de kaarten zijn tot en met de kerst te koop

Straatnieuwsverkoper Ousmane verkoopt zelfgemaakte kerstkaarten: een kleine bonus in donkere dagen

Ousmane voor de AH

Bij de Albert Heijn aan de Nachtegaalstraat staat Ousmane Cisse, de aardigste Straatnieuwsverkoper van Utrecht. Iedereen kent hem vanwege zijn “zebrapak” dat hij draagt. Als je boodschappentas te zwaar is helpt hij je sjouwen, hij zet je fiets rechtop wanneer die omgevallen is. Altijd vriendelijk, behulpzaam, nooit opdringerig en wanneer je je Frans wilt oefenen kan dat ook.

Ousmane komt uit Guinee in West-Afrika en spreekt vloeiend Frans. In de maand december verkoopt hij een kerstkaart voor 2,50 euro. Hij maakte zelf de tekening op de kaart en Grietje van Ginneken maakte er een linodruk van. De opbrengst van de kaart (met drukkosten, het papier en de enveloppe eraf) één euro, die is voor Ousmane. Een kleine bonus in donkere dagen. Et pour lui rendre Noël un peu plus joyeux cette année.

Ousmane Cisse (38), geboren in Guinee, ontvluchtte in 2011 het arme West-Afrikaanse land om gezondheidsredenen. Hij kwam terecht in een detentiecentrum en toen zijn uitzettingsprocedure eenmaal was afgerond belandde hij in de gevangenis in Rotterdam. Zijn advocaat wist hem vrij te krijgen omdat zijn gezondheid het niet toeliet om hem terug te sturen naar Afrika. Hij kreeg een in 2014  een plek bij AZC in Ens in Flevoland. Daar verbleef Ousmane een tijdje. Hij was aan de beterende hand en kwam in Utrecht terecht bij een organisatie die zich ontfermde over vluchtelingen zonder papieren. Na vijf jaar kwam er een einde aan zijn verblijf daar en moest hij vertrekken. Hij vond onderdak bij een vriend en ging het Straatnieuws  verkopen om iets te doen te hebben en in contact te blijven met mensen. “Ik word depressief als ik niets te doen heb en geen mensen zie, de verkoop van de krant gaf mij een doel. Ik spreek mensen, let op hun fietsen en dat doe ik van zaterdag tot en met maandag. Dolgraag zou ik echt werk willen doen, maar dat is niet mogelijk omdat ik iemand ben “sans papiers”, verzucht Ousmane.

“Mensen vragen mij waar mijn tekening op de kaart voor staat. Die staat voor verschillende dingen. De zon staat voor de energie, het leven en de vogels voor de vrijheid. De maan, zelfs al zie je hem niet, je weet dat hij paar dagen later, weer zichtbaar wordt. Je moet in het leven kijken, goed observeren en ergens op vertrouwen. De hond symboliseert voor mij liefde en trouw. De pyramide is als het leven het begint klein en groeit uit tot iets groots. Maar ook het leven dat soms goed is maar ook heel ongelukkig kan zijn”, legt Ousmane mij uit.

Tot en met Kerst verkoopt Ousmane zijn kaart, bij de Albert Heijn op de stoep. 

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *