Hoe is het nu met?

Het mooiste meisje van de stad: Angelique Beljaars (63)

Archieffoto | Jantine Albers

Vrouwen die ouder worden maar zich jong blijven voelen. Hoe doen ze dat? En is oud worden een straf of een zegen? Angelique Beljaars is 63: “Ik wil er eigenlijk niet te veel bij stilstaan dat ik ouder word. Eigenlijk heeft iedere leeftijd wel zijn charme.”

Angelique groeide op in Landgraaf en wist al heel jong dat ze in de mode zou terecht komen. ‘Ik maakte al heel jong mijn kleding en kreeg voor mijn zestiende verjaardag een naaimachine van mijn grootouders.” De kunstacademie in Utrecht, richting mode, was een logische stap.

Ze leerde Peter Balk kennen, die al op markten stond met spullen die hij opknapte. Samen besloten ze in een klein pandje in de Haverstraat een winkeltje te beginnen in tweedehandskleding: Bebop. Drie jaar later kwam op de Oudegracht 201 het oude de Gruyter pand vrij en Bebop verhuisde. Het werd serieus: een grote zaak, de hele dag open, een eigen collectie, en ook nog een werfkelder. In de kelder was ruimte genoeg voor een nieuw idee: vintage meubels. Bebop meubels was een feit.

In 1993 een tweede Bebop op nr. 187, een oud stadskasteel. De verkoop van meubels kreeg na een paar jaar de overhand en ze besloten zich uitsluitend op de meubels te richten. Maar net even anders: vintage, eigen merk en nieuw ingekocht. “Ik stond daar tussen de meubels, met personeel dat eigenlijk meer van onze collectie wist dan ik zelf. Ik besloot dat ik iets voor mijzelf moest gaan doen: fotografie was een altijd al een hobby en de computer wekte mijn interesse. Zo ontstond mijn idee voor een website met Bebop meubels. In 2015 verkochten we de winkel en gingen we door met de totaal vernieuwde website. Een groot voordeel is dat ik mijn werk nu overal vandaan kan doen. Foto’s maak in onze studio. Het is het nieuwe verkopen geworden, wel onpersoonlijker, je hoort bijna nooit meer hoe een stoel staat in een interieur. Je moet je wel blijven vernieuwen: Facebook en Instagram zijn essentieel geworden om je klanten te bereiken, maar dat moest ik ook leren. Zo zat ik laatst nog op een cursus Instagram naast allerlei jonge influencers, heerlijk!”

Hoe is het om ouder te worden?
“Ik wil er eigenlijk niet te veel bij stilstaan dat ik ouder word. Eigenlijk heeft iedere leeftijd wel zijn charme. Ik kan heel erg blij zijn dat ik iedere dag weer op kan staan, weer een mooie nieuwe dag. Niet te veel knorren of mopperen. Niet voor niets is A Brand New Day mijn song!”

Zijn er nadelen aan het ouder worden?
“Ach, ik heb soms wel ergens last van, maar het ergste vind ik dat de tijd die voor mij ligt korter is dan de tijd die nu achter mij ligt. Dat mijn kinderen nog door leven als ik er niet meer ben en dat ik dat niet meer mee kan maken.”

Is je stijl veranderd?
“Ik ben altijd veel met mijn uiterlijk bezig geweest. Die stijl is in zoverre veranderd dat die mee gegroeid is met mijn leeftijd.”

Wat is je geheim?
“Bezig blijven! Blijven vernieuwen en goed om je heen kijken. Laat het leven niet aan je voorbijgaan. Ik ga naar de film, lees nieuwe boeken en bezoek nieuwe voorstellingen. Ik kan genieten van Durand Jones in Paradiso maar ook van Patti Smith in TivoliVredenburg.”

Golf, tennis of yoga?
“Tennis en yoga en pilates en we hebben een roeimachine in huis staan. Je moet wel proberen om alles een beetje soepel te houden.”

Wat vind je van de Utrechtse vrouw?
“Nou, dat kan wat mij betreft wel een iets beter: iets gedurfder, betere make-up, beetje meer lef. Maak er iets van! Ik ga nooit de deur uit zonder knalrode lippenstift.”

Aan wie geef jij het stokje door?
“Aan Nicolet van Eerd. Ik heb bewondering voor wat ze doet en hoe zij het doet. Ze is een geweldige vrouw, moeder en vriendin.”

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *