Berichten van het Plandelfront

Plandelen met je oren

Radioreporter Richard Grootbod met microfoonhengel en grijpstok

Radiomaker Richard Grootbod maakt zijn plandeldebuut.

Een letterlijk spraakmakende combi: Plandelman & het Mannetje van de Radio. Vorige week was het dynamische duo Damen & Grootbod live in de uitzending van Aan Tafel om studiohost Conny Kraaieveld te laten hóren hoe schoon de Croeselaan in een uurtje werd. 

Radioverslaggever Richard Grootbod ontpopte zich als een echte multitasker. Met in de ene hand zijn microfoonstok en in de andere een afvalknijper interviewde hij de Plandelman én pikte zelf ook straatvuil van de Croeselaan op. Het was voor Grootbod zijn plandeldebuut. “Ik had wel van ploggen gehoord, maar dit was nieuw voor mij. Het is wel echt iets voor mij, want ik ben absoluut een wandelaar. Het onderwerp kwam binnen via de RTV Utrecht-redactie. Het past bij mij, want eerder maakte ik voor NRC een podcastserie over de schaduwkanten van plastic. Toen vond ik het echt schokkend te ontdekken hoe rampzalig het is gesteld met de recycling daarvan. We blijken maar 4,5 procent van het ingezamelde plastic werkelijk te hergebruiken. Het onderwerp haakt natuurlijk aan plandelen, want dan haal je plastic zwerfafval van straat en stopt het in een zak. Plandelen is dus eigenlijk de prequel van de reis die het plastic daarna maakt.” 

Een uurtje live radioverslag leverde behalve een volle vuilniszak nog wat andere fijne zaken op. De Croeselaan lag er een stuk frisser bij, en Richard werd aangestoken door het plandelvirus. Hij is van plan die ene al actieve plandelaar van zijn pittoreske woonplaats Hekendorp een (grijp)handje te gaan helpen bij het ontdoen van toeristische nevenverschijnselen als bekertjes, roerstaafjes en boterhammenzakjes.Misschien wel de mooiste oogst: dat ene uurtje audio smaakte naar meer, vandaar dat er nu een PlandelPodcast op de planning staat. Want behalve troep liggen ook de verhalen op straat. Wordt vervolgd dus. Totdat Plandelman zich wat hulp van Richards podcastbedrijf Audiodroom op Spotify-terrein begeeft, kun je bij wijze van voorproefje de Radio M-reportage hier terugbeluisteren. 

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *