Partnerbijdrage

Gemeente wil dB’s behouden

De gemeente Utrecht heeft haar visie uitgesproken over poppodium/oefenruimtecomplex dB’s. De broedplaats voor muzikanten en andere creatievelingen moet voor de stad behouden blijven vanwege de culturele functie. De kopers van het Cartesiusgebied, waar het CAB-gebouw gesitueerd is, zullen samen met dB’s tot een oplossing moeten komen op het gebied van huurprijs, verbouwing, eventuele verhuizing, bereikbaarheid, publieksstromen en geluidsoverlast. 

Bandbusjes parkeren en geluidsoverlast

De situatie rondom dB’s zal drastisch veranderen. In plaats van bedrijven, komen er nu gloednieuwe woningen rondom de oefenruimtes te staan, hetgeen misschien de nodige problemen gaat opleveren. De geluidsoverlast is al zo veel mogelijk beperkt, maar absolute stilte kan niet gewaarborgd worden. Daarnaast zal het parkeren er peperduur worden. Veel muzikanten hebben busjes, vanwege vaak zware instrumenten die ze meenemen. Autoverzekering vergelijken, APK-keuring en onderhoud, het zijn zaken die al op de begroting van menig muzikant drukken. Laat staan wanneer ze opeens meer geld kwijt zijn als ze hun bandbus bij hun oefenruimte parkeren. 

Geen inmenging gemeente

In een schrijven aan de gemeenteraad heeft het college laten weten het belang van broedplaats dB’s in te zien en dat het oefenruimtecomplex haar plek in het Cartesiusgebied, dat omgebouwd zal worden tot groene woonwijk, moet behouden. Of dat het huidige CAB-gebouw is of een andere geschikte locatie, daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Omdat deze grootscheepse verandering geen zaak is waar de gemeente zich nadrukkelijk mee wil of kan bemoeien, dienen de twee partijen samen afspraken te maken.

Constructieve benadering

Een woordvoerder van projectontwikkelaars MRP Development en Ballast Nedam heeft inmiddels al laten weten dat de eerste gesprekken plaats hebben gevonden en dat deze vriendelijk, constructief en positief zijn geweest. Natuurlijk zijn de zorgen van dB’s nu niet opeens weg, maar de impasse heeft nu plaatsgemaakt voor een constructieve benadering, nadat deze kwestie maandenlang heeft geduurd zonder dat men tot een oplossing kwam. 

Muziekstad Utrecht

Utrecht staat sinds jaar en dag bekend als toonaangevende muziekstad in Nederland. Het bracht artiesten als Het Goede Doel, Kyteman, C-mon & Kypski, John Coffey, Kensington en vele andere grootheden voort. Dit blijft muzikanten inspireren. Ruimte om hun vak uit te oefenen is daarbij onmisbaar, zo vinden vele Utrechtse partijen. Daar komt bij dat een zaal van het oefenruimtecomplex fungeert als poppodium, waar lokale muzikanten hun eerste podiumuren kunnen maken voor een kritisch publiek. 

dB’s is here to stay!

Op de website van dB’s verscheen eerder een emotionele oproep tot meedenken en -helpen: “dB’s is here to stay!” Dit kon op allerlei manieren, tot en met het zelfstandig bij de gemeente indienen van een zienswijze aan toe. Maar wellicht is die oproep, nu men tot een compromis lijkt te gaan komen, niet meer nodig.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *