Beurskwartier

Huizen Croeselaan moeten definitief wijken voor stadspark

  • Door Redactie
  • |
  • 29 maart 2019
  • |
  • 4 reacties

De bewoners van de Croeselaan verzetten zich al jaren tegen de sloop van hun woningen

De Utrechtse gemeenteraad heeft definitief besloten dat er een park komt op de plek aan de Croeselaan waar nu nog zo’n 30 karakteristieke jaren ’30-woningen staan. De bewoners, die sinds 2016 actie voeren om hun woningen te behouden, zullen moeten verhuizen. 

De woningen moeten wijken voor een ‘park met allure’. De voornaamste reden van de gemeente om de huizen te slopen, is dat het toekomstige park vanuit de Croeselaan zichtbaar zou moeten zijn. Even leek het er op dat de huizen konden blijven staan: een onafhankelijk stedenbouwkundig bedrijf vond het slopen van de woningen niet nodig. GroenLinks leek aanvankelijk voor behoud van de woningen te zijn, maar later kantelde de mening van de partij. Dat heeft grote invloed gehad op de stemming in de raad.

Buurtcomité ‘Croeselaan moet blijven’ heeft er alles aan gedaan wat ze konden om hun woningen te behouden. Het comité heeft een stedenbouwkundige in de arm genomen, Paul Kurstjens. In zijn ontwerp is een groot Croesepark te vinden, een goede (wandel)verbinding door de gehele Dichterswijk. In het ontwerp is heel veel groen, maar de gemeente lijkt niet te luisteren; Kurstjens en het buurtcomité hebben het gevoel niet serieus genomen te worden. Bewoner Thijs de Bekker schreef in een open brief aan de Nuk: “Alles lijkt te draaien om bakstenen en niet om mensen. Ons thuis is zelfs een ‘urban mine’, zoals we in de documentatie van de gemeente konden lezen. Sociale duurzaamheid heeft helaas geen prioriteit, deze ligt bij geld want er valt hier veel te verdienen. Toch blijven wij ons als een Gallisch dorp verzetten, want de gevels waarachter onze kinderen opgroeien zijn zonder ons alleen nog maar bouwmateriaal.”

Ook PvdA heeft zich vanaf het begin verzet tegen de sloop. Fractievoorzitter Rick van der Zweth is teleurgesteld. De partij heeft onderzocht of het mogelijk is om de woningen te behouden en een alternatief voorgesteld. “De karakteristieke jaren ’30 woningen aan de Croeselaan moeten behouden worden. En dat kán”, aldus Van der Zweth. In het plan van PvdA wordt het overgrote deel van de sociale huurwoningen behouden. Bovendien ontstaat er ruimte voor een publieke functie, hetgeen waarde toevoegt aan de wijk. Van der Zweth: “Met het behoud van de woningen kunnen de nieuw gedane voorstellen (meer groenstroken in het Beurskwartier en de (woningbouw)ontwikkeling van het kavel naast de Rabobank) worden gehandhaafd. Dat levert een win-win situatie op. Bovendien scheelt het plan van de PvdA ook nog eens geld, waardoor er geïnvesteerd kan worden in een gezonde en groene wijk.” De besparing als de woningen worden behouden zou aanzienlijk zijn: de kosten voor onteigening en sloop worden geraamd op ongeveer €15 miljoen.

D66 en GroenLinks zijn blij met de sloop van de woningen. D66-raadslid Maarten Koning: “Eind 2017 gaven we als gemeenteraad groen licht voor de bouw van het Beurskwartier. Dit deel van Utrecht wordt een mooie en moderne wijk met veel woningen en nu dus ook met een groot park. Een nieuw deel van het centrum met 3.500 huur- en koophuizen pal naast het belangrijkste treinstation van Nederland.”

GroenLinks-raadslid Rachel Heijne: “GroenLinks wil zoveel mogelijk mensen de kans bieden om in onze stad te wonen en daarom flink bijbouwen. En in een gebied met veel hoogbouw is genoeg groen belangrijk.” Heijne geeft aan dat haar partij met een amendement heeft opgeroepen om experts nogmaals creatief te laten kijken of een combinatie van een groot park en de woningen ‘echt niet tóch mogelijk’ was. Dit bleek volgens de partij in het nieuwe voorstel van het college niet het geval. “De garantie dat bewoners elders in het gebied een plek kunnen krijgen was voor ons een voorwaarde om in te kunnen stemmen met het nieuwe voorstel van het college”, aldus Heijne.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

  • Diederik schreef:

    Groenlinks is volstrekt onbetrouwbaar en D66 de knecht van het vastgoed. Zie hier in een notendop het Utrechtse college.

  • Bert schreef:

    Bedankt Groenlinks voor het stuitende gedraai in deze kwestie.

  • Natascha schreef:

    Prima, ejndelijk meer groen in dr stad!
    Laat ze dan in Hoograven ook een mooi park bouwen in plaats van alles maar vol te proppen met meer woningen!

  • If schreef:

    Heel vreemd, déze beslissing van déze gemeeteraad, met meer groen als argument. Dat huizen mét bewoners moeten wijken voor een parkje. Want, wat een tegenstelling met de beslissing, het nu bestaande stukje groen aan de weerdsingel bij de parkeergarage paardenveld vol te bouwen met een miniscuul nieuwbouw wijkje. Hoezo meer groen voor de dicht gebouwde binnenstad. Utrechtse burgers, wat een vreemde gemeente raad hebben wij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *