Bij mij in de buurt signaleren we steeds vaker ratten. Mijn hond vindt ze ’s nachts in geveltuintjes, we vonden al een stervende op een hoek onder een plant, in mijn minituintje vond ik half maart een gat in de grond bij de tuinmuur dat me te groot leek voor een muizenhol en toen ik recent mijn slaapkamer stofzuigde rende er iets voor het lawaai weg waarvan ik twijfelde of dat lijfje zo lang was omdat de muis rende of dat…
Een buurtgenoot vertelde me opgewonden dat ze ratten in huis had en er veel in de kruipruimte zaten. Maar een telefoontje naar de gemeente had haar geleerd dat de gemeente niets meer aan rattenbestrijding zou doen omdat er geen gif meer gebruikt mag worden.
Tijd om uit te zoeken hoe het zit.
Ratten in de omgeving van mensen is al eeuwenlang het geval. Ze horen bij de ‘stadsnatuur’. Ze komen dus ook voor bij ons in de stad. En volgens particuliere bestrijdingsdiensten neemt hun aantal alleen maar toe en zitten ze overal in de stad. Maar waarom komt de gemeente niet als je ratten in je kruipruimte hebt?
Merel Wijnen van de gemeente daarover: “Wij mogen daarvoor niet meer in de huizen van mensen komen.” Heeft iets te maken met privacy.
Wat moet je dan doen als je ratten signaleert? Bijna alle bestrijdingsmiddelen zijn inmiddels verboden. Dat is niet zomaar. Ratten zijn niet de enige dieren die van het gif eten. De bekende groene gifboxen voor ratten bijvoorbeeld, worden ook bezocht door o.a. egels en die willen we toch graag voor uitsterven behoeden.
Als eigenaar van een pand of terrein ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele rattenbestrijding. Als huurder kun je proberen of je verhuurder maatregelen wil nemen.
Anders ligt het in de openbare ruimte. De gemeente dringt zelfs aan daar melding van te maken en vertelt daarbij op de website van utrecht.nl: “We onderzoeken dan de situatie en nemen als het nodig is maatregelen. Dit proberen we zo veel mogelijk diervriendelijk te doen. Allereerst zorgen we ervoor dat ratten niet worden aangetrokken en niet kunnen nestelen. Wij zijn tegen de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen (gif). Alleen in uitzonderlijke gevallen en als er sprake is van een groot gezondheidsrisico kunnen chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet.”
De buurtbewoonster uit de Schelpstraat met ratten in haar kruipruimte en soms in huis, kwam erachter dat meer mensen in haar straat last van ratten hebben. Niet zo verwonderlijk, diverse mensen leggen geregeld brood neer in die straat. Aardig zijn voor de vogels, denkt men. Maar het meeste brood wordt opgegeten door langslopende honden en vooral: muizen en… ratten.
Voederverbod
Weinig mensen lijken te weten dat er sedert 1 juli 2021 een algeheel voederverbod geldt op openbare plaatsen en bij wateren. Dus ook het eendjes voeren mag niet meer. Dat is niet alleen omdat brood niet goed is voor vogels, ook niet voor watervogels, het brood trekt ratten aan. Handhavers kunnen mensen erop aanspreken.
De gemeente zet vooral in op preventie en kan ook kiezen voor het plaatsen van borden.
Deze tips heeft de gemeente voor u:
Zelf rattenoverlast voorkomen
- Berg voer van uw huisdieren goed op. Laat geen voedsel in en om uw woning/gebouw slingeren.
- Bewaar afval in gesloten containers en afsluitbare prullenbakken.
- Spoel geen eten/voedsel door het toilet.
- Dicht gaten en kieren in en om de woning/gebouw. Zorg ervoor dat ratten nergens onder of in kunnen schuilen.
- Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels.
- Houd het groen direct naast uw huis/gebouw kort: ratten vinden het niet prettig als ze door roofdieren kunnen worden gezien.
- Bent u huurder? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de woning. Meld rattenoverlast daarom ook aan uw verhuurder, in verband met reparaties.
Ik zou eraan toe willen voegen: zorg voor u gaat slapen dat het aanrecht schoon en leeg is. Dat zorgt er minimaal voor dat eventuele muizen in uw huis de volgende dag graag weer vertrekken door een open deur en ook ratten niets te eten vinden.
Bij ons in de buurt zijn nog geen afvalcontainers. Buurtgenoten vrezen dat als die binnenkort komen het ratten zal aantrekken. Maar ook dat is een fabeltje. In de wijken waar afvalcontainers zijn worden significant minder ratten gesignaleerd. De dikke betonnen wanden van de containers laten ratten absoluut niet door. Wel blijft van belang om geen afval naast de container te zetten. Wel zo’n prettig gezicht voor uw buurtgenoten bovendien.
En signaleert u toch ratten of het strooien van voedsel in uw straat: spreek een handhaver aan of doe een melding van overlast in de openbare ruimte op de website utrecht.nl
Het is enkel jammer dat Handhaving er weinig tot niets aan doet.
Hier in Hoograven wordt er nog steeds veel brood gevoerd aan de daar alom aanwezige ganzen, die tevens met velen aanwezig zijn. Met open raam slapen in bijna niet mogelijk omdat eerder genoemde ganzen geluid voort kunnen brengen als of er een roedel honden aan het blaffen is.
Hoezo Handhving? Ik ben van mening dat de gemeente hier een rol in moet gaan spelen, zo wel voor ratten, muizen en ganzen en ook aan het welzijn van haar burgers moet gaan denken!
Ratten en muizen graag weer vertrekken door een open deur? Bij ons was voedsel hermetisch afgesloten maar muizen vonden het nog steeds heel erg prettig in huis. We hebben een kat genomen en toen was de lol er vanaf.