"Dat speeltuintje moet blijven"

Bewoners rond het Lauwerhof voeren morgen actie tegen verwijdering speeltuintje

 • Door Redactie
 • |
 • 24 april 2022
 • |
 • 9 reacties

Vrijdagmiddag om 14.00 uur kregen bewoners rond het Lauwerhof een wijkbericht in de bus. Aankomende maandag wordt het speeltuintje bij u in de buurt verwijderd, was de boodschap. Gezien het tijdstip, vlak voor het weekend, was reageren bij de gemeente niet meer mogelijk. De bewoners laten het er niet bij zitten en blokkeren maandagochtend vroeg met auto’s de toegang. “Er zijn drie mensen die hebben geklaagd, de rest van de buurt is heel blij met dit speeltuintje.”

Wat is het probleem?  Drie jaar geleden werd een bewonersinitiatief om een speeltuintje op het Lauwerhof te realiseren door de gemeente omarmd. Het speeltuintje moest komen onder de markante watertoren in de hoek Breedstraat/Predikherenkerkhof. De gemeente financierde met 23.000 euro de plek en iedereen in de buurt was blij. Van het kleine speeltuintje werd met plezier gebruik gemaakt. En toen veranderde de situatie nadat een paar mensen bij de gemeente klaagden over overlast. Een van hen verhuurt in zijn pand appartementen. Zelf woont hij er niet. De klachten waren voor de gemeente reden om te besluiten de speeltuin te verwijderen. Bewoonster Ingrid van Leeuwen begrijpt de gemeente niet.

“Het zijn hele kleine kinderen die hier spelen. Je kan echt niet van overlast spreken. Hoe kan het dan dat de mening van een paar mensen, waarvan er een niet eens in de buurt woont, doorslaggevend is? De betrokken ambtenaar zegt dat een klager al voldoende is om actie te ondernemen. Wat stelt de mening van een overgroot deel van de bewoners voor? We hebben geprobeerd er samen uit te komen. We hebben buurtbemiddeling ingeschakeld en de wethouder benaderd. Zonder resultaat. Onze hoop was gevestigd op vragen die de VVD zou gaan stellen. Maar die lijken te laat te komen omdat de gemeente nu direct tot actie overgaat. Maar zo makkelijk zal dat niet gaan. Buurtbewoners gaan morgenochtend de toegang blokkeren. Dat speeltuintje moet blijven.”

Het is voor Ingrid van Leeuwen (70) de eerst keer in haar leven dat ze actie voert.

Gertjan ten Hoonte van de VVD gaat er vanuit dat er niets wat onomkeerbaar is wordt gedaan met de speeltuin. Eerst zal er een antwoord moeten komen op de raadsvragen. Het is de gemeenteraad die beslist over de toekomt van de speeltuin.

Woningbouwvereniging Portaal heeft zich in het verleden sterk gemaakt voor de komst van de speeltuin. Zij laten weten dat hier een mooi voorbeeld van een bewonersinitiatief vakkundig en op oneigenlijke gronden de nek wordt omgedraaid. Portaal heeft de stap naar de rechter niet willen doen om verhoudingen niet te beschadigen. Ze hebben  hun standpunt tot aan de wethouder toegelicht, maar die is het gesprek niet aangegaan.

Voor wie morgen mee wil doen met de actie, er staat koffie klaar.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

9 reacties

 • Ilse schreef:

  Dus drie mensen hebben bezwaar en dan moet dit speeltuintje weg? Ik begrijp het niet.

 • Roos Rietveld schreef:

  De schreeuwende minderheid.

 • PvC schreef:

  … en een wethouder die het gesprek niet wil aangaan.

 • Arnout van der Heijden schreef:

  Dit speeltuintje bestaat al 20 jaar, ooit ontstaan uit een initiatief van actieve buurtbewoners. Nooit overlast en een groot plezier en een veilige speelplek voor de allerjongste buurtkinderen. Nu krijgen een drietal klagers om dubieuze redenen hun zin? Ongelofelijk… Wat ben je aan het doen, gemeente? Draai dit besluit terug!

 • Roland Goetgeluk schreef:

  Citaat
  “Portaal heeft de stap naar de rechter niet willen doen om verhoudingen niet te beschadigen. Ze hebben hun standpunt tot aan de wethouder toegelicht, maar die is het gesprek niet aangegaan.”

  De wijkwethouder is Lot van Hooijdonk van Groen Links.

  Een slimme wethouder met een prima visie maar helaas behept met een schandalige houding rond inspraak en een zeer slechte CV wat betreft uitvoering van beleid (zie alle verkeersplannen met hun uitvoeringen: Trams, Goylaan, Oudwijkerdwarsstraat, Churchillverkeerplein Kanaleneiland, Windmolens en ga zo maar door).

  Noodlot dus.

  De houding van de wijkwethouder is overigens dede ‘kers’ op de non-participatietaart van Groen Links en partner D66 zoals o.a. door DeNuk (Grimbergen), Nieuws030 (Engelman) en UN (Hoekstra) ruimschoots bewezen is.

 • Joep Verschoor schreef:

  Een klager die er zelf niet eens woont en zijn pand verhuurt aan mensen die niet eens klagen. Doe eens normaal.

 • Hetty schreef:

  Dit is al de zoveelste streek van de gemeente, waarbij ze haar inwoners in de kou laat staan. Ik zeg altijd….na de uitspraak komt de inspraak, ofwel de gemeente heeft al een besluit genomen, en daarna word een inspraakronde gehouden die nogales een fake-gebeurtenis lijkt te zijn. De gemeente drukt vaak toch zijn zin door ondanks de mening van -, en ten koste van de betrokken inwoners. Deze speeltuin opheffen, ondanks dat de meerderheid van de bewoners het daar niet mee eens is, is een goed voorbeeld van dit beleid.
  Dit zal zich niet alleen in Utrecht afspelen, neem ik aan, maar hier zitten we er met zijn allen bovenop, en zien met lede ogen van dichtbij aan, dat dit iedere keer weer gebeurd. Dit is zo ondemocratisch als het maar zijn kan. Ik wens de betrokkenen heel veel sterkte en succes toe, en hoop, dat de speeltuin kan blijven.

 • Marco schreef:

  Dan maar de junks terug die daar vroeger rondhingen. Het is een kwestie van prioriteiten.

 • Joke Bos schreef:

  @Roland Goetgeluk. De wijkwethouder van de binnenstad is niet van GroenLinks. Het kafkaiaanse drama over de speelplek op de Lauwerhof is ontwikkeld door wijkwethouder Anke Klein van D66.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *