20 mei is haar laatste werkdag

Rianne Brouwers vertrekt na zes jaar als directeur van ’t Hoogt

 • Door Redactie
 • |
 • 6 april 2022
 • |
 • 12 reacties

Rianne Brouwers

Uitgerekend in de week dat  Slachtstraat klaar is voor de opening, kondigt Rianne Brouwers haar afscheid als directeur van ´t Hoogt aan. Slachtstraat is het nieuwe filmtheater van Jos Stelling op de plek waar jarenlang ´t Hoogt was gevestigd.

Rianne Brouwers trad in 2016 aan als directeur van  ´t Hoogt. Haar opdracht was om in 2018 een nieuwe locatie voor het filmtheater te vinden. “Met het gestegen bezoekersaantal van 20 procent in 2015 en het vernieuwde café ´t Hoogt kan ik hier een vliegende start maken”, meldde ze aan het AD/UN.

’t Hoogt had al ruim voor de aanstelling van Brouwers plannen om op een andere plek in Utrecht de activiteiten voort te zetten. Brouwers, had bij haar aanvang in 2016 onder andere het Beatrixgebouw, de oude Pastoe-fabriek en Tivoli Oudegracht op haar lijstje staan. Deze bleken niet haalbaar. Ook een verhuizing naar de City-bioscoop vond geen doorgang. In 2018 had ’t Hoogt geen eigen locatie meer en kende het een onder het motto ’t Hoogt on Tour” een nomadisch bestaan. Daar moet in 2023 een einde aan komen als ’t Hoogt intrek neemt in de Machinerie, een zogeheten centrum voor beeldcultuur aan de Gietijzerstraat. Voor dit project maakte de gemeente 3,5 miljoen subsidie vrij, een bedrag dat inmiddels is verhoogd met drie ton. Deze verhoging was nodig vanwege de door de pandemie veroorzaakte stijging van de bouwkosten.

Brouwers zal de opening van ’t Hoogt in de Machinerie als directeur niet meer meemaken. 20 mei is haar laatste werkdag. Brouwers heeft nog geen concrete plannen voor de toekomst.

Brouwers, prominent lid van GroenLinks, wist tot 2024 een jaarlijkse subsidie van 4,5 ton voor ’t Hoogt bij de gemeente los te krijgen. Het was voor Henk Westbroek reden voor onderstaande blog op De Nuk.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

12 reacties

 • Henk Camping schreef:

  Als ik Westbroek hoor, begrijp ik dat er in Utrecht niets veranderd is.

 • R. van Angeren schreef:

  Dat salaris is alleen maar te verdienen als ze in de gesubsidieerde sector blijft werken. Er zijn vast wel wat kruiwagens te vinden.

 • Erik van der Marel schreef:

  Lijkt me dat haar afscheidsdiner in t Hoogt wordt georganiseerd. Kan ze eens zien waartoe ondernemen zonder subsidie kan leiden. Manmanman

 • Huib Segers schreef:

  Dat moeten zes geweldige jaren geweest zijn.

 • Fons Langemeijer schreef:

  Vreemd dat mevrouw Brouwers haar werk niet afmaakt. Heeft zij geen vertrouwen in die Machinerie? Of is het andersom?

 • E Westerhoff beekink schreef:

  Misschien kan die mevrouw ergens anders haar zakken vullen met een baantje waar veel subsidies worden verleend groen links is daar erg goed in

 • Eva van Nieuwland schreef:

  Ik las dat Lucia Claus weggaat bij de Stadsschouwburg. Nog zo’n gesubsidieerde plek. Iets voor Rianne Brouwers?

 • Boesje schreef:

  Het is dus niet alleen de landelijke overheid die smijt met gemeenschapsgeld. Er blijft weinig tot geen vertrouwen over voor onze bestuurders.

 • Tibor schreef:

  Verlaat hier iemand het zinkende schip?

 • Bart Raat schreef:

  Opheffen van ’t Hoogt was de meest logische opdracht bij haar aanstelling geweest. Het had Utrecht veel geld bespaard.

 • Rob Kok schreef:

  Een reactie van Henk Camping. Is dat niet de Henk Camping die jaren en jaren t Hoogt heeft geleid? En jaren en jaren telkens weer de subsidiekraan naar t Hoogt wist open te houden, ondanks heftig verzet uit stad en gemeenteraad.

 • Toine Goossens schreef:

  Top Henk, blijven aankaarten. Deze filmclub heeft altijd aan dezelfde strategie vastgehouden. Het bestuur, nu de raad van toezicht is politiek samengesteld. Eerst was het een dekmantel van de PvdA, nu van GroenLinks. De PvdA sneuvelde met het wegstemmen van de nog veel megalomanere plannen voor de Bieb+. Ook GroenLinks stemde toen tegen de plannen. Na de machtsgreep in het bestuur was GroenLinks ineens voor.

  Wij realiseren ons veel te weinig hoe politieke partijen via het benoemen van bestuurders in gesubsidieerde instellingen hun greep op ons aanbod in de culturele en sociale sector beheersen.
  De uitvoerend ambtenaren draaien naar hun pijpen, of, zij hebben ook politieke contacten lokaal én landelijk, draaien er hun hand niet voor om om frauduleus werk af te leveren. Bij Bieb+ werden de second opinions geschreven door mensen die al eerder op deze megalomane plannen hadden aangedrongen. Objectiviteit, onafhankelijkheid, integriteit en deskundigheid (i.c. beoordelen businessplannen) zijn ondergeschikt aan de politieke doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *