In Utrecht zijn 81 standplaatsen te verdelen

Gemeente Utrecht tegen wanhopige kraamhouders: “Ho ho, dat is dan uw plek niet meer”

IJsmaker Romana De Lorenzo, leverde in 2003 vier terrasvergunningen in voor 1 standplaats op de Jansbrug. Nu dreigt ze alles kwijt te raken. (Foto Nicky de Kruif)

Morgen buigt de gemeenteraad zich over het plan van het Utrechtse college om vergunningen voor 81 standplaatsen op straat voortaan via loting toe te wijzen. Decennia lang werden die vergunningen automatisch verlengd. Europese regels staan dat niet langer toe. De huidige kraamverkopers raken vrijwel zeker hun vertrouwde plek op straat kwijt. Er is grote onrust en onzekerheid. Vorige week kregen de straatverkopers eindelijk tekst en uitleg op een informatiebijeenkomst in het Beatrixgebouw. De NUK was erbij.

Dit is een van de eerste ijskarretjes van Guido De Lorenzo in de Voorstraat. In 1928 kwam hij uit het Noord-Italiaanse dorp Pieve di Cadore naar Nederland en streek in Utrecht neer. Hij schilderde een karretje in de kleuren van de Italiaanse vlag en zette er een naam op: Venezia. Met die karretjes veroverde hij eerst de harten van de Utrechtse kinderen, zij aten ijs, volwassenen nog niet. Maar dat zou niet lang meer duren.
Guido (1905-1995) was een pionier, de padrone, de peetvader van de Italiaanse ijsmakers in Nederland. De eerste salon verhuisde in de Voorstraat van nr. 80 naar nr. 8, vlakbij de Neude, waar het beroemd zou worden: de ijssalon met zijn iconische neonverlichting , inmiddels in bezit van het Openluchtmuseum.

Nationaal erfgoed

Venezia in de jaren tachtig. De terrassen voor de winkel, op de Jansbrug en op de werf hoorden er allemaal bij. De gemeente vindt nu dat het op de brug te druk is om er één ijskar te laten staan. 
(Foto privé-archief familie De Lorenzo)

De De Lorenzo’s zijn diep geworteld in Utrecht. Er waren vestigingen aan de Voorstraat, Janskerkhof, Jansveld, Oudegracht, Leidseweg (naast De Utrecht) en de Biltstraat. Drie generaties hebben een spoor van bevroren geluk achtergelaten. 
Kleindochter Romana De Lorenzo sloot in 2003 de Venezia-vestiging van haar vader Italo aan de Oudegracht, op de hoek van de Zakkendragerssteeg, haar geboortehuis. Venezia had daar drie terrasvergunningen. Een voor de deur van de winkel, een op de Jansbrug en een op de werf voor de kelder die bij het huis hoorde. En nog een vierde op de Stadhuisbrug. In overleg met de gemeente werden in 2003 al die vergunningen ingeleverd in ruil voor één standplaats op de Jansbrug. Een mooie plek voor een nieuwe 21ste-eeuwse ijskar die daar erg op z’n plaats was. Venezia was terug in de kar. De cirkel was rond.
En toen gebeurde het. Bijna twintig jaar later, op donderdagavond 16 maart 2023 in zaal 714 van het Beatrixgebouw. Daar kregen tientallen Utrechtse standplaatshouders (bloemen, broodjes, kaas, vis etc…) te horen dat hun toekomst in een emmer wordt gestopt met lootjes. Ergens aan het eind van dit jaar komen die er weer uit en is duidelijk wie wel en wie niet een vergunning krijgt om op straat de handel voort te zetten. De kans dat de huidige vergunninghouders hun plek kunnen behouden is klein tot nihil. Romana De Lorenzo is een van hen.  

Stoeptegels

Verreweg de meesten zijn kleine ondernemers met een zakie op een paar stoeptegels. Ze staan er soms al tientallen jaren. In Utrecht zijn 81 standplaatsen te verdelen. Een nieuwe Europese regel schrijft voor dat iedereen in de EU mag meedingen naar zo’n schaarse plek. Niet langer automatische verlenging van de bestaande vergunning, maar gelijke kansen voor iedereen.
Wie kan daar tegen zijn? Niemand, als je het goed doet. Hoe zorg je ervoor dat die plekken eerlijk worden verdeeld? Dat was de vraag. De nieuwe Europese regel is van 2016. De gemeente Utrecht heeft zes jaar de tijd gehad om daar iets voor te verzinnen. De Utrechtse wethouder Susanne Schilderman (D66) mocht voor een volle zaal gespannen standplaatshouders komen vertellen wat het was geworden. Wat stond ze daar stoer. ‘Dit wordt geen leuke avond’, zei ze. ‘Maar we hebben hem toch’. Iedereen wenste haar veel succes en hield de adem in.
Het werd loten! Het gerucht ging al rond dat het loten zou worden en het was nog waar ook.
Niet wie-het-eerst-komt-het-eerst-maalt (te haastig), niet gunnen aan de hoogste bieder (alleen voor de diepste zakken), geen inhoudelijke criteria (te ingewikkeld). Bleef over: loten. Neutraal en transparant, nietwaar. En geen gedoe met juridische procedures van mensen die zich tekort gedaan voelen.
Iemand riep nog: ‘Waar is dit goed voor?’ Toen viel de zaal stil.
 Daarna werden de deelnemers, erg hedendaags, opgedeeld in groepjes. In een van die groepjes probeerden een stuk of twintig standplaatshouders van hun wethouder iets los te krijgen over wat ze konden doen om hun kansen te vergroten. Moesten ze duurzamer worden, hun karren en kramen in andere kleuren verven, hun assortiment verbreden, laten zien hoeveel mensen ze aan het werk hielden? Een dansje doen? Zegt u het maar.
Er kwam niets. We gaan loten. Want dat is eerlijk. Ja, ze snapte dat het heftig was. En vreselijk. Maar ze gingen het toch doen. Omdat het moest.
In het kleine gezelschap groeide de onmacht in de richting van verbijstering. De wethouder zei steeds hetzelfde. Tien jaar geleden was besloten te stoppen met automatische verlenging van de vergunningen. De overgangsfase was nu voorbij. Dat niemand, echt helemaal niemand, had begrepen dat ze al tien jaar in een overgangsfase zaten en nu van de een op andere dag in hun bestaan werden bedreigd, kwam niet aan. Wel snapte ze dat het heftig was. En vreselijk.

Wethouder Schilderman (D66) had zichtbaar geen idee wie ze tegenover zich had

Er was geen doorkomen aan. Susanne Schilderman, wethouder Economische Zaken van het grootste dorp van Nederland, had zichtbaar geen idee wie ze tegenover zich had. Romana De Lorenzo probeerde zichzelf bij elkaar te vegen en vertelde geëmotioneerd iets over haar achtergrond, over de geschiedenis van het Utrechtse ijs en hoe ze daar deel van uitmaakte.  ‘Dus straks kan uit het niets zomaar iemand anders op onze plek komen te staan?’, vroeg ze. ‘Ho ho’, zei een gemeenteambtenaar. ‘Het is dan uw plek niet meer’.
En zo werd het steeds erger. Ter plekke bleek dat de kar van Venezia zelfs niet na een gunstige loting op de Jansbrug zou kunnen blijven staan. De standplaats was namelijk opgeheven. Vanwege de veiligheid. Te druk op de brug. Dat hoorde ze dáár, in zaaltje 714 van het Beatrixgebouw, voor het eerst. Bijna 100 jaar Utrechtse geschiedenis werd op het Jaarbeursplein uit het raam gekieperd.

Verdrietig

Zo waren er vorige week uitsluitend verdrietige verhalen op te tekenen. Bloemenventer Nico van der Ven, wiens grootvader zeventig jaar geleden tegenover de vieze gasfabriek aan de Kleinesingel zijn eerste bloemen uit de emmer verkocht, verloor na een half uur zijn zelfbeheersing. (Nico’s bloemen zijn mooi, maar een groot strateeg is hij niet). Hij werd door een vriendelijke ambtenaar vaardig weggeleid van de wethouder die geen antwoord had op de haar toegebeten vragen wat er van hem moest worden als hij zijn plek in de bocht van de Blauwkapelseweg zou kwijtraken.

Grootvader Van der Ven begon in de jaren vijftig een bloemenstal aan de Kleine Singel, recht tegenover de oude gasfabriek aan de Blauwkapelseweg.
(Foto archief Wijkkrant Wittevrouwen)
Nico is de derde generatie Van der Ven met een bloemenstal aan de Blauwkapelseweg.
(Foto Angeliek de Jonge)

Kaasboer Alexander Veldhuizen, voor wiens kraam in Utrecht en Vleuten mensen al jaren in de rij staan, nam het stokje van Nico over maar bleef de rust zelve. Hij hield de wethouder voor dat er straks vijf mensen thuis zouden komen te zitten als de plannen doorgaan. ‘Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van Europese regels?’, vroeg hij.
‘Heftig. Vreselijk. Ik snap dat het moeilijk is’.
Het was niet om aan te zien. De stoere wethouder Schilderman bleef volharden in persoonlijke onverschilligheid die ze aanzag voor bestuurlijke ruggengraat. Ze was nu eenmaal de avond begonnen met te zeggen dat het klaar was met het zomaar verlengen van vergunningen. Dus. Even doorbijten.
Rekening houden met sociale gevolgen, met unieke stadsgeschiedenis, met jarenlange verdiensten en vooral: kwetsbare ondernemers voldoende tijd geven iets een oplossing te vinden is niet zomaar. Mensen fatsoenlijk behandelen, dat is de eenvoudige taak van gemeentelijke bestuurders die zes jaar de tijd hebben gehad iets beters te bedenken dan de standplaatshouders op klaarlichte dag te overvallen en in een emmer af te voeren. Dat er wel degelijk ruimte is voor iets beters, blijkt uit het gemeentelijke plan om te gaan onderzoeken of het straks mogelijk is om ondernemers die met duurzame en circulaire ideeën komen voorrang te geven. Oh, dan wel? Gelukkig maar. Het begin is er. Even doorzoeken. Het kan best!

Bekijk hieronder de reportage die we eerder maakten met kraamhouders Stella en Berry in Overvecht.

Laat uw reactie achter

Reactie

63 reacties

  • Drs. C. Nijntje schreef:

    Ambtenaren (en politici) zijn er niet voor ons, voor wie en wat dan eigenlijk wel. Wie het weet mag het zeggen.

  • Alex schreef:

    Wat heeft Utrecht toch een waardeloze gemeenteraad als het gaat om de middenstanders. Met als gevolg een met de auto onbereikbare stad, ongekend hoge parkeertarieven, leegstand in het ‘t winkelgebied en enorme verschraling van het aanbod.
    Met de menselijke maat zou toch ook in onze mooie stad van toepassing moeten zijn?

  • Peter schreef:

    Waar d66 komt,,,komt ellende
    Schilderman d66
    D66 heeft eu obsessie
    D66 heeft niks met mensen

  • Gerdie Snellers schreef:

    Wat goed om hier bij stil te staan. Te gek voor woorden. Misschien toch een petitie? Een actie? Venezia en de bloemenkraam horen op hun vaste plek op de brug.

  • Kar van Cévitam schreef:

    Alles moet kapot volgens de D66/GL doctrine.
    Met vrienden als de Gemeente Utrecht heb je geen vijanden meer nodig.
    De FC Utrecht fans hebben hier een mooi gezegde voor: Schaam je kapot!

  • Van hoorn schreef:

    Belachelijk.nederland heeft zijn eigen regels.ik ben voor de Europese unie,maar dit gaat te ver.
    Dit zijn regels die nergens op slaan.gemeente herpak je.

  • Fleur Leeman schreef:

    Weer zo’n wethouder die niets met de stad heeft. Een technocraat zonder gevoelens.

  • Appel schreef:

    Ik zeg ondernemers stap naar de rechter. Hier is geen sprake meer van redelijkheid maar halsstarrig vasthouden aan een ambtelijk bedachte koers zonder menselijke maat

  • F. Lamberts schreef:

    “Mensen fatsoenlijk behandelen, dat is de eenvoudige taak van gemeentelijke bestuurders die zes jaar de tijd hebben gehad iets beters te bedenken.” Precies! Gemeenteraad grijp in en tik deze wethouder keihard op haar vingers.

  • Hennie schreef:

    Broodje Ben, Broodje Mario. Noem maar op, ze komen allemaal aan de beurt. We krijgen een andere stad.

  • J. Wisman schreef:

    De burgemeester vroeg begin dit jaar te vertellen aan anderen waar we als Utrechter op zijn. Nou, hier niet op. Ik lees dit verhaal met grote afschuw. Zelden bleek de afstand tussen burger en de gemeente zo groot.

  • Dirk schreef:

    Welke boete staat er eigenlijk op als de Gemeente de Euroregels negeert? Kan dan wellicht gewoon op de Gemeentelijke begroting…leefbaarheid. Wel weer bizar dat ze het jaren hebben laten voortslepen zonder betrokkenen te informeren…waar doet me dat aan denken? Zoeken naar vaste (wissel) plekken nog een optie? PS Nico heeft toch ook nog hoekpand t.o. kraam…niet hetzelfde…maar dan natuurlijk niet een concurrent op zijn oude plek!

  • Rietje schreef:

    Walgelijk.

  • Mathieu Smeets schreef:

    mijn voorstel: vraag advies in een Vlaamse gemeente die creatief omgaat met de regels uit het Brusselse EU

  • G. H. Smith schreef:

    Nog even doorbijten en dan zijn er weer verkiezingen. Niet vergeten deze wethouder is van D66, de partij die landelijk al een flinke dreun kreeg. Straks graag ook in Utrecht.

  • Sophie schreef:

    Dit is Utrecht anno 2023. Ik krijg er rillingen van.

  • Erna Noorman schreef:

    Of deze wethouder heeft geen enkel gevoel in haar donder. Of ze is de spreekpop van haar ambtenaren. Het is allebei even erg.

  • Erik van Velzen schreef:

    Met afschuw dit stuk gelezen! Schilderman ga je heel diep schamen voor zo’n optreden! Met zulke bestuurders heb je geen vijanden nodig.

  • Sasja Rietman schreef:

    Ho ho Schilderman, dit is uw plek niet meer!

  • Karola Innemee schreef:

    Gezond verstand zijn we in de Nederlandse politiek grotendeels kwijt! Velen lopen als een loopse hond achter Europa aan. Hoe verkwanselen we Nederland……..

  • Michael Kooren schreef:

    Weer een voorbeeld over de onverschilligheid van de Utrechtse Groen links / D66 ambtenaren tov de Utrechtse ondernemers . Helaas duurt het nog een flinke tijd voordat je dit zooitje kan wegstemmen .

  • Els Louiset schreef:

    Wat een farce afgang van die kut d’66
    Schilderman.totaal geen idee waar ze het dus over heeft.helemaal geen compassie met de middenstand en al helemaal niet als het om menselijkheid gast.dat er vele mensen ervan moeten leven en rondkomen.en al decennia lang een begrip zijn voor utrecht.een kenmerk v herkenning voor Utrechters en omgeving dat deze op die plekken staan.
    Zo ontzettend schandalig weer hoe er met hardwerkende mensen wordt omgegaan.cq genegeerd door falend bestuur v Utrecht.
    Ik alle standhouders een goede advocaat per direct in de armen nemen wat een kul praat om eu erbij te halen.bah ben spuugzat die lui die over andermans broodwinning praten.
    Houd rug recht en maak er een rechtzaak van. Gr oud utrechtse.met altijd blijvend kloppend hart voor haar Utrecht

  • WJM schreef:

    Schandalig besluit! Laf, laf en nog eens LAF!
    Het zijn historische verkoopplaatsen, Venezia, de bloemenman!
    Je moet tegen café Hofman(D66 bolwerk) zeggen dat ze wegmoeten!
    D66 wordt dan weggevaagd…….!
    Zijn dit trouwens dezelfde ambtenaren en politici, die zodra Venezia in het voorjaar open gaat in hun pauzes ijs kopen? Of is het misschien jaloezie, omdat ze nu in het stadskantoor zitten en niet meer in het stadhuis Stadhuisbrug en daarom niet meer zo gauw in hun pauzes bij Venezia hun dorst kunnen lessen met heerlijk Italiaans ijs?
    Of zijn het ambtenaren en politici van ver buiten de stad Utrecht? Met totaal geen gevoel voor de Utrechtse historie, kwalijk hoor!
    Betje Boerhaave is gelukkig weer terug, vraag mij af of ze dit adresje wel kennen?

    Moeten we soms een petitie starten met ‘Venezia moet blijven’ en ‘Bloemenman Wittevrouwen moet blijven’! Mijn steun hebben ze….! En van héél véél Utrechters!!!
    Denken ze in het stadskantoor nou echt dat dit in Duitsland, Frankrijk en bij voorbeeld in Denemarken ook op deze wijze gebeurt, denk het niet!

  • Hans schreef:

    Verschrikkelijk zo’n opstelling van de gemeentebestuurders. Keihard en zonder enige empathie voor hun hardwerkende mensen. Dit is mijn stad niet meer..

  • I van Dijk schreef:

    Alleen Nederland houd zich aan de rare eu regels, je geloofd toch niet dat dit in landen als Frankrijk of Italie gebeurd. D66 en GL zijn de vernietigers van ons mooie land.

  • WJM schreef:

    Had Utrecht maar een Caroline van der Plas!!
    Kan niemand opstaan?

  • Marja Boerman schreef:

    Heeft iemand al onderzoek gedaan of andere EU-landen dit ook doen? Of lappen die deze regels geheel terecht aan hun laars, zoals ze met meer regels doen, en geven zij eigen mensen wel voorrang? En is Nederland weer het braafste jongetje van de klas?

    Echt, meer dan schandalig dat de gemeente er in meegaat.

    Ik teken graag een petitie om iedereen op z’n plek te houden!

  • Marja Oosterman schreef:

    Voor de ondernemers is het een ramp, maar ook andere Utrechters zitten echt niet te wachten op het kwijtraken van hun vaste adresjes.
    Eerst alle originele echt Utrechtse winkels kwijtraken aan vastgoedspeculanten waardoor het winkelaanbod verschraald is tot vrijwel uitsluitend grote winkelketens en nu ook nog onze straatverkopers kwijtraken?! Hoe geschift kun je zijn? Het vrije markt denken blijft maar doorschieten en de enigen die er baat bij hebben zijn geldwolven…

  • Barry schreef:

    D66 was toch de horecapartij die overal terrassen wil. En nu moet die ijskar weg. Begrijpt u het nog?

  • Utrechter schreef:

    Er is een petitie gestart om deze D66/GL waanzin te stoppen. https://standplaatsenutrecht.petities.nl
    Generaties gaan mensen al ijs halen bij Venezia en naar de markt. Wat is het volgende de Dom slopen. En dan verbaast zijn over de uitslag van de verkiezingen.

  • Bea van Laar schreef:

    Misschien is het haar leeftijd. Maar wat deze wethouder zich niet realiseert is dat dit niet zomaar winkeltjes zijn. Deze ondernemers zijn onderdeel van de Utrechtse cultuur. De ijskraam van de familie Lorenzo is daar een mooi voorbeeld van. Mijn grootouders en ouders kochten al ijs bij Venezia, voor mijn kinderen is het bezoek aan de kraam een feestje. Gezien haar houding tijdens de bijeenkomst zal deze vrouw hier niet gevoelig voor zijn. Laat de raad maar eens zien dat zij het wel begrijpen. En dat geldt ook voor de coalitiepartijen.

  • Ralph de Vries schreef:

    Als oud-Utrechter, klasgenoot van Ramona en Carlina en ex-D66-er verbaas ik me over deze bizarre en bureaucratische opstelling van de wethouder. Europese regels worden nimmer in dergelijke details opgeschreven en laten altijd ruimte voor nationale en lokale invulling. Het is juist aan de gemeente om een adequate oplossing te bieden voor kraamhouders die al jaren de stad op deze sympathieke manier bedienen. Mijn advies haal je kop uit het zand en laat je echt adviseren, want ik durf te wedden dat niemand in Brussel dit zo bedoeld heeft. Tenzij dit moet willig beleid van het college is om de levendigheid in de stad aan te pakken.

  • Marieke schreef:

    Utrecht stel een daad!
    1)Oriënteer je eens op andere Europese en Nederlandse steden
    2) bedenk een creatieve juridische oplossing
    3) weiger dit uit te voeren
    De onrust van maanden is al erg genoeg!
    Dit is nu afgelopen. Romano en alle anderen, ook de biologische markt op het Vredenburg op vrijdag, we steunen jullie!

    college en raad recht je rug!

  • PvC schreef:

    Ik ben heel vaak erg trots op mijn stad. Als dat niet zo is, dan heeft dat bijna altijd iets met de gemeenteraadsbesluiten te maken.

  • Jes schreef:

    Ik kan me inmiddels wel meerdere rampzalige Utrechtse colleges van b en w herinneren. Vond Aleid ‘persbreidel’ Wolfsen daar bijvoorbeeld heel goed tussen passen. Maar dit stelletje is echt de kers op de drol. Met als vast ingrediënt D(raai)66. Prijs de dag waarop de stad wordt verschoond van deze figuren.

  • Henk van de Mheen schreef:

    Het zou wel erg zuur zijn voor ambulante ondernemers als ze een plaats waarvoor jaren nodig is om hem op te bouwen, waar ze met niets zijn begonnen en nu hun brood kunnen verdienen, zouden verliezen. Zuurder nog als iemand je plaats inneemt die jij jaren hebt opgebouwd. Ik denk dat de voorstemmers voor deze EU wetgeving niet weten wat ze in de gezinnen van deze ondernemers aanrichten. Ook zouden die voorstanders van deze wetgeving eens na moeten denken aan de investeringen die sommige ambulante handelaren moeten doen. Denk aan de vishandelaren die wagens aanschaffen van gemiddeld € 125.000,00. Daarvoor een auto van €40.000,00 om het geheel naar zijn plaats te brengen. Daarbij de inventaris met een goedgekeurde weeg en kassasysteem van ongeveer € 3000, 00, dit kan niet worden betaald van een ambulant onzeker bestaan waar deze ondoordachte wetgeving op neer komt. Het is een winkel net als andere winkels, alleen nu verplaatsbaar. Winkels met vaak personeel die de dupe worden van deze regels.
    In dit “conflict” in Nijmegen heeft de handelaar zijn gelijk gekregen van de rechter. Als gemeenten dit toch doordrukken zou ik zeggen ga naar de rechter. En vraag zonodig goodwill. Het lijkt me rechtvaardig om een handelaar, die jaren aan de opbouw heeft gewerkt minimaal een betalingsregeling aan te bieden. Maar ik denk dat de gemeenteraad dit niet zal goedkeuren. Dat zou erg onrechtvaardig zijn.

  • Johnny schreef:

    En maar verbaast zijn over de uitslag van de verkiezingen.
    Het gehele college inclusief gemeenteraad weet niet wat er leeft bij de bevolking.
    En maar standaard zinnen herhalen. Europa wil dit Europa wil dat maar wat de bevolking wil is niet belangrijk.
    Let op !! de bevolking zijn de stem gerechtigde. Stem ze weg net zo lang totad de bevolking gehoord wordt.

  • Marieke schreef:

    Ze zijn gestoord bij de gemeente. Geen woorden voor. Er is zoiets als Utrecht stad met eenheid, geschiedenis, vaste mensen, thuisgevoel. Weten ze daar dan werkelijk niets van? Rechtszaak?

  • Loesje schreef:

    En is er ook aan het belang van de burger gedacht?
    Heb je eindelijk een stek gevonden waar ze naar jouw idee kwaliteit leveren, wordt dat straks vervangen door een willekeurige onbenul die voor duur geld weer de bekende rotzooi verkoopt.

  • Dick Van Rees schreef:

    Ik zou ook denken: typische gevalletje voor de rijdende rechter. Als die schutting daar al 20 jaar staat dan kan je dat niet meer veranderen.
    Maar ja, als de Salinisten van Gl & D66 handelen als onze vijand Poetin, dan houd het natuurlijk op.
    Voor je het weet gaat kamp Amersfoort weer open.

  • Monique schreef:

    Vreselijk. In elk ander europees land was er nagedacht hoe je die europese regel kan toepassen zonder schade… Kan er geen cultureel erfgoed procedure worden gestart door die groep historische kraamhouders die gezichtsbepalend zijn voor de stad ?

  • Gerard Kruijff schreef:

    Uit het verhaal wordt mij niet duidelijk wat de argumenten van de wethouder zijn. Ja oké, Europese regelgeving en dus maken we er een loterij van. Als de wethouder zou luisteren naar de betrokkenen/gedupeerden, zou zij geitenpaadjes kunnen bedenken. Kom op zeg, dat moet toch mogelijk zijn, zowel dat luisteren als het nadenken.

  • Boesje schreef:

    Om te huilen als je dit leest. Het toont eens te meer de onkunde, de onwilligheid, het gebrek aan empathie en bereidheid tot meedenken van de GroenLinkse/D66 kliek t.a.v. de burgers aan.

  • Anja schreef:

    Gemeenteraad, kom terug op dit heilloze besluit. Kies de langere en kennelijk ingewikkelder weg van het zorgvuldig wegen van inhoudelijke criteria. En doe dit goed!! Zoals het nu gaat is het ten hemel schreiend.

  • Dikkie Dik schreef:

    Lijkt mij een typisch gevalletje voor de (rijdende) Rechter.
    “Die schutting staat daar al 20 jaar. Dan is het een verworven recht.”
    De gedupeerden gaan samen op zoek naar de beste advocaat.
    Dat wordt dan vele jaren procederen.
    Rekken heet dat, totdat GL&D66, van het pluche zijn verjaagd.
    Maar ja, droom lekker door, of is er hoop?

  • Rene schreef:

    Het optreden van deze wethouder is helaas exemplarisch voor het gemeentebestuur en de afstand die door veel Utrechters gevoeld wordt met de stadhuis-bewoners.

  • LouZy schreef:

    Op Utrecht Science Park (of gewoon de Uithof zo je wilt) zijn de standplaatsen van de foodtrucks onlangs opnieuw verdeeld op basis van een enquete en een eisenpakket obv verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Dat heeft ervoor gezorgd dat de gewaardeerde ondernemers konden blijven en er ook een nieuwe aanbieder kon beginnen. Ik snap de regels maar dit had echt veel beter gekund en gemoeten, Utrecht!!

  • Stan schreef:

    Waarom pikken we dit allemaal? Een grote solidariteitsdemonstratie bij Venezia. Voor deze iconische ijskraam en alle andere kraamhouders. Bakfietsen als Utrechts alternatief voor de trekkers op die brug.

  • Gerard van der Vlist schreef:

    Blijkbaar heeft dit yuppen College alleen maar ogen voor rode straten, wegvernauwingen, betaald parkeren, dure huurhuizen, de fiets, maar alles wat leuk is voor de gewone man verwijderen.
    Het is een schande om deze kleine zelfstandigengub leven kapot te maken. Èmpathie: nooit van gehoord!!

  • Gradje schreef:

    Misschien kan de vergunning de ook mede-afhankelijk worden van de vraag of er een bordje staat: niet pinnen, alleen contant. De boodschap is: hier wordt belasting ontdoken….

  • Jos Stelling schreef:

    Het wordt weer tijd voor een progressieve lokale partij die tussen de mensen staat en Utrecht teruggeeft aan hen wie de stad is.

  • Bert van Lienden schreef:

    Het is te gek voor woorden wat er momenteel in Utrecht te gebeuren staat. Eerst worden de wegen versmald, dan moet er betaald parkeren worden ingevoerd en nu kunnen hardwerkende ondernemers hun standplaats -lees werk en inkomen- verliezen door het uitvoeren 1 of andere idiote Europese regel. Waarom wordt er geen “sterfhuisconstructie beleid” gevoerd. Dus pas als de ondernemer zelf vertrokken is en geen opvolging heeft de standplaats verloten.

  • Louise Remers schreef:

    Schandalig dat dit wordt gedaan. Deze standhouders worden vanaf volgend jaar het brood uit de mond gestoten.
    Ik vind het ronduit achandalig.

  • Hans de Heer schreef:

    Het is om kots- en kotsmisselijk van te worden, deze technocratische dwingelandij van de gemeente Utrecht. Een gemeente die op zou moeten komen voor haar inwoners en haar kleine ondernemers, vindt het klaarblijkelijk belangrijker om te voldoen aan Europese regelgeving. We zijn waarschijnlijk weer het enige land in Europa in deze, net als jaren geleden toen we binnen no time onze complete energiesector in de uitverkoop hebben gedaan. Met als gevolg dat Eneco nu in handen is van Japanse aandeelhouders, Essent van Duitse aandeelhouders, enz. enz. en we derhalve niets meer te vertellen hebben over onze eigen energievoorziening.

    Gemeente Utrecht: kom voor de verandering eens op voor de belangen van de eigen bevolking, en zeg tegen Europa dat ze de boom in kunnen met hun aanbestedingsregels, en dat jullie het verdommen om kleine ondernemers de nek om te draaien die al jarenlang en soms zelfs decennialang handen en voeten geven aan het begrip “sociale cohesie” waar jullie altijd zo de mond van vol hebben! Stop deze waanzin!

  • Steef schreef:

    Dit krijg je van de geitenwollesokken types die iedere keer d66 en gl stemmen. Mensjes in de raad die totaal los staan van de stad en realiteit. En waar is mevrouw de burgemeeste. Wel vooraan staan bij de elite feestjes maar hardwerkende mensen in de steek laten

  • M. Verschueren schreef:

    Please, Laat de mooie culturele standjes met lieve mensen die zo met hart en ziel werken en de kleur van Utrecht hoog houden bestaansrecht geven. Loting is mensen in een keer als pionnen zien. Vreselijks dat de gemeente Utrecht zo mens onterend kan zijn. Ik hou van Utrecht, hak mooie tradities niet om. Dat de gemeente een loting gaat invoeren voor de kraampjes en standjes is mens onterend en beschamend. Iets dat zo mooi is en zoveel waarde heeft ga je toch niet stuk maken?

  • patricia van der zalm schreef:

    Helemaal eens met de verontwaardigde reacties op het onzinnige beleid. Het wokisme heeft nu ook de ambulante handel bereikt. Dat is treurig. Maar hier past ook een compliment voor de stijl van het artikel van Bert van den Hoed. Bevroren geluk. Hun toekomst in een emmer met lootjes. Zaaltje 714 van het Beatrixgebouw. Persoonlijke onverschilligheid aangezien voor bestuurlijke ruggengraat. Wel snapte ze dat het heftig was. En vreselijk.
    Angst en walging in Utrecht. Hunter S. Thompson zou trots zijn.

  • Henk Dekker schreef:

    Er gebeuren veel goed dingen in Utrecht, maar deze actie behoort daar niet toe.
    Blijkbaar ben je als middenstander rechteloos ook al heb je stand die daar al jarenlang gestaan heeft. Heel vreemd en het maakt de afkeer van de politiek nog eens duidelijk.
    De argumenten zijn ronduit zwak, het hoofdargument dat het moet van Brussel is echt bullshit en geeft nog maar eens aan dat we graag het beste jongetje van de klas willen zijn. Ook een argumenten als doorstroming etc raken kant nog wal. Juist de stands dragen bij aan een vrolijke sfeer in de binnenstad. Ik kom bijna dagelijks in deze mooie binnenstad en heb meer last van de wildgroei van fietsen.
    Je kunt niet zomaar mensen van hun bestaan beroven zonder met een redelijk alternatief te komen. Wat feitelijk gaat gebeuren is een schande en de stad onwaarsig.

  • Bert Lek schreef:

    Vreselijk wat is het belang hiervan.
    Ik wens de ondernemers heel veel sterkte.

  • Henk Westbroek schreef:

    Je zult maar wethouder zijn en in je cv moeten zetten dat je absurde tegelgeving graag oppakt omdat de broodwinning van kleine ondernemers je volgens de Kafkaëske regels, helemaal niets schelen kan. Al voelde je wel me ze mee natuurlijk, want daar ben je mens voor.

  • Marcel P. Nuijten schreef:

    Utrecht wordt ‘geregeerd’ door D66 ‘- en GroenLinks-studenten, die na een paar jaar Utrecht weer verlaten. Door hún stemgedrag zijn de Utrechtse middenstand en de Utrechtse burger al jaren de pineut. Krankzinnig! Dáár zou iets aan moeten worden gedaan! Utrecht voor de Utrechters en niet voor tijdelijk studentenvolk. Hoog tijd voor GOED stadsbestuur, dus zonder D66 en GroenLinks!

  • C.F.Mekel schreef:

    Echt te bizar voor woorden. Ik ben zelf al 40 jaar haringboer op een vaste standplaats. Gelukkig niet in Utrecht. Het argument dat Europees aanbesteden eerlijker is wat een onzin. Hebben de standplaatshouders dan al die jaren voor niks geïnvesteerd en vaak bizar vroeg opgestaan en heel hard in weer en wind gestaan. Om straks hun plaats wellicht af te staan aan een willekeurige Europeaan. Een Fransman Spanjaard pool of Roemeen bijv. Ik sta voor een Hoogvliet supermarkt die daar ook 40 jaar zit dan zeg ik toch ook niet nou das mooi en nu oprotten want nou ben ik aan de beurt. Of zijn wij als standplaats ondernemers anders. En moeten ze dan maar de bijstand in. Wat een wanbeleid van een ambtenaar die vanachter haar burgers dit maar verzint omdat ze kennelijk nooit op straat komt. Ze moeten vooral haar baan maar aanbesteden. Ik leef met jullie mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *