Working Class artist

Cuckoo!

Wat had ik plezier met het maken van dit dubbelportret. Een memorabele scene uit ‘One flew over the cuckoo’s nest’ van Miloš Forman naar het boek van Ken Kesey. Voor de jeugd: lezen en/of kijken! Een film die in mijn top 3 staat van herbekeken films. Samen met ‘Alien’ en ‘Life of Brian’. Jack Nicholson op z’n best en een prachtige rol voor Will Sampson, die niet in de portfolio’s van casting bureaus stond maar vanwege gewenst postuur en afkomst, voor zijn rol bijna letterlijk van straat werd geplukt. 

Op mijn PC keek ik frame voor frame tot de voor mij gewenste expressie van McMurphy voorbijkwam. Zijn verbazing… dat Chief Bromden kan praten: “Juicy Fruit.” Voor mij was het ook verbazend. Ik kon nog tekenen! Na bijna drie jaar artistieke onthouding door een verstikkende relatie en problemen om in het bedrijfsprofiel te blijven passen bij Royal Leerdam,  maakten me Comfortably numb. Het werd zo erg dat ik op een gegeven moment naar m’n werk reed, ‘Panic Attack’ van Dream Theater knetterhard op hard staan en dacht: als iemand me nu een kogel door m’n kop zou jagen, heb ik er vrede mee. 

Nee, da’s nie best… en kort hierna werd ik echt goed ziek. Griep, dacht ik aanvankelijk maar de huisarts constateerde een zware depressie of een burn-out, drie dagen nadat ik me ziek had gemeld voor griep maar dan zonder klachten van m’n luchtwegen. Hij vond me erg mat, niet zoals hij me kende. Bloed werd geprikt en had veel te veel witte bloedlichaampjes. Het recept was rust voor onbepaalde tijd. 

Dit deelde ik met de bedrijfsarts. Een second opinion volgde want het móest griep zijn want burn-out was maar een wóórd volgens de bedrijfsarts die me na vier statistische dagen voor griep, weer op de werkvloer verwachtte… ook nadat hij contact had gehad met mijn huisarts waardoor ik in paniek, echte paniek raakte. Volgens het FNV stond hij juridisch in ‘zijn recht’. Het moest de werkvloer worden. Die haalde ik behoorlijk koortsachtig, bezweet en klam, nog net. Had amper geslapen en het was alsof ik tot m’n knieën door modder liep en meldde me wederom ziek na een kwartiertje want het ging gewoon niet… en zo volgde dus een afspraak bij het UWV op mijn verzoek. Ik zweette peentjes, scheet en kettingrookte peuken. Als dit nou ook zo’n kwakzalver was? Zo’n afgekeurde huisarts. Angst regeerde… en me dood,- en doodop voelen… een wrak. Na de eerste vraag begon ik spontaan en ongecontroleerd te janken bij deze arts en na vijf minuten stond ik sniffend buiten, met het UWV aan mijn kant. De kwakzalver, die bekend was bij deze arts, werd overruled en ‘gemasseerd’ om me voorlopig drie maanden met rust te laten. Adem in… adem uit… 

Mijn redding begon een maand hierna waarin ik inmiddels langzaam opknapte. Wolfgang, de influencer van Herman, nodigde me uit voor een vernissage van Nico Vrielink in Berlijn en of ik mee wilde helpen met het inrichten van de expo… en wilde rijden? Ik reed het met plezier in één keer met Wolfgang naast me, even weg! We hadden het uitgebreid over hedendaagse kunst, 9/11, Pim, Theo van Gogh en privézaken maar niet over Brood… want nu zat ìk aan het stuur. Eenmaal op ons logeeradres bij een sympathieke en begaafde kunstenares die bij de galerie werkte, middenin de nacht, gingen die gesprekken verder met hapjes, tabak, weed en wijn. Ik voelde m’n bloed weer borrelen want ik had ook nog es een klik met de gastvrouw en dat voelde bevrijdend… een gelijke ziel en ik voelde me na jaren niet gezien en gehoord, ineens gekend… en dat bleek wederzijds. We hielden in ieder geval contact na dit weekend, waarna ik ‘Cuckoo’ begon te tekenen, wat na veel stiekem chatten een afspraak werd voor een midweek Berlijn.

Cuckoo werd voltooid in mijn oude jongenskamer voordat ik naar Berlijn ging waar ik misschien een nieuwe toekomst zou vinden… Hermanus ’06. Het stond voor mijn bevrijding… gelijk een auto-exorcisme. Berlijn werd het niet maar via Rotterdam werd het begin 2007 al vrij snel Utrecht. Wordt vervolgd!

 

Hermanus.

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *