Onze columnisten

Inclusief parkeren

‘Politici doen veel moeite om onder de mensen te komen, maar slagen er niet in om de publieke opinie goed in te schatten’.  

‘Ze willen democratisch zijn, maar ze kunnen het niet.’  

Citaten van twee politicologen van de Universiteit van Antwerpen in dagblad Trouw van 16 november. Ze doen hun uitspraken na 179 interviews met Vlaamse ministers, parlementsleden en partijleiders.  

Van een dergelijk onderzoek in Nederland zal de uitkomst niet veel anders zijn, antwoorden ze op een vraag van de redacteur van Trouw. 

Geldt dat ook voor Utrecht? 

Een kleine meerderheid van de gemeenteraad heeft hier besloten om het gratis parkeren op christelijke feestdagen af te schaffen met als argument dat je op feestdagen van andere religies wèl moet betalen. Utrecht wil een inclusieve stad zijn. Daarom gelijke monniken, gelijke kappen.  

‘Eindelijk gerechtigheid’. Hoeveel inwoners van de oude bisschopstad vinden dat? Liever een paar tientjes parkeergeld betalen op Tweede Kerstdag dan die oneerlijke achterstelling van mensen met andere religies laten voortduren. 

Zouden de initiatiefnemers D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Student en Starter een poging hebben gedaan om eerst bij de niet-christelijke gelovigen na te vragen of ze dat gratis parkeren met Pasen, Pinksteren en Kerstmis oneerlijk vinden?  

Natuurlijk niet.  

Ze hebben het vast helemaal zelf verzonnen. En ze geloven dat ze bij hun kiezers een goede beurt maken. Ze weten immers wat er onder het volk leeft, zo denken ze.  Trouwens: ze hadden ook ‘het omgekeerde’ kunnen voorstellen, namelijk ook gratis  parkeren op de feestdagen van de andere religies.  

Maar ja… 

En zo kan het vermoeden rijzen dat het niet zozeer gaat om het tere zieltje van de niet-christelijke, anders gelovige medemens, maar ordinair om een handvol extra parkeer-geld.    

Auteur Dick Franssen
Auteur

Dick Franssen

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Romy de Weerdt schreef:

  De gemeente weet van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen€

 • Michael Schuurmans schreef:

  Hoerig! Dat is het.

 • isabelle schreef:

  GL/D66 Terreur. Losgezongen bestuurders die met een salaris van > 80K geen idee hebben hoe een inclusieve samenleving eruit moet zien.

 • Petronella schreef:

  Ik had er meer begrip voor gehad als men gewoon had gezegd dat het om het geld ging.
  Ik vind religie geen argument voor een beleidsbeslissing, we hebben immers scheiding van kerk en staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *