvre zou te gek zijn; ik houd me aanbevolen….zal dit boek te koop zijn vanaf de 19e maart en is 19 maart ook daadwerkelijk de opening van de expositie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *