wijngaard tussen de voetbalvelden

Utrecht wijnstad? Het begint er steeds meer op te lijken

Burgemeester Dijksma en dochter Tirza planten een wijnstok (foto: Ilse Swank)

Wanneer je aan wijngaarden denkt, dan denk je aan de glooiende heuvels met wijnstokken in de Champagne of aan de eindeloze wijngaarden van de Bordeaux. Het laatste waar je aan zou denken is een wijngaard tussen de voetbalvelden van VV De Meern.

Laat dat nu de nieuwste perceel zijn dat Stadswijngaard Utrecht gaat beplanten met 300 Souvignier gris stokken. De Druivengaard zoals dit perceel gaat heten maakt deel uit van de drie locaties waar Stadswijngaard Utrecht inmiddels wijnstokken heeft geplant. Op de Koningshof in Utrecht-Oost gingen in de lente van 2020 de eerste stokken souvignier de grond in, later werd een perceeltje bij de Asch van Wijckskade de Clos, beplant met pinot noir. De souvignier gris gedijt goed op de Koninghof, de pinot noir voelt zich wat minder gelukkig in de binnenstad. Druiven hebben licht en lucht nodig en en deze voorwaarden zijn in voldoende mate aanwezig tussen de voetbalvelden. De Stadswijngaard is altijd op zoek naar niet bebouwde stukken grond van tenminste 220 m2, waar wijnstokken aangeplant kunnen worden. Op zaterdagmiddag, plantte Burgemeester Sharon Dijksma samen met haar dochter Tirza de eerste stokken op De Druivengaard.

“Samen met de stad willen we op een duurzame wijze wijndruiven produceren”

Op De Druivengaard zal het werk uitsluitend door vrijwilligers worden gedaan. Het is de bedoeling dat ook omwonenden de kans krijgen om als vrijwilliger aan de slag te gaan in de wijngaard in wording. Iedereen drinkt weleens een glas wijn en de wijncursussen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat is er nu leuker dan zelf aan de basis te staan van het glas wijn dat je drinkt. Wijngaardenier Peter Groeneveld: “Samen met de stad willen we op een duurzame wijze wijndruiven produceren. De Utrechtse wijngaarden worden bijzondere locaties om mensen te ontmoeten en alles te leren over de wereld van de wijn. Het is nu nog kaal op De Druivengaard, maar er worden kruiden aangeplant en er komen appelbomen aan de randen van het perceel. Komt u volgend jaar rond deze tijd nog eens terug, dan ziet het er hier heel anders uit!”

Wijngaard naast het voetbalveld van VV De Meern (foto: Yontie Helders)
Wijngaardenier Peter Groeneveld kijkt goedkeurend toe (foto: Yontie Helders)
Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *