Muziek

Eerste 87 acts Le Guess Who? bekend: dagkaarten in verkoop

Moon Duo, een van de curatoren van dit jaar, live op Le Guess Who? 2017 - Foto: Juri Hiensch

Le Guess Who?, het festival voor grensverleggende muziek van over de hele wereld, maakte vandaag de eerste 87 acts bekend voor haar dertiende editie. Zeldzame optredens van disco-/jazz-/funkicoon Asha Puthli, de Pakistaanse Ustad Saami en Ethio-groove legende Ayalew Mesfin zullen te zien zijn in november. 

Le Guess Who maakt onderscheid tussen de reguliere line-up, speciale shows en gecureerde programma’s.

Speciale shows

De Pakistaanse Ustad Saami is de laatste levende grootmeester van khayál, de voorloper van de eeuwenoude, islamitische qawwali-muziek. Zelfs onder de dreiging van islamitische fundamentalisten wijdde de 75-jarige meester zijn leven aan de beoefening van deze verdwijnende kunstvorm, die sinds de 13e eeuw van generatie op generatie is overgedragen. Saami treedt nooit op buiten Pakistan; zijn liveoptreden op Le Guess Who? 2019 is dan ook extreem zeldzaam.

Van award-winnende avant-garde vocalist tot internationale popster tot ‘space disco’ icoon: Asha Puthli is een van de eerste artiesten die met succes traditionele Indiase muziek met westerse pop samenbracht. Puthli’s broeierige stem klonk op Ornette Colemans avant-jazz meesterwerk Science Fiction en haar nummers werden gesampled door o.a. Notorious B.I.G. en Jay-Z. Andy Warhol, Diana Vreeland en Salvador Dalí behoorden tot haar vroege fanschare.

Ayalew Mesfin is een belangrijke muzikant binnen de Ethio-groove, die net als veel van zijn tijdgenoten vocht tegen de politieke onrust in zijn thuisland Ethiopië. In de jaren ‘70 leidde de verspreiding van 4000 gratis cassettes met zijn muziek – die later collectors items werden – tot maanden gevangenisstraf voor Mesfin. Vorig jaar verscheen het compilatiealbum Hasabe (My Worries), wat leidde tot hernieuwde erkenning. Op Le Guess Who? geeft Mesfin een exclusieve Europese show met de Debo Band, in 2006 opgericht met de missie om de ziel van de gouden eeuw van de Ethiopische popmuziek levend te houden.

Gecureerde programma’s

Curatoren van dit jaar zijn: Jenny Hval, The Bug, Patrick Higgins, Moon Duo, Fatoumata Diawara en Iris van Herpen & Salvador Breed. Zij stellen voor het festival een geheel eigen programma samen met optredens van hun inspiratiebronnen en gelijkgestemde artiesten.

Psychedelische krautrockband Moon Duo nodigt o.a. uit: Nivhek, de baanbrekende Zweedse prog/psychband Träd, Gräs och Stenar (Träden), de dromerige, filmische composities van geluidskunstenaar Michele Mercure; en kosmische jazzavonturiers Idris Ackamoor & The Pyramids.

De elektronische producer The Bug brengt de duistere dub, spoken word en ambient van King Midas Sound; de verwoestende industrial/metal van Godflesh; de wereldpremière van een samenwerking tussen Kevin Richard Martin (The Bug) en de Japanse artiest Hatis Noit; Jah Shaka, die een essentiële rol speelde in de Britse jaren ’70 dancehall- en dubscene; en de overweldigende ervaring van ZONAL featuring Moor Mother.

De Noorse multidisciplinaire artiest Jenny Hval presenteert Lolina, het project van Alina Astrova (Inga Copeland, Hype Williams); Sarah Davachi in een performance met kerkorgel en elektronica; en het uit Oslo afkomstige collectief DNA? AND?, waarin kinderen met een beperking live improviseren met professionele musici en zo de meest originele, zorgeloze en vrije muziek tot stand brengen. Jenny Hval zelf presenteert haar nieuwe performance ‘The Practice of Love’ met een ensemble van experimentele musici, vocalisten, dansers en videokunstenaars.

De New Yorkse avant-garde componist Patrick Higgins cureert de innovatieve elektronica van componist Tyondai Braxton (voorheen Battles); pianist Conrad Tao, door New York Magazine geprezen als “het soort muzikant dat de toekomst van klassieke muziek vormgeeft”; de meesterlijke violiste Miranda Cuckson; en pianovirtuoos Vicky Chow, die stukken van Steve Reich, John Cage en Bryce Dessner nieuw leven inblaast.

Tickets

Dagkaarten voor Le Guess Who? zijn vanaf nu te koop. Kaarten voor donderdag kosten €43, kaarten voor vrijdag, zaterdag en zondag kosten €48. Vierdaagse passe-partouts zijn verkrijgbaar voor €148. Het festival vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 10 november. Wie het wat breder heeft, kan overwegen om een extra dagkaart te kopen voor een statushouder die in Nederland woont en graag het festival zou bezoeken, maar daarvoor niet over de financiële middelen beschikt. Voor het initiatief ‘Geef een Toegift’ werkt Le Guess Who? samen met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland.

Een overzicht van alle bevestigde artiesten is te vinden op de website van Le Guess Who?. Meer artiesten worden later aangekondigd. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *