Nederlands Filmfestival en Tweetakt dreigen gemeentelijke subsidie kwijt te raken

 • Door Redactie
 • |
 • 5 juni 2024
 • |
 • 2 reacties

Als het aan de gemeentelijke adviescommissie cultuurnota 2025-22025 ligt, is dit het laatste jaar dat er subsidie gaat naar het Nederlands Filmfestival  (NFF). De  600.000 euro die het Festival had aangevraagd, wordt niet gehonoreerd. Sterker, de commissie adviseert de subsidie volledig in te trekken. Ook adviseert de commissie om de subsidie van 490.000 euro aan het Festival Tweetakt in te trekken.’ t Hoogt mag van de commissie wel rekenen op een subsidie van 300.000 euro. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het advies.

Het Filmfestival laat in een eerste reactie weten stomverbaasd te zijn over het stopzetten van de subsidie.

“Wij zijn stomverbaasd door dit advies. Ruim vier decennia is het Nederlands Film Festival geworteld en gegroeid in Utrecht. De waarde van het festival voor de stad is onverminderd groot. Het festival is sinds jaar en dag financieel gezond. Mede dankzij de subsidies van de gemeente, de provincie en het Rijk, onze actieve Utrechtse Ondernemersclub en de talloze fondsen en sponsoren die het festival jaarlijks aan zich weet te verbinden, is het festival gegroeid. Wat begon als een jongensdroom van een Utrechter in hart en nieren is uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Nederland.”

Ook grote verontwaardiging bij Tweetakt.

Voorzitter van de RvT van Tweetakt Paul Broekhoff: “Als het college van Burgemeester en Wethouders dit advies overneemt, komt daarmee een einde aan de ruim 20-jarige samenwerking tussen de gemeente Utrecht en het Festival Tweetakt, dat in 2002 op initiatief van het gemeentebestuur naar Utrecht verhuisde. Het is onze stellige overtuiging dat het advies van de commissie een afwijzing van onze subsidieaanvraag en daarmee het stopzetten van een meer dan 20-jarige subsidierelatie volstrekt niet onderbouwt.
Tweetakt vindt de conclusie van het advies onduidelijk en absoluut niet hard te maken.”

Lees hier het rapport van de adviescommissie.

Aanstaande zaterdag zullen filmjournalist Rob van Scheers en Jos Stelling, regisseur en oprichter van het Filmfestival in de podcast ‘Herrie in de Slachtstraat’ praten over de gevolgen van het advies van de gemeentelijke commissie voor het Filmfestival.

Eerder gaf Henk Westbroek op De Nuk zijn mening over de totstandkoming van de cultuurnota. Kijk het hieronder nog eens terug.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • C. Brouwer schreef:

  Van een commissie die ’t Hoogt de komende vier jaar financieel ondersteunt, kan je geen advies meer serieus nemen. Dat festivals die hun meerwaarde ruimschoots hebben bewezen, nu worden af geserveerd is onbegrijpelijk. Maar ook hier zal het begrip netwerkcorruptie ongetwijfeld het sleutelwoord zijn.

 • Guus Kamphorst schreef:

  Of het Filmfestival 6 ton gemeenschapsgeld waard is, kan je je afvragen. De toegevoegde waarde was al jaren niet bijzonder groot. Kan probleemloos naar Amsterdam verhuizen. Maar of ze er daar op zitten te wachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *