Hoe is het nu met?

Het mooiste meisje van de stad: Hilde Jansen (6-7-1961)

Vrouwen die ouder worden maar zich jong blijven voelen. Hoe doen ze dat? En is oud worden een straf of een zegen? Hilde Jansen:”Doen wat je blij maakt: voldoe aan je eigen verwachtingen en niet aan die van een ander.”

Hilde Jansen groeide op in Tuindorp, zij was het nakomertje in groot katholiek gezin. Hilde ging op school bij de ”nonnen” met louter meisjes in de klas. “Ik had alles waar nu een etiket op geplakt zou worden, kon dus niet goed meekomen en in die tijd werd je dan achterin de klas gezet”. Ze ging van school en naar de Werkplaats in Bilthoven. “Daar heb ik niet veel opgestoken maar wel alles geleerd wat God verboden heeft”. Toch moest er een diploma gehaald worden en dat haalde ze op de Technische school voor Mode en Kleding. Ze vond werk bij het Wolcentrum en trok op zeventien jarige leeftijd in bij haar man Lodewijk die op de Springweg woonde boven de illegale Spanjaard Casa Sanchez.

“Ik dacht dat een Russische bazaar wel iets voor mij zou zijn”

Lodewijk handelde in tweedehands spullen, vooral meubels. Ze begonnen een winkeltje in Amsterdam met meubels van Bauhaus en Rietveld. Maar na de geboorte van hun eerste dochter, bleek het toch verstandiger om de winkel te verplaatsen naar Utrecht. Op de hoek van de Hamburgerstraat en de Oude Gracht vonden ze een pandje. “ Ik ging langzaam dood in de winkel: de hele dag opgesloten en klanten die in maar ook net zo snel weer uitliepen. Ik dacht dat een Russische bazaar wel iets voor mij zou zijn, zo’n zaak waar echt van alles te koop is. Ik ging naar Moskou en vond daar de mooiste dingen: Stalinistisch behang en gebruiksvoorwerpen, maar de meeste fabrieken waren onder Gorbatsjov gesloten en ik keerde onverrichter zaken weer terug. Onze vriend Ger van Elk opperde het idee om iets te gaan doen met Kewlox, kant en klare kasten uit België en die importeren we nog steeds. Maar voor mij was inmiddels een andere wereld open gegaan: Ik volgde cursussen handlijnkunde en masseuse, kwam in aanraking met voetreflexologie en  numerologie. De cursussen werden opleidingen en ik opende mijn eigen praktijk in het fortwachtershuis, tegenover fort Voordorp, dat wij in 2000 hadden gekocht. Naast mijn praktijk werk ik als vrijwilliger bij de dak-en thuislozenopvang in de Voorstraat en realiseer mij dat het leven soms afhangt van een dun lijntje dat op het verkeerde moment wordt doorgeknipt. Voor de wandelaars die langs ons huis lopen hebben we in een huifkar een koffie-selfservice-punt ingericht en daar vinden we de liefste briefjes en soms hele levensverhalen in ons gastenboek.”

Hoe is het om ouder te worden?

“Het is wat het is: je wordt nu eenmaal ouder. Het is een cliché om te zeggen dat je wijzer wordt. We maken allemaal fouten en die moeten we ook maken want van je fouten kun je leren en dat is wat je vormt. Je wordt niet alwetend geboren, het leven blijft een zoektocht zolang je je energie maar houdt.”

Nadelen?

“Die vreselijke overgang dat is echt afschuwelijk en een phpd (pijntje hier pijntje daar). Ik kan echt niet meer mijn sokken aan en uitrekken zonder op de rand van mijn bed te gaan zitten.”

Is je stijl veranderd?

“Ik ben geen mode-mens, hoewel ik een mode opleiding heb gevolgd. Mooie en gekke schoenen en laarsjes heb ik ook een hele tijd verzameld en gedragen, maar toen ik zooltjes moest gaan dragen en schoenen niet meer pasten dacht ik: ”laat maar.”  Ik heb wel altijd een bloem in mijn haar, misschien was ik wel een zigeunerin in een vorig leven!”

Wat is je geheim?

“Doen waar je zin in hebt, daar waar je passie ligt. Doen wat je blij maakt: voldoe aan je eigen verwachtingen en niet aan die van een ander. Ik bedenk altijd iets nieuws: we zijn nu bezig om een bed and breakfast te bouwen in de tuin. Ik maak nieuwe plannen en volg nieuwe opleidingen. Ik ga beginnen met jongeren-numerologie: jonge mensen kunnen cruciale levenslessen al op jonge leeftijd herkennen en leren. Sommige lessen laten we wel erg vaak gebeuren voordat we begrijpen wat we er werkelijk mee moeten doen.”

Golf tennis of yoga?

“Niets van dat alles! Ik heb ooit op hockey gezeten, maar vond dat vreselijk. Ik wandel elke dag een half uur voordat mijn dag begint en maak dan mijn hoofd lekker leeg. Verder zit ik nooit stil, ik ben een echte doener.”

Wat vind je van de Utrechtse vrouw?

“Bestaat die, de Utrechtse vrouw? Ik zie alleen maar individuen.”

Aan wie geef jij het stokje door?

“Aan Suzy Dexter, dat vind ik echt een stoere vrouw. Ze rijdt op een Harley in een leren jack met wapperende haren, ze speelt in een band en geeft muziekles. Echt een vrouw waarvan ik denk: ”Wauw”.

Hilde en haar man Lodewijk waren deze week te zien in het tv-programma Binnenstebuiten. Kijk hier de uitzending:https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/uitzendingen/6-februari-2019

 

 

 

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *