Onze columnisten

Wolkenverwarming

Het moest er een keer van komen. We wonen met veel plezier in een huis uit 1896 maar de achterpui ervan, met veel ruiten en openslaande deuren, was nog altijd voorzien van hoogbejaard flinterdun glas. Schilderijenglas noemde de glazenier het. Wel mooi, u kent het vast, van dat glas waardoor de wereld een beetje bobbelt en beweegt als je je hoofd niet stil houdt. Nostalgisch glas, maar niet meer van deze tijd, dat was al een paar jaar duidelijk. En dus werden eindelijk de stoute (en dure) schoenen aangetrokken en een glazenier besteld en werden alle antieke ruiten tot scherven gereduceerd en vervangen door superisolerend high-tech dubbel glas. Nieuw op de markt, met een isolerende tussenruimte van slechts 0,1 millimeter het neusje van de zalm. Nu moeten we een jaar of tien de rekeningen van de energieleverancier in de gaten houden en dan is de investering er wel uit. Het duurzaamheidsgeweten is echter al meteen bevredigd. We zitten er binnen warmer bij en we dragen ook niet meer bij aan het verwarmen van de buitenlucht. Want dat is wat een warmtelek doet: het opwarmen van buitenlucht, van de wolken. Die buitenlucht wordt door de klimaatverandering vanzelf al warmer, daar hoeven u en ik niet nog extra aan bij te dragen.

Ik liep over de Neude. Op de terrassen daar zat bij krakende vorst een vrolijk gezelschap aan het bier. In hemdsmouwen.

Maar dan hebben we buiten de horeca gerekend. De horeca heeft, zo lijkt het wel, twee doelen: ten eerste ons voorzien van fijne maaltijden en lekkere dranken en ten tweede het opwarmen van de buitenlucht (dit alles uiteraard zolang er geen lockdown heerst). Voor het eerste doel zijn de menukaart, het fornuis en de bierpomp uitgevonden, voor het tweede doel de terrasverwarmer. De terrasverwarmer is een apparaat waarmee de wolken worden verwarmd. Dit terwijl de overheid, ook die van onze stad, te pas en te onpas roept dat we vooral erg duurzaam moeten zijn en dat we liefst de duurzaamste stad van het land willen zijn. Ook worden wij burgers met zachte drang gestimuleerd om oude ruiten te vervangen door HR++glas, onze vloer te isoleren, onze vleesconsumptie te reduceren, onze benzine- of dieselauto te vervangen door een elektrisch exemplaar en om een warmtepomp te installeren. Terwijl dat dus allemaal wordt geroepen en gestimuleerd, mag de horeca gewoon met welwillende goedkeuring van diezelfde overheid doorgaan met het verwarmen van de wolken.

Het bontste geval van deze waanzin nam ik waar tijdens de voorvorige winter. Ik kwam rond elf uur ’s avonds op het station aan en wandelde naar huis. Lekker te voet door de mooie binnenstad. Het vroor een graad of vijf, zes en er stond een nare en gure noordoostenwind. Het was van dat winterweer waarbij je vroeger een oude krant onder je trui stopte voor een beetje extra isolatie. Ik liep over de Neude. Op de terrassen daar zat een vrolijk gezelschap aan het bier. In hemdsmouwen. U leest het goed: IN HEMDSMOUWEN! Bij krakende vorst en een snerpende noordooster. Mijn klomp brak. Waarom mag de horeca de wolken verwarmen terwijl u en ik kapitalen uitgeven om ons huis te isoleren? Wie het snapt mag het me uitleggen, ik garandeer echter niet dat ik het ga begrijpen. Het is van overheidswege gedoogde idiotie.

Auteur Jelle Reumer
Auteur

Jelle Reumer

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • Josje schreef:

  Gelukkig dat u als groot en betrokken denker de vinger op de zeurplek weet te leggen. De wereld zou trouwens ook beter af zijn met een door de overheid gestimuleerde dan wel afgedwongen beperkte gezinsgrootte. Daar heeft Midas Dekkers wijze woorden over gesproken.

 • Kees Berger schreef:

  Voor alle ‘zekerheid’ heb ik “Teveel” besteld, maar gezond verstand, “de Club van tien miljoen” (https://www.overpopulationawareness.org/nl), deze professor, maar ook de nieuwste David Attenborough, geven de zittende en komende machthebbers (zij die de macht hebben om te veranderen) toch een flinke schop onder hun comfortabel zittende hol: begin en maak haast met het reduceren van ‘TEVEEL’ & TE VEEL! Covid-19 geeft alvast een waarschuwend voorzetje……..

 • kees berger schreef:

  Overigens wél bedankt voor deze herinnering, Jelle! Je moet klein denken om groot te doen: van terrasverwarmerverbod via decoglasvervanging naar mondiale temperatuurverlaging.

 • Tanja schreef:

  In te ruime woningen wonen ( met ongebruikte kamers of met onnodig grote) en die verwarmen, dat zou de overheid ook eens keihard moeten aanpakken. Net als straatverlichting op plekken waar zowat nooit iemand komt.

 • Peter Pastoors schreef:

  Ik woon zelf hoek schoutenstraat Ganzenmarkt
  Alle horecaterrassen zowel Neude Ganzenmarkt Stadhuisplein hebben terrasverwarmers
  Die blazen minimaal 12 uur per dag warmte de lucht in
  Dat moet met deze energieprijzen een vermogen kosten
  Horecaobsessie partij d66 , die zien dat natuurlijk ook wel
  Maar hun horeca obsessie is zo groot dat ze wegkijken
  Wel hoor je d66 de hele dag op radio en tv dat we minder energie moeten gebruiken
  Maar de d66 horeca mag massaal de wolken blijven verwarmen
  Horecapartij d66,,zo hypocriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *