Hoe is het nu met?

Het mooiste meisje van de stad – Marjon van Caspel

Foto’s: Archiefbeeld / Jantine Albers

Vrouwen die ouder worden maar zich jong blijven voelen. Hoe doen ze dat? En is oud worden een straf of een zegen? Aan het woord Marjon van Caspel. “Mooi zijn is geen verdienste.”

“Laat ik beginnen met de kop van deze rubriek, wat is mooi? Mooi zijn is geen verdienste, het is vooral uitstraling. Ik heb weinig met zo´n programma als ‘Het mooiste meisje van de klas’, wat ik wel eens gezien heb. ‘Kijk eens hoe mooi ze was en hoe slecht het met haar is afgelopen’.”

 

Marjon van Caspel, geboren in Utrecht, bleef in de stad om er te studeren. Al tijdens haar studie kunstgeschiedenis, met als hoofdrichting bouwkunst en stedenbouw, toonde zij zich betrokken bij de stad: samen met een mede-studente richtte zij een wijkwinkel op in de Twijnstraat waar bewoners met vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen terecht konden. Ook was ze actief betrokken bij de ontwikkeling van de stad.

In haar werkzame leven zette ze deze lijn voort als gebiedsmanager van de gemeente voor het centrum en De Uithof. Aan projecten als het Prinses Maxima Centrum, het Centraal Museum en het Postkantoor mocht ze een bijdrage leveren, maar ook aan een kleinschalig project zoals de prachtig geworden binnentuin die de bewoners van de Vrouwjuttenhof daar gerealiseerd hebben. “Nu ben ik nog steeds betrokken bij de stad. onder andere als lid raad van toezicht van Aorta architectuurcentrum en als bewoner.”

Hoe is het om ouder te worden?
“Ik mis mijn propvolle agenda niet en het was in een grote organisatie niet altijd even makkelijk om alle kikkers in de kruiwagen te houden. Ik heb tot mijn AOW altijd met groot enthousiasme gewerkt en toen bekend werd dat ik afscheid ging nemen waren mensen wel verbaasd: ‘Hè, ga je nu al? We dachten nog jaren met je samen te kunnen werken.’ Ik geniet van mijn kinderen, van mijn vrienden, van lekkere reizen en heb veel meer tijd voor cultuur. Ik ben niet veranderd en kan nog steeds fel uit de hoek komen. Ik heb nog steeds veel energie, voel mij fysiek goed. Ja, als je ziek wordt dan is het een ander verhaal.”

Is je stijl veranderd?
“Nee, eigenlijk niet. Ik heb nooit hotpants of naveltruitjes gedragen toen ik jong was dus ben ik mij niet anders gaan kleden. Ik volg de mode wel in grote lijnen: dat mooie jasje uit de jaren ‘90 waar ik nog wel in pas zou ik nog dragen, maar dat brede schouders met enorme schoudervullingen heeft, dat trek ik niet meer aan. Ik ben meer van ‘wat past bij mij en wat staat mij wel of niet’.”

Wat is je tip?
“Om jong te blijven moet je geïnteresseerd zijn in mensen en zaken om je heen en ook vooral je betrokken blijven voelen. Je moet wel blijven bewegen: ik fiets door de stad, werk in de tuin en doe mijn gymnastiekoefeningen die ik ooit heb moeten toen ik mijn schouder had gebroken. Ik zorg dat mijn haar goed zit en ik zeg een afspraak bij de kapper dan ook voor niets af, een schoonheidsspecialiste heb ik daarentegen nog nooit bezocht. En zorg vooral dat je lol hebt.”

Wat vind je van (Utrechtse) vrouwen? 
“De vrouwen in mijn vriendenkring zien er allemaal goed uit, maar wat mij wel opvalt is dat er nu zoveel interessante vrouwen zijn die iets betekenen. Wat uiterlijk betreft: flamboyante vrouwen met allure en élégance zie je vooral in Milaan of in Parijs.”

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *