Dinsdag weten we meer

Utrechtse raad wil kramen op de gracht behouden en spreekt zich uit tegen loting

Het staat nog niet vast dat ijskiosk Venezia op de Jansbrug kan blijven staan (Foto Angeliek de Jonge)

De kramen mogen blijven staan op de Jansbrug en de Bakkerbrug. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten. De grote schare fans van ijskiosk Venezia en Broodje Ben kunnen er alleen nog niet vanuit gaan dat ze ook volgend jaar op de oude bruggen in de rij kunnen gaan staan. Dat wordt in elk geval niet bepaald door het lot. Ook dat heeft de raad gisteren besloten. 

Het college van b en w wilde de kraampjes aanvankelijk op die plekken in de binnenstad weg hebben omdat het er te druk zou zijn. Daar steekt de raad nu een stokje voor, wat alles te maken heeft met de manier waarop het college omgaat met 81 standplaatshouders in de hele stad. Eerder was al duidelijk dat in de raad niemand iets zag in een loterij zoals door het college was voorgesteld.
Alle verkopers van bloemen, broodjes, kaas etc. kregen eind vorig jaar een zakelijk briefje in de bus dat met ingang van 1 januari 2024 hun vergunning zou aflopen en het niet mogelijk was die zomaar te verlengen. Europese regels. Hoe de procedure verder zou zijn was nog niet bekend. U hoort nog van ons.
Twee weken geleden werden de standplaatshouders op twee bijeenkomsten in de Jaarbeurs nader geïnformeerd. De diep ongeruste kraamverkopers kregen daar te horen wat het was geworden: loten. Onder de verbijsterde standplaatshouders bevond zich Romana De Lorenzo die ter plekke en bij toeval ook nog te horen kreeg dat haar ijskiosk op de Jansbrug sowieso niet kon terugkeren. De onverschillige bestuursstijl, de horkerige omgangsvormen, de intimiderende overvaltechniek zette alom kwaad bloed. In de raadscommissie Economische Zaken van twee weken geleden vlogen de negatieve kwalificaties over de gang van zaken door de raadszaal. Wethouder Susanne Schilderman (D66) beloofde op zoek te gaan naar alternatieven. Begin volgende week zal ze het resultaat van haar zoektocht presenteren. De gemeenteraad heeft gisteren alvast twee niet te verwijderen paaltjes geplaatst. Dinsdag weten we meer.

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • F. Joosten schreef:

  Het is een stap maar we zijn er nog niet. Als er straks een kikkererwtenkraam op de brug komt, zijn we niets opgeschoten.

 • Guus Verduin schreef:

  GroenLinks, D66, Stadsbelang, Denk en CU stemden tegen. Even onthouden.

 • Linda Verstralen schreef:

  Ik las in een eerder artikel dat de wethouder spijt had van haar opstelling tegenover de ondernemers. Ik geloof er niets van en vrees dat ze (tegen beter weten in) zal zeggen dat ze niets kan veranderen aan de regelgeving. En dan worden simpel gezegd de ondernemers gewoon belazerd.

 • Van hoorn schreef:

  Laat de mensen blijven,zoals venezia,bloemenkrans en op de markt de kaasboer veldhuizen uit Barneveld.ik kwam er al een generatie voor de huidige standhouder.verdwr mag er nog iets meerdiversiteit k9men. Maar de bliemenman voor het oude stadhuis moet eeuwig blijven ,zij staan er ook generaties lang.Tevens zeer aardige mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *