In april 2024 opent chef Niels van Zijl restaurant Heimat aan de Biltstraat 48 in Utrecht. Van Zijl (1995) stond eerder als jong talent aan het roer van restaurant DeZusters in Maarssen. In Heimat serveert hij binnenkort pure gerechten op hoog culinair niveau, in een informele setting. Het wisselende menu is geïnspireerd op de natuur, met verfijnde smaken waarbij de kwaliteiten van het product leidend zijn. Het team maakt gebruik van een lokaal geworteld netwerk van producenten en makers.
De naam van het restaurant, Heimat, refereert aan de emotionele binding die je hebt met je geboortegrond, of daar waar je je thuis voelt. Het restaurant brengt die verbondenheid tot leven. Wat buiten groeit en bloeit, vormt de basis van de keuken.
Niels van Zijl: “Wij willen Utrecht een nieuwe vorm van fine dining laten ervaren. Een restaurant met een ongedwongen sfeer waar je je direct thuis voelt, maar waar je tegelijkertijd een verfijnd menu van hoog culinair niveau proeft.”
Vast netwerk van producenten en telers
Het restaurant werkt samen met een vast netwerk van producenten en telers die het welzijn van dier, mens en planeet voorop stellen. Wijnen zijn afkomstig van producenten die werken met zo min mogelijk interventie en zoveel mogelijk zorg voor druif en land. Daarnaast is er een wisselende selectie van lokale bieren en huisgemaakte non-alcoholische dranken die passen bij het menu.
Niels: “We benaderen eten vanuit de oorsprong: wat komt er dit seizoen van het land? Wat heeft een ingrediënt nodig om het nóg beter te laten uitkomen? Onze gerechten zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar hebben veel diepgang dankzij bijvoorbeeld de gebruikte conserveringstechnieken of eigenzinnige combinaties.”
Het team
Het team van Heimat wordt geleid door chef Niels van Zijl (1995). Hij stond tot 2021 aan het roer van restaurant DeZusters in Maarssen. In 2022 was hij Gault&Millau’s ‘New Chef on the Block’, een jaarlijkse prijs voor culinair talent. Niels verdiende zijn sporen daarvoor in de culinaire wereldtop, bij onder andere De Librije*** in Zwolle en Kadeau** in Kopenhagen (DK). Maître Arline Bronkhorst (1995) werkte eerder in Barcelona en in Londen, onder andere in de rol van assistent-manager van BiBi Restaurant, GQ Restaurant of the Year 2022. Bas Janssen (1999) verruilt als sommelier Café-Restaurant Terroir voor Heimat.
Super benieuwd. Succes en je ziet ons!!!
Heimat doet me toch eerder denken aan bratworst dan aan fine dining.
Fantastisch!
We komen graag bij jullie eten?
Top Niels! We komen proeven natuurlijk. Groet van Jack
Mooi nieuws! Erg benieuwd. Veel succes!
En uiteraard als vader zijnde van zo’n geweldenaar en een gedreven zoon ben je hier natuurlijk heel trots op.
Hier heeft hij jaren naar toe gewerkt omdat hij dit altijd wilde zijn droom is nu werkelijkheid geworden.
Ik wens hem uiteraard heelveel succes en met zijn team,en dat er veel gezellige mensen mogen komen.
Groet Martien van Zijl.
Wij wensen je veel succes met deze onderneming en komen vast wel een keer proeven.
In tijden waarin de AfD in Duitsland geheime bijeenkomsten organiseert om plannen voor massadeportaties te bespreken, is ‘Heimat’ een ongelukkige naamkeuze.
Leuk dat er weer een mooi culinair adres aan de Biltstraat bij komt. Wij komen zeker eten!
Wat vet Niels!!
Gefeliciteerd van je Power Hour buddies!
Veel succes, mooie aanwinst voor de stad!
Naam, daar ben ik het niet mee eens. Laat abjecte bewegingen als AfD dit soort algemene termen niet kapen/gijzelen.