Stadswijngaard

Utrechtse wijn drinken? Over een paar jaar kan dat

 • Door Redactie
 • |
 • 19 februari 2021
 • |
 • 2 reacties

Mysterie opgelost.

Wijn uit Utrecht? Jazeker, over een paar jaar kunnen we die drinken. Op de Koningshof zijn enige tijd geleden al wijnstokken geplant en deze week zag een oplettende Utrechter in een binnentuin in de binnenstad hetzelfde beeld. De kleine wijngaarden zijn een initiatief van Stadswijngaard Utrecht.

Angelique Chamboné, vinoloog en woordvoerder van Stadswijngaard, vertelt over de plannen.

“De stadswijngaard Utrecht is het initiatief van een groep enthousiaste wijnliefhebbers die zich sterk maken voor de productie van een Utrechtse wijn. In veel steden is  er al een Stadswijngaard waar wij een voorbeeld aan willen nemen. Het klimaat laat het steeds meer toe om steeds noordelijker in Nederland druiven aan te planten. In april vorig jaar hebben we 210 wijnstokken op de Koningshof aangeplant. Niet veel later op een andere locatie in de binnenstad. We hopen in 2023/2024 met de eerste flessen Utrechtse wijn te kunnen komen. Zeker weet je dat nooit, want een geslaagde oogst hangt van veel factoren af die je niet allemaal zelf in de hand hebt. We gebruiken de souvignier gris-druif omdat die het meest geschikt is voor ons klimaat. Je kan uitgaan van een fles wijn per stok. Op den duur willen we op meer locaties gaan werken waardoor we op zo’n duizend flessen kunnen komen. Maar een commerciële onderneming zal het nooit worden. We doen dit echt voor de Utrechters.”

Waar de tweede locatie is gevestigd, wil ze op dit moment nog niet zeggen. Misschien dat De Nuk-lezer de plek herkent. Laat het weten via redactie@denuk.nl.

“De historische cirkel is rond”

Mariella Beukers, vinoloog en momenteel werkend aan een promotieonderzoek naar de geschiedenis van de wijngaarden in Nederland, vindt de Utrechtse Stadswijngaard een mooi initiatief. “Hiermee is de historische cirkel rond. Er zijn aanwijzingen dat kanunniken vroeger in de tuin van de Domkerk ook wijn verbouwden. Ik ben als vrijwilliger betrokken bij de Utrechtse Stadswijngaard, wat zoveel inhoudt dat ik met anderen de planten verzorg. Over het uiteindelijke resultaat kan ik weinig zeggen. Maar in zijn algemeenheid vind ik de Nederlandse wijn gewoon goed. Te duur? Waarom vraag je dat nou? Met de beperkte opbrengst kan ik het niet echt goedkoop zijn. Maar het is toch gewoon leuk dat het gebeurt?” 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Joop schreef:

  Klinkt veelbelovend, gezien de aangeplante wijn struiken zal het nog wel even duren. Tegen die tijd wil ik graag de”Utrechtse wijn” proeven.

 • Co Stelling schreef:

  Utrechtse wijn kan al 2 jaar worden gedronken.
  Domein Mereveld, gelegen aan de Mereveldseweg te Utrecht. Heeft in november 2020 voor de 3e keer kunnen oogsten.
  De wijn gemaakt van Souvignier Gris druiven is een heerlijk frisse witte wijn van uitstekende kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *