knalerwt

Speciale Operatie in Buiten Wittevrouwen!

Foto: Luuk Huiskes

De expansiedromen (lees: de geest) van Groot Betonbaas Bredero om in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw heel Utrecht vol te storten met het tot goud getoverde nobele bouwmateriaal, de snel hardende grijze blubber, werden na vele en soms heftige rellen enigszins afgeremd, maar te laat verijdeld.

De ondergetekende van deze Knalerwt plus opgeheven vinger, maakte in de jaren 90 deel uit van de Kunstredactie van het Utrechts Nieuwsblad – in 2005 opgegaan in het AD.

Hij schreef vanuit zijn aanhoudende bezorgdheid een stuk over het aantal fraaie monumenten in de binnenstad dat tegen de grond moest en als startplatform moest dienen ten gunste van de door de in de megalo-koorts meegesleepte bestuurders van Utrecht voorgenomen hemelbestorming van de stad. Het stuk werd niet geplaatst: Het Utrechts Nieuwsblad had zelf boter op het hoofd, zodoende.

We zien (alweer) gevaarlijke dromen van grootdenkers en gumridders die – zo lijkt het – nu in een nieuwe vorm en een nieuw, nog niet onthuld plan, dreigen te worden voortgezet om zo snel mogelijk te worden gerealiseerd.

In elk geval doet de actie om een groot geveloppervlak op het hoekpand van Mulderstraat/Nachtegaalstraat te voorzien van een in vrolijke tinten gekleurde, gigagrote verjaarswens aan: Hoog Catharijne 50, heel wat voorhoofden rimpelen.

50 jaar bestaat de wat povere poging om ‘de Amerikaanse Mall’ te evenaren na vele levensverlengende operaties. Utrecht als 50-jarige bouwput, zou je kunnen zeggen.

Het valt moeilijk voor te stellen dat de nijvere neringdoenden in dit deel van Buiten Wittevrouwen eerst de hoofden en vervolgens de buidels bijeengestoken hebben om dit prachtige cadeau te financieren. Het riekt immers meer naar een promotieactie om de winkelende buurtbewoners naar Hoog Catharijne te lokken en – zoals Niels Bokhove, een Buiten Wittevrouwenaar, al noteerde op Nieuws 030 – de SP’se bomtomaat maant tot uiterste voorzichtigheid. Wee degene die zich tegen deze Speciale Operatie durft te verzetten en het roofbouw, sluikdiefstal of ondermijning durft te noemen. Dat wordt een veroordeling tot 10 jaar eenzame-maar-niet-allene opsluiting en afzondering met enkelband in het 50-jaar Hoog Catharijne-gebied en elke dag slechts 1 rantsoen water, 1 soep en 1 WC-penning! Net genoeg om niet te bezwijken.

Kortom, wie zit hierachter? Terwijl de bewoners van Utrecht zich daarover het hoofd breken en nergens antwoord krijgen, wordt intussen dan de Utrechtse Wijk Oost, omgedoopt tot Utrechtse Wijk Oosters (deze wethouder is altijd op zoek naar ‘plekken’ – een ervan is ‘de nacht’) gevlakt tot Maliebaan-niveau en zal er worden gebouwd en zal de grijze blubber rijkelijk vloeien. (Het goud dus weer de andere kant op.) Een parkeergarage zal onder de Maliebaan worden aangelegd – jammer van die bomen, maar ach, daar planten we toch gewoon wat nieuwe sprieten voor? Kijk maar naar het Leidseveer. Hoe mooi is dat niet geworden, met die reusachtige groene golvende, bladerpracht – maar niet heus – precies wat we nodig hadden: een beetje meer longinhoud voor de stad, heerlijk toch? – nou vergeet het maar. Nu ja, een foutje moet kunnen. We hebben het water in de singel toch ook weer teruggekregen na die 50 jaar schaamteloze onttakeling? Niet dan?

Maliebaan sneu voor Maarten van Rossem? Welnee! Hij krijgt in 2043, als hij 100 is en afscheid neemt van De slimste mens, een standbeeld op de plek waar nu nog Burgemeester Reiger staat.

En omdat Maarten dan toch nog onder ons is, mag hij het zelf onthullen!

Logo De Nuk
Auteur

Felix Visser

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • C. Hobbelman schreef:

    Ik begrijp deze muurschildering ook niet. Laat Hoog Catharijne zich zelf feliciteren in het eigen winkelcentrum. En als deze felicitatie van een andere partij komt, begrijp ik het nog minder. Een opdringerige, commerciële boodschap in de Nachtegaalstraat. Waarom?

  • Laurens Reijnen schreef:

    Hoog Catharijne viert morgen de verjaardag met een feestje (nationale artiesten) langs de singel. Ik vind het prima wat ze allemaal in dat winkelcentrum doen, want ik kom er nooit. Maar alsjeblieft, blijf wel uit de stad met je herrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *