Vragen van GroenLinks en VVD

Bewoners rond Lauwerhof blijven strijden voor behoud speelplaats, maar wethouder lijkt niet onder de indruk

Komt van uitstel afstel?

Ze hadden nog nooit actie gevoerd maar op maandag 25 april stonden de bewoners van het Lauwerhof voor één keer op de barricaden. Ze hopen dat het bij die ene keer kan blijven.

Inzet was een speelplaatsje dat met steun van de gemeente (23.000 euro) drie jaar geleden op het Lauwerhof werd geplaatst en na protesten van enkele bewoners weer moest verdwijnen. De aanwezigheid van kleine kinderen zou tot overlast leiden en de kleuren van het speelplaatsje werden als storend ervaren. De gemeente ging mee in de bezwaren en verstuurde voor het weekend een wijkbericht met de mededeling dat het plaatsje op maandagochtend zou worden verwijderd. De meerderheid van de bewoners besloot daarop de toegang te barricaderen. “Want,” zeiden ze strijdvaardig, “dat speelplaatsje is van ons en blijft van ons.”

Drie weken later spreken we met bewoner Bert Nederhof, actievoerder voor een dag. Hoe is het nu op het Lauwerhof?

“Die actie was een groot succes. Veel bewoners wisselden elkaar af, zodat er steeds mensen waren om de ontruiming tegen te houden. Maar erg veel hoefden we niet te doen. De aannemer kwam, belde even en vertrok weer. En dat laatste deed hij met plezier. Want hij had zelf het plaatsje aangelegd en zag er tegenop om het te moeten verwijderen. Ik begreep dat een ambtenaar van de gemeente ook langs wilde komen maar uiteindelijk rechtsomkeert heeft gemaakt. Het speelplaatsje staat er nog en ik heb er alle vertrouwen in dat dit zo blijft.  Spanningen in de buurt heeft dit allemaal niet opgeleverd. Over het algemeen is iedereen blij met de actie.”

“Er was een groot gevoel van samenhorigheid,” vult buurtbewoner Joke Bos aan. “Oma’s en kinderen genieten volop van het plaatsje. Dat mogen ze ons niet afnemen. Er is veel steun van woningcorporatie Portaal en ook partijen als GroenLinks, SP en VVD staan achter ons. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Gertjan Ten Hoonte van de VVD is er minder gerust op. “De ontruiming is door de actie van de buurt niet doorgegaan, maar het is de vraag of van uitstel afstel komt. Ik heb niet de indruk dat wijkwethouder Anke Klein na de actie van mening is veranderd. Ik snap dat niet. Er is duidelijk behoefte aan een speeltuin voor kinderen in de buurt. Zolang er geen goede andere plek is gevonden, zou dit speeltuintje op het Lauwerhof moeten blijven. Maar onze politieke middelen zijn in deze zaak beperkt.”

VVD en GroenLinks hebben vandaag mondelingen vragen gesteld aan het college. De partijen willen onder meer weten of er nog steeds sprake is van overlast. Wat de gemeente gaat doen om het vertrouwen in de gemeente en het onderlinge contact tussen de bewoners te herstellen. En of de gemeente kan wachten met het weghalen van de toestellen tot er een andere geschikte plek is gevonden.

Lees hier de vragen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *