Hoe is het het nu met?

Het mooiste meisje van de stad – Imke van Geel (62)

Imke van Geel - Foto's: Jantine Albers / Archieffoto

Vrouwen die ouder worden maar zich jong blijven voelen. Hoe doen ze dat? En is oud worden een straf of een zegen? Imke van Geel is 62: “Je man die tegen je zegt dat hij je mooi vindt, daar kan geen dure crème tegenop!”

Imke van Geel is geboren in Eindhoven, studeerde pedagogiek in Utrecht. Het bleek onmogelijk om na die studie een baan te vinden en ze besloot zich in te schrijven bij de modeacademie van Artibus. Haar droom was een kledingwinkeltje te openen en in de Haverstraat stond een pandje leeg. Ze leende tienduizend gulden van haar vader en verkocht haar surfplank en Image (Imke van Geel) was een feit.

Inmiddels had ze haar man Leendert leren kennen. Hij verbouwde het zaakje en de collectie, zelfgemaakt en tweedehands, kon in de rekken. Een tweede zaak werd geopend op de Oudegracht en in de Schoutenstraat kwam zelfs een derde. “In 1982 hadden we vijf zaken, maar we besloten ons te concentreren op de Lijnmarkt en het Oud Kerkhof.” Inmiddels zijn de zaken van Image een begrip geworden in Utrecht.

Hoe oud schatten mensen je?
“Niet boven de zestig, meestal ergens in de vijftig, maar de meeste mensen kennen mijn leeftijd. Je kunt niet eeuwig zesendertig blijven.”

Hoe is het om ouder te worden?
“Eigenlijk wel leuk! Ik vind het niet erg. Ik ben relaxter geworden, minder opgefokt en minder onzeker. Sommige dingen vallen tegen: ik merk dat ik niet meer zo graag op toren hoge hakken loop en draag nu, zelfs in de zaak, vaak platte schoenen. Je denkt dat er niet veel is veranderd maar stiekem is dat toch wel zo.”

Zijn er voordelen aan het ouder worden?
“Ja, je ziet je kinderen opgroeien, ze vliegen uit en gaan op eigen benen staan. Ik ben ook wel wijzer geworden en ik denk dat ik minder fel en voor mijn omgeving leuker en aardiger ben geworden. Gelukkig ben ik niet ingedut. Er zijn altijd jonge mensen om mij heen: de medewerkers en klanten in de zaak en bij de merken waar ik inkoop.”

Is je kledingstijl veranderd?
“Nee, dat niet, maar toen de kinderen klein waren kleedde ik mij toch anders. Nu draag ik toch weer de kleding die ik altijd heb gedragen: veel kleuren, korte rokjes, jurkjes en hakken. Maar niet te bloot en niet te kort, hoewel? Ik ben altijd gek op kleding geweest en ook heb altijd heel veel kleren gehad: soms kon ik mij wel drie keer per dag verkleden en fietste ik tussen de middag naar huis om iets anders aan te trekken.”

Wat is je geheim?
“Ik heb de goede huid van mijn moeder geërfd, tot op hoge leeftijd bijna rimpelloos. Wel heb ik altijd ‘s avonds mijn gezicht goed schoongemaakt. Verder heb ik altijd een zonnebril gedragen, ook als de zon niet schijnt. Nu is dat heel gewoon, maar vroeger vonden mensen dat een beetje aanstellerig. Het scheelt mij nu een heleboel rimpeltjes om mijn ogen. Ik draag altijd rode lippenstift en gebruik sinds kort de producten van Cenzaa, zonder chemische toevoegingen. Maar een man die tegen je zegt dat je mooi bent, daar kan geen enkele crème tegen op.”

Golf, tennis of yoga?
“Geen van drieën! Vroeger ging ik naar de sportschool, maar nu loop ik iedere dag een rondje Singel. Ik kan dan rustig nadenken en beslissingen nemen. Ik ontdek nieuwe koffietentjes, zie dat er weer een huis is opgeknapt of een boom wordt gesnoeid. Verder doe ik alles op fiets en soms fietsen Leendert en ik een langer stuk langs de Vecht. En voor mij geen elektrische fiets.”

Wat vind je van de Utrechtse vrouw?
“Ik vind dat jonge mensen zich hipper zijn gaan kleden. Ik zie vrouwen waarvan ik denk: dat heb je leuk bij elkaar gezocht. Maar toch ook veel vrouwen met vormeloze, sombere kleren. In Amsterdam gaan de mensen duidelijk beter gekleed. Met een goede bril, een leuke tas, een fleurige sjaal of een paar mooie schoenen kun je zoveel voor je uiterlijk doen.”

Aan welke andere vrouw geef jij het stokje door?
“Aan Marjon van Caspel, zij is het gezicht van Utrecht, zij zwiert en zwaait door de stad.”

Imke van Geel – Foto: Jantine Albers

Laat uw reactie achter

Reactie

11 reacties

 • Constanze schreef:

  Mooi stuk en inderdaad je bent niet ouder geworden qua uiterlijk vind ik zo op de foto!

 • Bas Witvoet schreef:

  WoW leuk artikel . Diep respectvol voor iemand die overeind is gebleven in de kleding branche .

 • Saskia van der Horst schreef:

  Bravo Im!!! Goed gezegd!
  Keep going babe ???

 • Saskia van der Horst schreef:

  Super leuk Im!!! Well spoken! En natuurlijk : keep going darling ??

 • Susan schreef:

  Wat een belachelijke en seksistische serie is dit? Hoe serieus moet ik De Nuk gaan nemen..?

 • Iris Vermeulen schreef:

  Goh, dacht ik toch een leuk artikel over een inspirerende vrouw te hebben gelezen. Blijkt het ineens seksistisch te zijn. Anders gezegd: hoe serieus moet ik deze Susan nemen?

 • Anja schreef:

  Hey Imke, dat mildheid toeneemt met ouder worden herken ik wel, is een fijne bijkomstigheid. Leuk om schuin tegenover jou te wonen ?

 • E.de Jong schreef:

  Als de Nuk ooit een serie start over verzuurde vrouwen dan weet ik een kandidaat. Ik zou zeggen:”Susan meld je vast aan!”

 • Janjacob sleper schreef:

  Iedere opsteker is er één en van harte welkom,zo gaan we met Imke goed het nieuwe jaar in.
  Im suuk6 en ‘n dikke zoen.??? Janjacob.

 • Charlotte Lopuhaä schreef:

  Leuk Imke!!

 • Tijn schreef:

  Super leuk artikel en inderdaad, nog steeds een topper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *