Annie de laat bericht uit Zanzibar

Zanzibar en de toeristen (3): Je kop in het zand steken helpt niet echt. Tenzij je een struisvogel bent

Op haar vijftigste gooide Annie de Laat het roer radicaal om. Ze nam afscheid van het luxe leven en begon een school in Zanzibar. Duurzaamheid staat in de lessen centraal. Op De Nuk deelt Annie regelmatig haar ervaringen.

Ik vind het lastig om nu over toerisme te schrijven. Op reis gaan voor je plezier, dat is wrang als er miljoenen mensen met een koffer hun land uit vluchten. Het hebben over duurzaam toerisme terwijl oorlogen rampzalige schade toebrengen aan mensen en het milieu lijkt op dweilen met alle kranen open. En dat terwijl de berichten over klimaatverandering steeds alarmerender zijn worden beslissingen genomen die schadelijk zijn voor het milieu.    

Ik weet ook wel dat het in andere oorlogen en tijden niet veel anders was. Maar soms kan je er beter omheen kijken dan op andere momenten. Laat ik me maar optimistisch blijven vasthouden aan voorbeelden van hoe het anders kan en hoe mensen proberen met respect voor de natuur en elkaar veranderingen te realiseren. Tegen alle stromen in.   

Negatief  

In mijn vorige stukken over toerisme ging ik in op de negatieve impact. Dit zorgde voor uiteenlopende reacties: van veelbetekenend stilzwijgen, tot goed om te weten tot nou ja, je bent wel erg negatief, er gebeuren ook heus wel goede dingen. Ja natuurlijk, maar veel meer niet dan wel.  

Je kop in het zand steken helpt niet echt. Tenzij je een struisvogel bent.  

Duurzaam toerisme is meer dan plastic flessen vermijden 

Duurzaam toerisme is kort gezegd op zo’n manier reizen, dat je rekening houdt met het milieu, het welzijn van mensen, de natuur en cultuur respecteert. Het gaat dus om meer dan geen plastic flessen gebruiken. Zoals Louise van Blue Oyster het zegt: “Als een hotel geen plastic waterflessen meer geeft, maar ondertussen hun staf niet fatsoenlijk behandeld en het afval in de bosjes laat gooien, lijkt het misschien wel groen, maar er gebeurt niks.”  

Positief 

Er zijn op Zanzibar hotels die stappen zetten naar meer duurzaam werken. Voor het milieu en de natuur, de community en ook omdat er steeds meer toeristen zijn die het niet prettig vinden op een plek te zijn die schadelijk werkt. Ook al zijn de palmbomen nog zo mooi. Dus het is ook slim om duurzamer te werken en je zo te profileren. 

Mooie voorbeelden van hoopgevende en duurzame activiteiten 

Chumbe Island Coral Park is een prive natuurreservaat, gericht op behoud en duurzame ontwikkeling. Het bevat een koraalrif en bos reservaat, en een educatie centrum. Alles is gericht op Zero Impact, door rainharvesting, gebruik van solar energie, composting toiletten etc. Op het eiland is ook een Eco lodge. De lodge en bezoekende toeristen brengen geld op. Volgens de UN is Chumbe Island een prachtig voorbeeld van ‘betaling voor ecosysteem diensten.’ Voorlichting aan mensen op het eiland is gratis.  

Blue Oyster Hotel is een klein familiehotel aan het witte strand bij Jambiani, een kleine vissersplaats. Blue Oyster werkt al meer dan 20 jaar met en samen met de lokale bevolking en duurzaam: met lokale materialen, de energie komt van een solarsysteem en het afvalwater wordt gebruikt voor de tuinen. Er is geen airco of zwembad, om zo weinig mogelijk de natuurlijke bronnen te belasten. Het afval wordt gescheiden verzameld en verwerkt.  

Emerson on Hrumzi Stone Town  

Emerson heeft veel energie is gericht op het sociaal culturele deel van duurzaam toerisme. Daarnaast zijn stappen gezet op het environmental sustainable deel. Door bijvoorbeeld het afval te scheiden en waar mogelijk te zoeken naar manieren om het afval milieuvriendelijk te verwerken. Glazen flessen gaan bijvoorbeeld naar Chako, dopjes en tijdschriften naar het Cultural Arts Centre en het groenafval naar de wormenfarm. In plaats van water uit plastic flessen is er een waterfilter systeem.  

Chako  

Chako is een groene social enterprice: glas (vooral wijnflessen die door toeristen zijn leeggedronken) wordt opgehaald en verwerkt tot mooie designproducten en accessoires. Er wordt gewerkt met lokale ontwerpers en medewerkers. Inmiddels kan je de producten van Chako op veel plekken op Zanzibar vinden, en worden ze gekocht als souvenir. Ook worden de producten geëxporteerd.  http://chakozanizbar.com

Kokota: the Islet of hope 

Voor een echt mooi verhaal over hoopgevende acties: kijk eens op Youtube naar de video Kokota: the Islet of Hope! Kokota is een mini eiland dichtbij Zanzibar, waar door rainharvesting, bomen planten en solar energie het tij is gekeerd en het eiland bewoonbaar is gebleven.  

Waar jezelf aan kan denken 

Als je op zoek bent naar tips over duurzaam op vakantie gaan kan je op internet veel vinden. Bijvoorbeeld.  

  • Voor je boekt  

Het is goed om je te verdiepen in de vraag waar je eigenlijk heengaat: wat is de cultuur, wat zijn de mooie dingen en wat is handig om te weten? En te informeren naar de duurzaamheid van het hotel.

  • Als je vliegt 

Vliegen is niet duurzaam, maar je kan kiezen voor minder vaak en langer op vakantie gaan als je toch vliegt. Een vlucht zonder tussenstops is beter, en compenseren is altijd een goed idee.  

  • Als je er bent  

Je kan uitkijken met water en energie gebruik. Even koud douchen kan ook, en een airco hoeft misschien niet echt. Gebruik zo weinig mogelijk single use plastic producten en ruim je afval op.  

  • Als je eet 

Eet lokale producten en vegetarisch eten kan hier ook prima. Overbevissing is ook hier een probleem.   

  • Als je iets gaat doen 

Er zijn overal mogelijkheden om te lopen, te zwemmen of te fietsen. Vergeet de squads en scooters. Als je snorkelt, raak niks aan onder water en gebruik geen schadelijke zonnecremes.  

  • Als je iets wil kopen  

Koop geen schelpen en liefst geen producten uit andere landen. Er zijn mooie lokale natuurlijke handwerk en geupcyclede producten te koop: dat is werk en inkomen voor de mensen hier en ook nog goed voor het milieu.  

En als je gaat, kom terug met veel mooie verhalen en foto’s (vraag wel toestemming).    

Logo De Nuk
Auteur

Annie De Laat

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *