Verkopers verkopen nu veilig

Straatnieuws vanaf morgen volledig online

Als eerste streetpaper ter wereld verschijnt Straatnieuws Utrecht vanaf nu enkel online. Toegang tot het online magazine krijgt de klant door bij een verkoper de QR code op diens pas te scannen. Hiermee rekent iemand €2,50 exclusief €0,29 transactiekosten af. Hiervan is 2 euro voor de verkoper en 0,50 cent voor de organisatie. Hiermee is Straatnieuws er in geslaagd volledig digitaal te gaan met behoud van haar verkopers op straat. Verkopers kunnen hun verdiende wekelijks cash ophalen bij het loket van Straatnieuws.
 
Op deze wijze lost Straatnieuws een aantal grote vraagstukken op:

1.    Het verdwijnen  van cash, versneld door de corona.

2.    Klanten kunnen online verkoper niet meer mislopen, online kan altijd

3.    Veilige verkoop door contactloze verkoopwijze en product

4.    Verkopers hebben geen bankrekening nodig

5.    Verkopers hebben geen mobiele telefoon nodig


Door de corona was het bestuur sinds maart gedwongen de verkoop op straat te stoppen omdat de distributie niet veilig genoeg geregeld kon worden. Er ontstond een overgangsperiode waarin de verkopers dankzij giften van vele Utrechters een dichtbundel die hen gratis werd verstrekt konden verkopen. Ondertussen werkten bestuur en vrijwilligers door aan het bouwen van Straatnieuws Online.
 
De transitie naar Straatnieuws Online werd mogelijk gemaakt door vele partners in de stad. De binnenstadondernemers, verenigd in Centrum Management Utrecht (CMU) kwamen het eerst over de brug met een financiële bijdrage. Het Leger des Heils, de Tussenvoorziening en Lister volgden al snel. Zowel de protestantse als de katholieke kerken gaven een bijdrage en de Armoedecoalitie completeert de groep partners in de stad. Wethouder Maarten van Ooijen speelde een actieve rol in het vormen van de coalitie. Bovendien kwam de gemeente met een substantiële bijdrage: verkopers werden door haar i.s.m. Straatnieuws schadeloos gesteld.
 
Straatkranten uit de hele wereld hebben belangstelling getoond voor deze World First. Geen enkele straatkrant verkoopt enkel online en heeft dezelfde verkoopwijze. Straatnieuws Utrecht heeft intensief contact met de INSP, het Internationale Netwerk van Street Papers.
 
Wethouder van Ooijen zal op woensdag 16 december een eerste exemplaar van Straatnieuws Online kopen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *