in memoriam

Utrechtse schrijfster Fenne van Heemstede overleden

Op zondag 19 mei is de Utrechtse schrijfster Fenne van Heemstede overleden. Van Heemstede debuteerde in 2018 als romanschrijfster bij uitgeverij Ambilicious met het ‘Eromantische’ LAVA.

Fenne van Heemstede werd in 1979 geboren in Antwerpen, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland. Geweld en misbruik in haar kind- en jeugdjaren deden Van Heemstede vluchten naar Parijs, alwaar ze haar grote liefde ontmoette. Door zijn plotse overlijden echter werden haar psychische klachten ernstiger en heviger. Van Heemstede trok zich terug in een klooster om rust te vinden. Vol mededogen schreef ze op haar Facebookpagina over de dagelijkse routines en sores van haar veel oudere kloostergenoten.

Van Heemstede ging rechten studeren om ‘meisjes zoals zij’ bij te kunnen staan. Ook begon ze met het schrijven van (veelal erotisch getinte) korte verhalen, die goed werden ontvangen. In 2016 won ze de erotische schrijfmarathon ‘EWA Nederland’. Haar schrijfstijl was beslist uitdagend en prikkelend, maar ook vrouwvriendelijk, subtiel, geestig en allesbehalve platvloers. Vol trots -en ook ongeloof- maakte Van Heemstede haar volgers via de sociale media deelgenoot van de eerste positieve reacties op haar debuutroman Lava.

Van tijd tot tijd leek het beter te gaan met de schrijfster, maar de ziekte DIS (dissociatieve identiteitsstoornis) bleef haar parten spelen. “We genoten van haar optimisme, haar levenslust. Ze leek eindelijk gelukkig. Even zo vaak merkten we dat haar ziekte lichamelijk en geestelijk een tol eiste. De strijd tegen haar ziekte verloor ze op 19 mei 2019. Tot verdriet van velen,” laat de uitgeverij op haar website weten.

Dat Van Heemstede veel mensen raakte met haar verleden en verhalen blijkt uit de vele reacties op  haar Facebookpagina.

Uit: ‘Lava 2’ (3e prijs “Spannende verhalen wedstrijd” Editio 2017):

“Mijn beschadigde lichaam ligt roerloos op de vloer en hindert me niet meer. Ver weg zie ik een prachtig wit licht en ik verlang er hartstochtelijk naar. Overal om mij heen zijn vlinders, wit, goudgeel. Zij lijken me glimlachend mee te voeren. Daar in het licht is rust en vrede, daar hoor ik thuis, ik weet het zeker.”

 

Laat uw reactie achter

Reactie

10 reacties

 • KK schreef:

  Afschuwelijk nieuws. Zo’n warme getalenteerde vrouw. Haar debuutroman LAVA kon ik niet meer wegleggen.
  Een groot verlies.

 • François Reijnders schreef:

  Wat een treurig nieuws toch. (On)regelmatig schreef ik bemoedigende woorden naar Fenne, waar ze dankbaar voor was. Tijdens mijn ziekenhuis opname, twee maanden geleden schreef ze een orachtig stukje proza voor mij.
  De tekst die zij schreef op de voorpagina van LAVA koester ik bijzonder. Wat jammer dat zo’n pracht mens zo vroeg van ons moest heen gaan. Ik ben er van overtuigd dat zij nu in Gods hand rust heeft gevonden. Rust zacht mijn lieve onvergetelijke Fenne.

 • Hans schreef:

  Rust zacht

 • Johan francois schreef:

  Fenne …
  Dat je de hemel mag vullen met vulkanen …
  Kan je iemand , die je nooit in ‘ levende lijve’ ontmoet hebt , zó missen ….?
  Ja
  xxx
  Johan

 • thea schreef:

  Er is ook zo weinig over haar ziekte bekend..wens al haar lovedones sterkte met dit enorme verlies

 • Frans Fifis schreef:

  Lieve Fenne,
  Tranen stromen over mijn wangen.
  Nu ik weet dat je ons hebt verlaten.
  Maar hoor tevens hemelse gezangen.
  En je persoonlijkheden zacht praten.
  Hoop dat je geen pijn meer hebt geleden.
  Want je was zo moe gestreden.
  Ik hoop je terug te zien daarboven.
  Want in jou blijf ik voorgoed geloven.
  Dag lieverd.
  ©Art.fifistyc

 • Ron Kersbergen schreef:

  Lief lief feetje,lieve Fenne ,je hebt nu rust.Zoals ik viooltjes voor je zusje,een mede lot collega ,je lievelings non en voor mijn vader hier in het verleden op het erf heb geplant,hang ik nu een paar vlinders in een boom voor als je nog eens voorbij komt,je een thuis te geven.Dank je wel dat je er was,bent en blijft.God wat zal ik je missen en wat hebben we veel aan elkaar kunnen delen.Heb het goed.liefs,Ron

 • Steef Schinkel, o.a. columnist en schrijver. schreef:

  Ik schreef het maandag morgen al, na kennis te hebben genomen dat collega schrijfster Fenne van Heemstede de strijd verloren had, een bericht. Verloren gaat niet alleen een groot bijzondere Utrechts schijfster Fenne maar ook een mooi pracht mens, gisteren (zondagmiddag) ging zij Facebook vriendin van ons heen! RIP, beste Fenne. De Nuk schreef need nav het heengaan van Fenne onderstaand bericht. “Uit: ‘Lava 2’ (3e prijs “Spannende verhalen wedstrijd” Editio 2017):

  “Mijn beschadigde lichaam ligt roerloos op de vloer en hindert me niet meer. Ver weg zie ik een prachtig wit licht en ik verlang er hartstochtelijk naar. Overal om mij heen zijn vlinders, wit, goudgeel. Zij lijken me glimlachend mee te voeren. Daar in het licht is rust en vrede, daar hoor ik thuis, ik weet het zeker.”

 • Bert Ravelli schreef:

  Mag ik u erop wijzen dat Fenne zondag 19 mei is overleden, niet maandag 19 mei.
  Zou mooi zijn als u dat corrigeert,
  Verder erg mooie tekst, ik mis haar verschrikkelijk, mijn lief.

  Bert Ravelli

 • Anita Van Mele schreef:

  Liefste sterke gevoelige krachtige passionele vrouw Fenneke….
  Ik neem het jou niet kwalijk dat je voor suïcide koos, echt niet.
  Jij was er enkel en alleen maar voor ons en nu heb jij voor jouw échte geluk gekozen. Ik wens jou met Sergio en Maria alle geluk, want dat verdien jij! Dikke kusxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *