Onze columnisten

Van het kastje naar een koude muur

Zondagochtend, 4 december. Het is koud als ik beneden kom, 15,4 graden Celsius, dus meteen naar de radiatoren om ze open te draaien. Jahaa… het bestaat nog. Handbediening, in plaats van een thermostaat. Zelf de stand bepalen dus in den beginne even voluit om een comfortabele temperatuur te krijgen en daarna weer dempen zodat het rond de 20 graden blijft in deze dure tijden… ook met stadsverwarming. Valt niet mee. Onder stand 2 worden ze koud, na stand 3 loeiheet. Het lijkt alsof er geen tussenstand is maar het is een kwestie van fijntjes afstellen. Een dagtaak.

Het werd maar niet lekker warm. Oorzaak: de radiator aan de straatkant deed het niet dus slingerden we het op de groepsapp. We waren niet de enigen want de hele Vrouwjuttenhof zat zonder warmte aan de straatkant. We zouden maandag gaan bellen. Mitros na een kwartier in de wacht en uitleg te hebben gegeven dat het niet alleen bij ons was: 

‘Ehm… ja… daar moet u voor bij Paans zijn.’

‘Okay… maar die hadden de vorige keer geen sleutel van het centrale hok. Die had Eneco toen’

‘Ooohh… ik schakel u toch even door naar Paans… fijne dag nog.’

Bij Paans werd sneller opgenomen en het bleek dat ik één van de zes bewoners was met dezelfde klachten. Eneco zou worden benaderd door Paans. Mooi… en een beetje snel graag want het is chill in huis. 

De uren verstreken maar geen Eneco. Nu… om 20:08… nog steeds geen Eneco gezien en nog steeds kil aan de ene kant van het huis en ook niet echt lekker aan de andere kant want de warmte die ontbreekt, is amper te compenseren door het ontbreken van geïsoleerde muren. Je ziet bijna de warmte die ontstaat, gegrepen worden door de muren, die ronduit koud zijn. Dubbel pech hier want wij bewonen een hoekhuis.

Personeelstekort? Wellicht… maar ik vermoed dat het, het afschuiven van verantwoordelijkheid is. Terwijl wij ‘weten’ dat het hoogstwaarschijnlijk Eneco is die op moet komen draven omdat er iets niet goed is afgesteld of iets dergelijks. Paans komt als de radiatoren zèlf iets mankeren, Eneco als het hele blok dezelfde klachten heeft en de problemen zich in het centrale hok bevinden. Mitros blijft buiten schot. Lang leve de uitbesteding! Voor nu… extra sokken aan want de onderbuurvrouw is er niet dus ook geen vloerverwarming. En maar hopen dat er morgen, na twee kille dagen (niets vergeleken met Oekraïne maar ieder draagt zijn eigen kruis) eindelijk weer comfort in onze sociale huurwoningen komt… hoewel het sociale er wel een beetje van af is. Good night & good luck!

Michael Schuurmans

Utrecht, 5 december 2022.    

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *