Een speeltuintje dat er met financiële steun (23.500 euro) van de gemeente al een paar jaar stond maar na protesten van enkele bewoners dreigde te verdwijnen. Een ontruimingsactie in opdracht van diezelfde gemeente die werd verhinderd door andere bewoners. Een verstandhouding tussen voor en tegenstanders van het speeltuintje die er niet prettiger op werd. Raadsleden die ter plekke onderzoek deden en zich afvroegen wat de overlast nou precies voorstelde,En dan lag er nog een besluit van voormalig wethouder Klein dat er geen twijfel over liet bestaan: het speeltuintje moet weg.
Zie hier, de situatie rond het speeltuintje aan het Lauwerhof waar gisteren uitgebreid in een commissievergadering van de Utrechtse gemeenteraad over werd gesproken. Moet het speeltuintje weg? Wat zijn de alternatieven? Hoe is de overlast gemeten? En kan er nog niet een keer met de bewoners gesproken worden? Want, zo was de overheersende mening, dit duurt allemaal veel te lang. Verantwoordelijk wethouder Eva Oosters zat duidelijk met de kwestie in haar maag. Ze wilde de klachten van de tegenstanders niet bagatelliseren maar zag ook op tegen de ontruiming van de plek. Zeker toen duidelijk werd dat de meerderheid van de raad te kennen gaf het speeltuintje, eventueel in andere vorm, te willen behouden. De wethouder stemde in met de wens van de raad om of te zien het eerder genomen besluit om het speeltuintje hoe dan ook te verwijderen.
Op verzoek van de raad toonde ze zich bereid om nog een keer met de bewoners in gesprek te gaan zodat er mogelijk een voor alle partijen aanvaardbare oplossing komt.
“Mij viel op dat de overlastklachten divers waren”
GroenLinks-raadslid Maartje Vermeulen heeft met veel partijen en ambtenaren gesproken. “Mij viel op dat de overlastklachten divers waren. Het ging om middelbare scholieren, mensen die ’s nachts op het hofje komen, zwervers en kletsende ouders die bij het speeltuintje staan. Juist in een klein hofje waar mensen van verschillende leeftijden wonen, moet je rekening met elkaar houden en samen tot afspraken komen. Het is goed dat er een open gesprek komt waarbij bewoners eindelijk met z’n allen praten over de inrichting van het Lauwerhof, want dat is nog niet eerder gebeurd. Gezamenlijk kunnen ze bespreken wat de mogelijkheden zijn om het leefbaar te houden. Hierbij kan Portaal helpen want zij kennen de bewoners goed.”
“Het is goed dat de wethouder het eerdere besluit heeft ingetrokken”
VVD-raadslid Gertjan te Hoonte hoopt dat door de bemiddeling van de wethouder de raad het dossier kan afsluiten. “Het is gisteren wel duidelijk geworden dat de raad tegen de ontruiming van het speeltuintje is. De raad wacht nu het vervolg af en het onderwerp staat niet meer op de agenda. Het is goed dat de wethouder het eerdere besluit heeft ingetrokken. Daardoor krijgt haar bemiddeling een betere kans van slagen.”
“Over het algemeen hebben de bewoners gewoon goed contact met elkaar”
Joke Bos is een van de bewoners die zich verzetten tegen de ontruiming van de speeltuin. “Ik heb nog geen idee hoe de mediation er uit gaat zien, maar natuurlijk doen we mee. De wethouder heeft met de bewoners van het Lauwerhof gesproken en ik kan niet anders zeggen dat ze heel betrokken was.”
Voorlopig blijft het speeltuintje aan het Lauwerhof in de huidige vorm bestaan. Volgens verhalen in de media zou dit kunnen betekenen dat het hevige conflict tussen de bewoners nog niet ten einde is. Is het pittoreske plekje in de binnenstad inderdaad het toneel van buren die elkaar nog net niet de hersens inslaan?
“Dit wordt allemaal zo enorm opgeklopt,” verzucht Joke Bos. “Het zijn sensatieverhalen die niets met de werkelijkheid te maken hebben. Over het algemeen hebben de bewoners gewoon goed contact met elkaar en is er begrip voor elkaars standpunten.”
Lees hier een eerder artikel op De Nuk over het speeltuintje in het Lauwerhof.
Waar wethouder Klein er met haar rabiate opstelling een rommeltje van maakte, lijkt haar opvolgster meer begrip te hebben voor de bewoners. Met een beetje begrip over en weer moet dit probleem op te lossen zijn.
Wat me frappeert is dat nieuwkomers bezwaar hebben tegen dit speeltuintje. Als het zo werkt, kunnen door een meerderheid gesteunde beslissing altijd weer teruggedraaid worden. Wat is dan de waarde van een draagvlakmeting?