"Mensen worden hier letterlijk overspannen van"

Wonen in de Nobelstraat: elke nacht samenscholingen van honderden dronken jongeren

 • Door Redactie
 • |
 • 8 maart 2022
 • |
 • 15 reacties

Honderden mensen die tot diep in de nacht lallend van kroeg tot kroeg lopen. Trillingen veroorzaakt door de meer dan 1350 bussen die dagelijks door de staat rijden. Overlast door laden, lossen en rondhangende bezorgers tot laat in de nacht van bezorgservice Flink. Bewoners van de Nobelstraat spreken van een onleefbare situatie. “Mensen worden hier letterlijk overspannen van.”

Els de Raat woont sinds 1998 in een fijn huis in de Nobelstraat. Ze spreekt over een prettige buurt waar mensen elkaar kennen en de sociale cohesie groot is. Maar ook een buurt die sinds de laatste zes jaar onleefbaar is geworden. 

“Wonen in de binnenstad is een kwestie van geven en nemen. En de bewoners in de Nobelstraat en Nobeldwarsstraat willen echt niet alles tegenhouden maar wat we hier elke dag meemaken is met geen pen te beschrijven. Van 22.00 uur tot 05.00 uur is er sprake van een samenscholing door dronken jongeren die voor onvoorstelbare herrie zorgen. Dan heb ik het niet over een klein groepje maar vaak honderden jongeren die vooral naar de feestcafé’s willen. Als het  binnen te druk is, staan ze buiten in een lange rij te wachten. En je begrijpt dat dit niet geruisloos gaat. Er zijn momenten dat er meerdere malen een deinende massa ontstaat die door stewards en handhavers van de weg naar de stoep worden geduwd. En dat allemaal midden in de nacht. De herrie gaat over de tv’s heen, ramen kunnen niet meer open. Ik ken jonge mensen in de buurt van de cafés die hun bedden naar hun huiskamer hebben verplaatst. Er is altijd lawaai. Het zorgt voor een ongezonde leefomgeving waar mensen letterlijk overspannen van worden.”

“Ik zeg wel eens voor de grap tegen zo’n ambtenaar dat ik zijn collega’s beter ken dan hij”

De overlast wordt gemeld bij de gemeente maar de meldingen komen terecht op verschillende afdelingen die van elkaar niet weten wat er speelt. 

Els de Raat: ”Ik denk dat veel ambtenaren van goede wil zijn maar er is geen vast aanspreekpunt. Ik zeg wel eens voor de grap tegen zo’n ambtenaar dat ik zijn collega’s beter ken dan hij. Want zoveel heb ik er inmiddels gesproken.”

Ook is er overleg met de horeca aan de kop van de straat. “Met een paar café eigenaren zijn we on speaking terms. Zij zeggen hun best te doen om de overlast te beperken. Ook zij staan verbaasd over het gedrag van de klanten. Dat wil ik best geloven maar het is toch echt hun verantwoordelijkheid. Als het weer te gek is op straat zijn er veel bewoners die meldingen doen bij de gemeente of de politie bellen. Wat dat oplevert heb ik zojuist verteld. Een niet door de handhavers te controleren menigte. Uiteindelijk is het probleem voor een belangrijk terug te voeren naar een te hoge concentratie horeca op een heel klein gebied.”

“Net als bij de Amsterdamse Straatweg is de Nobelbuurt niet berekend op de extra belasting van een distributiecentrum als Flink”

Na de jarenlange overlast van het uitgaanspubliek is er een probleem bijgekomen met de komst van bezorgservice Flink in de Nobelstraat. 

De Raat: “Vuilnisdiensten en leveranciers laden en lossen bij Flink aan de kant van de Nobelstraat, hetgeen regelmatig leidt tot onveilige situaties voor uitwijkende fietsers, voetgangers en overig verkeer. De bezorgers vertrekken vanuit de ingang aan Nobeldwarsstraat, bewoners daar ervaren overlast van foutgeparkeerde fietsen, slaande deuren en rondhangende bezorgers tot laat in de nacht. Bewoners van de Nobelstraat en van de Nobeldwarsstraat.heben hierover klachten ingediend bij de gemeente. Net als bij de Amsterdamse Straatweg is de Nobelbuurt niet berekend op de extra belasting die de vestiging van een distributiecentrum als Flink met zich meebrengt. Kees van Oosten heeft namens 10 huishoudens een handhavingsverzoek ingediend om de overlast te beëindigen.”

In november was er een Politiek Café georganiseerd door de bewonersgroep Binnenstad030.Daar waren ook zes raadsleden bij aanwezig. D66-raadslid Ralph Peters baarde toen opzien met de uitspraak dat “er niet wordt gekeken naar de meerderheid maar naar de hardst schreeuwende minderheden.” De bewoners van de binnenstad omschreef hij als 65+-plussers met een pensioen die tijd hebben om overal over te klagen.”

Zie hieronder een samenvatting van de bijeenkomst, inclusief beelden van nachtelijk Nobelstraat.

De naam De Raat is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

15 reacties

 • Carla Blok schreef:

  Ik zie hier vooral een schreeuwende, dronken meerderheid.

 • Ernst Winkelman schreef:

  Terreur. Ik kan er geen andere woord voor bedenken.

 • L. Veenendaal schreef:

  Zo, zo. Die Ralph Peters geeft daar even een mooi stemadvies af. Stem vooral niet op D66 als je een pensioen hebt. Want dan doe je er niet meer toe.

 • Marnix schreef:

  Een raadslid dat de naam van een collega niet kent. Bijzonder.

 • Bea Vergeer schreef:

  Sharon Dijksma, grijp in. Deze overlast moet onmiddelijk stoppen.

 • Karenlee schreef:

  Waarom is de video niet meer te zien?

 • Martijn schreef:

  Plezier prima. Bruisen, leuk. Maar het kan toch niet zo zijn dat honderden omwonenden hiervoor met hun gezondheid moeten betalen?

 • Redactie De Nuk schreef:

  Beste Karen,
  De video staat nog steeds onder het artikel.
  Redactie

 • Eva schreef:

  Is het dan echt onmogelijk om een leuke uitgaansavond te hebben zónder om 04.00 ’s nachts de hele buurt wakker te schreeuwen?

 • Annelies schreef:

  Wat een schertsfiguur is die Peters van D66. Kijk eens naar die beelden en durf je teksten dan nog eens te herhalen. Goedkoop scoren om jonge kiezers binnen te halen. D66 is een feestpartij. Stem daar niet op.

 • Geert schreef:

  Toevallig moest ik gisteravond voor het eerst in lange tijd door de Nobelstraat met de fiets.
  Langs de menigte zigzaggende bedacht ik me op dat moment dat ik hier godzijdank niet hoefde te wonen. Ik snap de bewoners nu ook voor 100%.
  Wat een massa, wat een aso kabaal, wat een troep! Het leek wel Koningsdag in die straat.
  Hoe heeft het zover kunnen komen……?

  Het is me bekend dat Utrecht centrum steeds meer een kermis wordt dank zij bepaalde politieke partijen. Ga er eens kijken en je snapt wat ik bedoel.
  Hou die horeca en hun feestpubliek in toom! Utrecht is ONZE stad en niet van die studenten alleen!

 • Geert schreef:

  …en dan zie ik net ook de video en de reactie van die meneer Peters… Ongelooflijk!
  D66 heeft zijn beste paard in de strijd gegooid…..hoe onbenullig kan iemand zijn!

 • Rietje schreef:

  Die D66 man is niet helemaal goed snik, als ik even zo bot mag zijn.

 • Toine Goossens schreef:

  Alles moet altijd, overal kunnen, en ik bepaal dat zelf; mijn, onze normen en waarden zijn veruit superieur aan die van u, onthoudt dat. U bent ondergeschikt aan mij/ons.

  Daarom gaat Putler de Oekraïne veroveren, kost wat het kost. De vijand wordt vernietigd. Ik zie Ralph Peeters en de collega van student en starter nog wel overstappen van de partij van Baudet. Hun gedrag is van een laken hetzelfde pak. En ook de VVD begrijpt hier niet hoe belangrijk het is om grenzen te stellen.

  Stel voor de hele stad vanaf 01:00 een stiltegebod in. Of doe als de Limburgse carnaval. 3 dagen per jaar mag je uit je dak gaan, iedereen doet mee, en wie dat niet meer wil gaat een week naar een bungalowpark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *