‘Zoek het uit’, dat klinkt niet bepaald aardig, maar is de naam van het nieuwe wetenschapsfestival voor kinderen dit weekend in het Universiteitsmuseum Utrecht aan de Lange Nieuwstraat. We namen een kijkje met een Utregs jochie van 9, zeg maar gerust mijn zoontje, en kwamen erachter dat A.I. al verder is dan je denkt en ouders vaak minder weten van hun kinderen dan je zou denken.
We zijn er blijkbaar vroeg bij, want wij zijn er 10.30 uur, maar dat blijkt een beetje voorbarig, want de eerste activiteit begint pas om 11 uur. In een grote tent in de tuin staan de stoelen klaar voor een theatershow en een wetenschapsquiz van Klaas van Kruistum, van het tv-programma Klaas weet Alles.
Fik
Dan maar een rondje lopen. Naast de Pindakaasboom (wrijf de blaadjes tegen elkaar en je ruikt pindakaas en verdomd, het is nog waar ook), staat een tafel met tekenspullen met ervoor plaatjes van dieren en planten en vergrootglazen. Het is de bedoeling dat kinderen à la biologieles een blaadje van de boom bestuderen en die nauwkeurig natekenen. Maar laat het maar aan mijn zoontje over om met de loep te proberen de historische botanische tuin in de fik te steken. Best kansloos dat het hem niet eens lukt om een brandgaatje in het blad te maken, maar goed, hij heeft toch z’n eigen experimentje uitgevoerd.
Tent
Op naar de tent voor de voorstelling van Huh?!. Om de buren niet te storen, krijgt iedereen een koptelefoon op.
Tekst gaat verder onder foto
Het is voor ons lastig om te ontdekken wat het verhaal is van de vliegende vraagtekens op stokjes, maar kuddo’s voor de Minecraft video’s en toffe soundeffects. Helaas duurt het net iets te lang voor mijn snel afgeleide zoontje, dus we sneaken er tussenuit, terwijl de rest van de kinderen wel ademloos kijkt naar het toneel.
Klaas
Uurtje later is Klaas aan de beurt die drie wetenschappers van de Universiteit Utrecht laat vertellen over hun onderzoek, zoals onderzoek naar A.I. (was het jullie opgevallen dat de muziek die draaide gemaakt is door A.I.? Nee, behalve dan door de dame die in de reclamewereld werkt en dit ‘voor de gein op kantoor’ weleens doet). Een wetenschapper vertelt over onderzoek naar gescheiden ouders en hoe ze beter kunnen luisteren naar hun kinderen. Want het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen en ach we luisteren te zelden naar elkaar. Okee, ik dwaal af naar Bob de Rooij van Paul de Leeuw, omdat iemand dit weekend het opeens weer over Filmpje de film had.
Terug naar de zaal. Kinderen en ouders moesten tegelijk antwoord geven op de vraag ‘wat is het favoriete snoepje van het kind’ en ‘wat is zijn favoriete vakantie’ en wonderbaarlijk genoeg was Zoutelande niet de favobestemming van het zoontje in de zaal dat de microfoon voor z’n snufferd kreeg. Nee mama, ik wil naar de jungle!
Tekst gaat verder onder foto
Lego
We gaan door naar de activiteiten binnen, hup, hij racet de trap op. Daar wordt hij opgewacht door een onderzoeker die hem een bril met camera opdoet, waardoor wij kunnen zien hoe hij kijkt. Ogen dicht, drie Lego-poppetjes verstopt en zoeken maar. Op het beeldscherm zie je hoe het kind de wereld ziet en desondanks toch vrij snel de poppetjes vindt.
Hart horen
Door naar de reguliere zalen, maar tja, die kende die bolleboos van mij dus al, want hij was al een keer met school hier geweest. En nee, die opgezette dieren hoefde hij niet nog een keer te zien, maar wel naar de zaal waar je je hart kan horen en je pupil kan bestuderen met een lampje en een spiegeltje. Dus even alles langs en wacht eens, beneden is toch ook nog een zaaltje? Jawel hoor en daar wordt gekeken hoe kinderen spelen, er staan diverse evenwichtsspelletjes met blokjes en priegeldingetjes klaar. Ernaast staat de A.I.. met robotjes die hun weg vinden.
In de kas kijken we nog even naar de zeer grote lelies, bekijken we een plaatje van een vlinder onder een microscoop en spelen we memorie.
Tekst gaat verder onder foto
En doorrr
We waren er rond 10 uur, het is inmiddels al 14:30. We zouden nog wel naar de workshop ‘je eigen knutselboek maken’ kunnen gaan, of ‘wat doet muziek met je gevoel van tijd’ of naar het heerlijke ‘sapje voor de lever’ brouwen kunnen gaan.
Tekst gaat verder onder foto
Maar het kind moet ook nog naar de kapper voordat maandag school weer begint en er moeten nog gymschoenen bij de Scapino gehaald worden en wat boodschappen gedaan worden voordat het buurtfeest start, dus hup, we gaan.
Het festival was een succes, het kan hier en daar nog wel een tandje moeilijker, gezien het gericht is op kinderen vanaf 8 jaar. Een kennis kwamen we tegen met twee wat oudere kinderen en de puber van 13 vond het al iets te saai worden.
De entree voor het festival ‘Zoek het Uit!’ is met een museumjaarkaart slechts 5 euro (leen er gewoon even eentje van oma of een andere 50-plusser). Aanrader!
Je kunt ook dingen BINNEN organiseren. In onze tijd werd alles BINNEN georganiseerd. Blijkbaar snappen ‘organisatoren’ niet dat je met dingen BUITEn mensen STOORT En dat een eenmalig festival niet erg is, maar het zijn er TIENTALLEN elke zomer. En dat gaat onze strot uithangen.
@inwoner van Utrecht. Je bent een zeikerd. Niemand had hier last van. In onze tijd? Uit welke tijd kom jij? En wat is jouw naam eigenlijk?
@fred Jammer dat je zo op ‘inwoners van Utrecht” loopt te schelden en @redactie dat jullei schuttingtaal toelaat snap ik niet, maar goed. Inwoner heeft gelijk. Ik woon er dicht bij . Mensen hebben nooit eens rust. Mijn vraag aan @fred… Hoe lang woon jij hier al? Volgens het nieuwe principe hebben zij die het langst wonen de meesten rechten. Ik woon er al 62 jaar … En ik zie Inwoners reageren met “vroeger’ Dan zal zij of hij er ook wel een tijd wonen. Het is overduidelijk dat @Fred zelf rustig buitenaf woont. Denk in een villa of zo of een buitenwijk (tuinwijk ? ) waar je niets ziet gebeuren voor je deur. maar voor mensen die er mee te maken hebben……. die worden het een keer zat. Dus iets meer respect naar voorgaande argumentator zou fijn zijn geweest. Maar daarentegen toon je ook je inlevingsvermogen. Beste @Fred je inlevingsvermogen is 0 . Kinderen maken ook herrie. Vroeger werd dit soort dingen in de jaarbeurs georganiseerd. Stuif es In bijv. Of Techniek in vrije tijd. Helemaal super. Of in het oude cab gebouw. Helemaal top. Maar buiten: onnodig. Bewaar de rust. mensen komen om in de herrie. en ook kinderen maken herrie. Hoe vervelend jij dat ook moge vinden klinken beste @Fred @Inwoners van Utrecht , ik sluit mij bij je aan.