"Mooiste meisjes" die thuisblijven

Akke Bink-Wiegersma: “Je krijgt meer ruimte en ook meer rust en eigenlijk bevalt het mij wel”

In de tijd BC (Before Corona) interviewde ik iedere week een vrouw van 50+ voor mijn rubriek “Het Mooiste Meisje”. Persoonlijke gesprekken die aan de keukentafel met een pot thee tussen ons in plaatsvonden.

Ik heb vaak gezegd dat ik als een wild vreemde binnenkwam en dat we als vriendinnen uit elkaar gingen. Een band opbouwen met de geïnterviewde gaat niet in een telefoongesprek zelfs niet al zou je erbij Facetimen. In mijn vaste vragen kwam altijd het geheim van hun jeugdigheid ter sprake. De een zwom, de ander danste, de volgende had haar vriendinnen en weer een ander had haar eigen bedrijf.  Akke Bink-Wiegersma:”Je krijgt meer ruimte en ook meer rust en eigenlijk bevalt het mij wel.”

Wat ben je aan het doen? 

“Ik ben een briefing aan het schrijven voor Koningshof, verder ligt er een ontwerp voor een achtertuin en voor een dakterras. Ons ontwerpbureau voor tuin- en landschapsarchitectuur LAND-atelier heeft een plan gemaakt voor de inrichting van de achtertuin van Hotel Muze van Cocky en Paul Barendregt aan de Tolsteegsingel. Hoewel we gewoonlijk alleen het ontwerp aanleveren, hebben we als “uitstapje” nu ook de aanleg op ons genomen. In deze tijd ga je toch andere dingen doen dan gewoonlijk, je hebt de tijd om even na te denken, even te “resetten”. Je krijgt meer ruimte en ook meer rust en eigenlijk bevalt het mij wel. Het is niet zo dat we niets te doen hebben, maar de evenementen op Koningshof gaan niet door. We hadden lunches en diners en feestje op onze locatie in de planning staan en die vallen weg. Het is stil op Koningshof, het is bij ons een sociaal gebeuren, mensen komen langs en stellen vragen. We hebben het aantal vrijwilligers moeten beperken en werken nu met een paar vaste vrijwilligers. De kassen staan vol en met het warme weer groeit alles als een tierelier. Gewoonlijk lopen we door de kassen en vertellen we het verhaal over de groente en de kruiden, over de groei en over de smaak. We willen toch blijven vertellen en daarom starten we Groente met Roots, een groentetas met een verhaal, op zaterdag 2 mei. Onze groenten groeien door, dus kan iedereen zijn tas komen vullen met seizoensgebonden groenten en kruiden. Venkel, bieten, sla, rucola en verse kruiden, rechtstreeks van het land.”

De meerstammige kersenboom in de tuin van Hotel Muze.

“Het heeft wel even geduurd voor ik wist hoe ik mijn leven in ging richten met de heersende maatregelen”

“Ik merkte dat ik op zaterdagen soms wel met veertig verschillende mensen stond te praten en dat, hoewel op gepaste afstand, werd mij te druk. Het heeft wel even geduurd voor ik wist hoe ik mijn leven in ging richten met de heersende maatregelen. Op 20 maart was ik jarig en ik besloot mijn verjaardag niet te vieren, geen bezoek van de kinderen en geen visite. Dat was niet vol te houden, dus begon ik met een wandeling met onze dochter en nu komen de kinderen met hun partner om de beurt bij ons eten. We zijn allemaal meer thuis en misschien dat mensen met andere ogen naar hun huis en tuin gaan kijken. Zo krijgen we nieuwe opdrachten binnen voor tuinen, deze tijd weerhoudt mensen er klaarblijkelijk niet van om hun tuin opnieuw in te richten. Ook op Koningshof zitten we niet stil, afgelopen vrijdag hebben we, in samenwerking met Stichting Stadswijngaard Utrecht een wijngaard aangeplant met ruim tweehonderd druivenstokken “Souvignier gris”. Vinoloog Peter Groeneveld, Marco Westra en Sjors te Brake  van Utregs Wijnhuis, waren de initiatiefnemers. Het duurt nog wel een paar jaar voor we de eerste druiven kunnen oogsten, maar stel je voor een lunch of een diner met je eigen wijn. Er komen betere tijden.”

Kruiden van de Koningshof voor Locals Utrecht-pakket.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees hier het interview met Akke dat eerder op De Nuk stond.

 

  

 

Yontie Helders

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *