Onze columnisten

Voor mij verandert er als buschauffeur niets door het boerkaverbod

  • Door Redactie
  • |
  • 6 augustus 2019
  • |
  • 1 reactie

Augustus den eerste, anno 2019. Een heuglijke dag voor onze malle Geertje waarop een extra beveiligd doosje Kleenex werd geopend. Eerst champagne en huisgemaakte goulash en daarna natuurlijk lekker masturberen. In 2005 had hij al wat zaadjes laten vliegen en één ervan, raakte dan toch een ei. Het bleef er jarenlang omheen zwemmen maar op 1 augustus 2019 vond het zaadje genaamd ‘kopvoddentax’ dan eindelijk de opening van onze maatschapp-ei. Geert en wij zijn eindelijk zwanger en in mijn functie als buschauffeur mag ik af en toe een echo maken. Ik vrees met grote vreze dat het een lastige zwangerschap gaat worden. Ik vrees zelfs dat de embryo, de nekplooimeting niet gunstig doorkomt.   

Acht jaar doe ik dit werk en heb het welgeteld tweemaal meegemaakt dat een dame met een niqaab mijn bus binnenkwam. Ik geef toe dat ik het een beetje vreemd vond om slechts iemands ogen te kunnen zien maar na een normale begroeting mijnerzijds, zag ik twinkeltjes in mooie, donkere ogen en werd vriendelijk teruggegroet. Geen probleem. Een boerka heb ik nog niet gezien.

Een ‘probleem’ waar ik me echt een beetje uit het veld geslagen door voelde, was een jongeman die in een knalblauwe morphsuit mijn bus binnenkwam. Dit was weird! Ik had er van gehoord maar dit voelde  unheimisch. Er zat een smurf zonder broek of muts (en ook zonder ogen, neus en mond) in m’n bus… en hij (geloof ik, afgaande op de contouren) kon er ook nog door drinken. Deze persoon was er waarschijnlijk alleen maar op uit om te shockeren en reacties uit te lokken. Non-verbaal bleven die ook niet uit, gezien de blikken van omstanders. Verbaal gelukkig wel dus weinig lol voor de man in blauw.  

Volgens de instructies omtrent het ‘ boerkaprobleem’, kan en mag ik niks doen als een dame met boerka of niqaab mijn bus betreedt, als ik dat al zou willen.

Wat wel te doen? De verkeersleiding oproepen die vervolgens de politie zal informeren. De politie echter, geeft al aan dat ze geen prioriteit zullen verlenen aan deze oproepen. Je hebt het dan braaf gerapporteerd en zou dan in theorie moeten wachten op agenten die echte boeven zouden kunnen vangen. Ziekenhuizen werken ook niet mee want er zijn bij consults geen problemen met het weghalen van de besluiering. Het is pure symboolpolitiek.

Een wet die ook averechts gaat werken. Op facebook zag ik al verschillende berichten die opriepen tot verzet door het dragen van gezichtsbedekkende kleding en op televisie zag ik de laatste tijd de ene  ‘expert’ over de andere vallen. Dames in niqaab heb ik ook in gesprek gezien. Daarbij viel me op dat er op vragen over empathisch vermogen in diegenen die net als ik weinig of geen gezicht kunnen zien en dat niet prettig vinden, niet ècht begripvol werd gereageerd. “Ja… maarrr…” 

Bij Jinek en Nieuwsuur zag ik  in ieder geval niet de dames die onderdrukt zouden worden volgens mij en waar maken we ons druk om zolang er nog duizenden SGP-vrouwen niks te vertellen hebben en ervan overtuigd zijn dat dat zo hoort? Laten we bij de echte onderdrukten, de onderdrukkers proberen aan te pakken is mijn devies. Maar omdat dat te lastig is want die vrouwen mogen soms niet eens hun huis uit, hebben we nu dus symbolisch: de boerkawet. 

Geloof me, ik zie liever ook helemaal geen boerka’s. Met de niqaab heb ik iets minder moeite omdat ik veel in ogen kan zien maar ook hier… liever niet want ik zie nou liever iemands gehele gelaat, boordevol micro-expressies.  Maar gezien het kleine aantal dames die zich momenteel ‘schuldig’ maakt, denk ik dat er meer problemen door komen als voor 01/08/2019. We worden weer iets meer gepolariseerd. De onderbuiken groeien…

Ik hou mijn hart vast, echt, maar voor mij verandert er niets. Met deze wet zijn er geen criminelen bijgekomen dus als over drie jaar iemand met een niqaab m’n bus in wil, dan is ze welkom zolang ze betaalt en hopelijk fatsoenlijk teruggroet. Kortom Geert: je boerkawet? Het zal me m’n anus oxideren!

Michael Hermanus Schuurmans (buschauffeur) 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *