Beurskwartier

Bewoners Croeselaan blijven hopen dat sloop woningen niet doorgaat

  • Door Redactie
  • |
  • 14 februari 2019
  • |
  • 2 reacties

Een gedeelte van het ontwerp van Kurstjens voor de Croeselaan

Door de plannen voor de herinrichting van het Beurskwartier dreigt een aantal huizen op de Croeselaan te worden gesloopt. De huizen zouden moeten wijken voor een ‘park met allure’. Bewoners zijn het hier niet mee eens – “Waarom zou je mooie, goede huizen slopen?” – en voelen zich niet serieus genomen door de politiek. Maar een bijeenkomst van afgelopen dinsdag, waar alternatieven zijn getoond, stemt hoopvol. 

“Plan na plan passeerde de revue en pas na politieke druk mochten wij met een echte alternatieve visie komen. Een visie waar de nadruk op een groene omgeving in samenhang met de rest van de Dichterswijk ligt en het stationsgebied. Een plan wat perfect past bij de uitslag van het referendum maar ook bij andere burger initiatieven zoals de groen verbindingen in het Ringpark Dichterswijk. Een plan met een menselijke maat en juist meer groen en diversiteit. Hier is door de gemeente op dit moment niet voor gekozen. Zoals een slager zijn eigen vlees keurt, is ons plan waarschijnlijk niet eens overwogen.”

Thijs de Bekker sprak deze woorden op de bijeenkomst. Hij schreef vorige maand in een open brief aan de Nuk: “Het stationsgebied wordt ingericht voor de hoogste inkomens en dat lijkt over de rug te gaan van onze gezinnen.”

 

Wijken voor ‘park met allure’
Buurtcomité ‘Croeselaan moet blijven’, waar De Bekker initiatiefnemer van is, heeft een stedenbouwkundige in de arm genomen, Paul Kurstjens. Hij heeft een ontwerp gemaakt met heel veel groen. In zijn ontwerp is een groot Croesepark te vinden, een goede (wandel)verbinding door de gehele Dichterswijk. Maar de gemeente lijkt niet te luisteren; Kurstjens en het buurtcomité hebben het gevoel niet serieus genomen te worden.

De huizen moeten wijken voor een ‘park met allure’. De voornaamste reden van de gemeente om de huizen te slopen, is dat het toekomstige park vanuit de Croeselaan zichtbaar zou moeten zijn. “Dat blijft het, op één kant na”, aldus De Bekker. “Bij het ontwerp van Kurstjens is juist veel meer groen.”

 

‘Slopen niet nodig’
Het feit dat het onafhankelijk stedenbouwkundig bedrijf Except vanmening is dat het slopen van de woningen niet nodig is, lijkt de zaak te veranderen. De Bekker: “Ze hebben een plattegrond laten zien met onze woningen er in. Die laat zien dat ze niet veel ruimte innemen.” Ook raadsleden zijn volgens De Bekker kritisch geweest op de gemeente en de wethouder.

De Bekker is benieuwd hoe dit zich gaat vertalen naar de politiek. GroenLinks is volgens hem heel kritisch over het proces. Meerdere partijen, zoals PvdA en SP, zijn wel om. “Je weet maar nooit.”

In het ontwerp van Kurstjens is heel veel ruimte voor groen

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *