Parkeren

Wonen met auto voor de deur snel verleden tijd

 • Door Redactie
 • |
 • 5 januari 2019
 • |
 • 3 reacties

Utrecht wil in nieuwbouwwijken zo min mogelijk parkeerplaatsen toevoegen. Doel is om zo veel mogelijk ruimte op straat over te houden en zo een prettige woonomgeving te creëren, en om leegstand van parkeergarages te voorkomen. Ook moet de druk op omliggende wegen worden verlaagd. Het gevolg? Wonen met de auto voor de deur wordt snel verleden tijd. 

In de toekomst komt er waarschijnlijk één parkeerplek beschikbaar voor drie tot vier woningen. Ook zullen tientallen parkeerplaatsen in de binnenstad verdwijnen, zoals die aan de Oudegracht en op het Janskerkhof.

De trend om de auto terug te dringen is volgens de Volkskrant in veel steden gaande, en Utrecht is koploper. De krant sprak met wethouder Mobiliteit Lot van Hooijdonk, die reizen met het openbaar vervoer en autodelen als goede alternatieven ziet. De gemeente werkt ‘een toekomstig openbaarvervoersmodel uit, dat lijkt op een wiel met spaken: Utrecht Centraal blijft de as en de huidige spoorlijnen, de nieuwe tramlijn naar de universiteitswijk de Uithof en de bestaande busbanen vormen spaken’.

Niet iedereen is zo optimistisch als Van Hooijdonk. De Volkskrant schrijft dat critici vrezen dat het verkeer in de stad verder gaat vastlopen door te veel ‘wishful thinking’ van het groene stadsbestuur: “Bijvoorbeeld omdat in de snelgroeiende stad sommige doorgaande wegen worden versmald tot zogeheten stadsboulevards, met minder rijstroken en meer groen.”

De gemeente is momenteel bezig met het opstellen van de nieuwe parkeernota. De vorige parkeernota stamt uit 2013. Als de parkeernota gereed is, gaat de gemeente met de stad in gesprek over deze visie. Besluitvorming staat gepland voor eind 2019.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

 • Gert Hoekstra schreef:

  Het is bij deze vrouw hetzelfde als met Trump. Uit zich zelf zal ze nooit opstappen. Terwijl je ook bij haar niet hoeft uit te leggen hoe rampzalig haar beleid is. Met dank aan de Groenlinks-stemmers, de nieuwe welgestelden die de stad met een ellendige erfenis opzadelen.

 • Peter van Beerendonk schreef:

  Lot droomt om een toekomstige positie te krijgen in Den Haag. Helaas heeft dit meisje onvoldoende kennis om de huidige complexe maatschappij te kunnen beoordelen (eigenlijk niet zo gek voor iemand die vanuit haar studie in het verleden leeft).
  Alle blunders die ze maakt leiden niet tot enige zelf-reflectie en het bijbehorende verantwoordelijkheidsgevoel, en nog erger door het politieke systeem, dat slechts door een magere ca. 2,5 % van de kiezers wordt gesteund in de vorm van partijlidmaatschappen, wordt ze voorgedragen tot lokaal politicus van het jaar ! Wat een onzin ! De huidige politiek heeft geen draagvlak meer, in Utrecht loopt Lotje hierin voorop !

 • Arjan den Boer schreef:

  @ Peter van Beerendonk: afgaande op uw seksisme heeft u zelf aan ‘onvoldoende kennis van de huidige complexe maatschappij’. Wie leeft er hier nu eigenlijk in het verleden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *